Broj 128
Početna > Lepi i zdravi > PRIRODNI LEKOVI

Gjivične kožne infekcije

PRIRODNI LEKOVI

Gljivične infekcije stopala i tela su veoma zarazne i mogu se dobiti od drugih ljudi, životinja, s tla, vlažnih mesta (tuševi i bazeni) i predmeta u domaćinstvu

Gljivice koje izazivaju infekcije stopala, kože ili temena najbolje se razmnožavaju na toplim, vlažnim mestima kao što je koža između nožnih prstiju, ispod grudi i u stidnoj oblasti. Jedan od simptoma je osip. Oštećena koža se zatim ljušti i postane veoma bolna. Spore gljivica šire se kontaktom sa zaraženim životinjama i ljudima. Gljivična infekcija na telu odlikuje se svetlijim područjima koje svrbe i imaju jasnu crvenu ivicu. Obično napada trup i teme. Infekcija kože glave ili temenjače najčešće se pojavljuje kod dece i dovodi do pojave okruglih ćelavih područja koja svrbe. Candida albicans, gljivica slična kvascu, takođe može da zahvati kožu, a izaziva ljuštenje temena koje se naziva perut.
 
  Gljivice na stopalima
  Svakodnevno menjajte čarape. Dobro provetrite obuću pre nego što je ponovo obujete. Koristite puder za stopala kako biste upili znoj. Nosite čarape od prirodnih vlakana koja upijaju vlagu. Dozvolite stopalima da „dišu" tako što ćete odabrati cipele od kože ili drugog prirodnog materijala. Ako kupujete cipele od sintetičkih materijala, neka imaju otvore za provetravanje. Uvek hodajte obuveni oko bazena, u javnim svlačionicama i na svakom drugom mestu gde ljudi koji možda imaju gljivičnu infekciju hodaju bosi.
 
  Lekovi iz kuhinje
  Tinkture i kreme od nevena i kamilice mogu da pomognu u suzbijanju gljivične infekcije stopala, tela ili kože glave. Umočite malo vate u med i zavojem učvrstite na zahvaćeno mesto. Ostavite preko noći. To umiruje kožu i ubrzava lečenje. Na isti način upotrebite i jabukovo sirće. (Pri prvoj primeni će peckati.) Svakodnevno trljajte zahvaćeno područje zgnječenim belim lukom kako biste suzbili infekciju.