Broj 128
Početna > Lepi i zdravi > KAKO OČUVATI ZDRAVLJE ŽELUCA

Stomačne tegobe

KAKO OČUVATI ZDRAVLJE ŽELUCA

Osim što reaguje na ono što jedemo i pijemo, želudac je izuzetno osetljiv i na psihološke okidače

Česti uzročnici želudačnih tegoba su i određeni lekovi kao i Helicobacter pylori. Osim bola, simptomi upozorenja su: kiselo podrigivanje, pečenje i žarenje u želucu, grčevi, nagon za povraćanjem, osećaj preterano punog želuca, gubitak apetita. Gastritis i čir ne nastaju preko noći, pa ne treba biti mudar da bi se zaključilo da je ključ lečenja u pravilnoj i pravovremenoj reakciji. Ako promenite ponašanje čim želudac počne da se buni, velike su šanse da će sve biti u redu i da će simptomi ubrzo i zauvek nestati.

  KORISNI SAVETI
  - Eliminišite hranu i pića koji štete želucu. U pitanju su pržena, pohovana, jako začinjena i masna jela, alkohol, gazirana pića, kafa, čaj (posebno na prazan želudac), gotova industrijska jela, brza hrana.
  - Jedite male obroke, ali često, da se kiselina nikada ne bi lučila u prevelikim količinama i da bi želudac tokom čitavog dana bio nečim zaposlen. Ako imate višak kilograma, mršavljenje shvatite ozbiljno.
  - Prestanite da pušite, a ako je to za vas u ovom trenutku nemoguća misija, bar smanjite pušenje i nikada ne pušite na prazan želudac.
  Ne držite osećanja u sebi, ali nemojte ni da ih izbacujete destruktivnim metodama kao što je udaranje ili bacanja predmeta. Meditirajte, razgovarajte sa prijateljima i stručnjacima o svemu što vas muči, pokušajte da negujete optimističan pogled na život, provodite više vremena baveći se stvarima koje ves čine srećnima, okružite se prijateljima, nađite vremena za sport i rekreaciju.
  - Uzimajte što manje lekova, a ako su neki nužni, uzimajte ih po preporuci lekara. Moguće je da postoji zamena za lek ili se mogu prilagoditi doze i način uzimanja.
  - Uživajte u hrani, jedite polako, u prijatnom okruženju, žvaćite hranu što duže.
  - Kad se pojave smetnje, ali i neko vreme nakon smirivanja, podvrgnite se dijeti sastavljenoj od pretežno kašaste hrane i pijte mlaki čaj (kamilica, zeleni, nana, kvalitetne čajne mešavine lekovitog bilja posebno napravljene za želudac). Kvalitetan med i maslinovo ulje deluju protivupalno. Soja se savetuje svima sa osetljivim želucem.
  - Ako smetnje traju uprkos preduzetim merama ili se pojave ekstremno neprijatni simptomi, što pre se javite lekaru da biste proverili da li imate Helicobacter pylori ili su se već razvili čir ili gastritis. Moguće je i da su želudačne tegobe posledica bolesti nekih drugih organa.