Broj 127
Početna > Lepi i zdravi > ZAŠTO VAM OTIČU ČLANCI

Nakupljanje tečnosti u nogama

ZAŠTO VAM OTIČU ČLANCI

Promene u načinu života i kućni lekovi često mogu da odigraju važnu ulogu u smanjenju zadržavanja tečnosti i ublažavanju simptoma

Naticanje članaka koje nije povezano sa nekom povredom obično se javlja zato što je poremećena ravnoteža između količine tečnosti u krvi i u ćelijama organizma. To se može dogoditi kad povišeni pritisak u kapilarima potisne vodu u okolno tkivo. Dugo sedenje ili stajanje, uzimanje mnogo soli i promena nivoa hormona pred menstruaciju i tokom trudnoće mogu da povećaju verovatnoću naticanja članaka. Ovaj poremećaj ponekad ukazuje na ozbiljniji problem kao što su proširene vene, bolest bubrega, srca i krvnih sudova ili preeklapsiju (povišeni krvni pritisak i zadržavanje tečnosti tokom trudnoće).
 
  Korisni saveti
  Vežbajte svakog dana po pola sata. To podstiče krvotok i smanjuje verovatnoću zadržavanja tečnosti u donjem delu nogu. Da biste ojačali zidove kapilara jedite namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima. Uzimajte manje soli. Ako morate dugo da stojite ili sedite, redovno istežite mišiće listova. Time potiskujete krv uvis kroz krvne sudove u listovima, čime se sprečava naticanje članaka. Svakodnevno popijte po jednu-dve šolje mlakog ili hladnog čaja od listova maslačka i hajdučke trave.
 
  Limun protiv oticanja
  Ako budete pili sok od limuna, možete ublažiti naticanje članaka jer on podstiče lučenje mokraće. Kao diuretici deluju i šargarepa, praziluk, krastavac, crni luk i bela repa.
 
  Podignite noge
  Lezite s podignutim nogama, tako da budu iznad kukova najmanje 20 minuta, dva puta dnevno. Tako višak tečnosti može da se ukloni iz članaka.