Broj 127
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA IZAZIVA LIMFOM?

Maligna bolest limfocita

ŠTA IZAZIVA LIMFOM?

Od limfoma koji se dele i rastu bez ikakvog reda i kontrole godišnje u svetu umre više od milion ljudi. O ovoj podmukloj bolesti malo se zna iako je Svetska zdravstvena organizacija ubraja među pet najčešćih karcinoma u svetu

Maligna bolest limfocita se najčešće javlja u dvadesetim, kasnim četrdesetim i krajem šezdesetih godina. Doktor Martin Drejling sa Univerziteta Ludvig Maksimilijans u Minhenu i načelnik Odeljenja za limfome Univerzitetske klinike Groshadern kaže da je poslednjih dvadeset godina broj obolelih udvostručen.
  - Uzročnici ovih karcinoma su brojni - od određenih virusa i bakterija do skrivenih genetskih faktora koji su zakopani u dubini vašeg molekularnog zapisa. Maligne bolesti limfnog tkiva mogu da uzrokuju i virusi HIV-a, hepatitisa C i drugih hepatotropnih virusa, kao i helikobakter pilori, tako da se neki tipovi limfoma mogu lečiti antibioticima u veoma ranoj fazi bolesti - objašnjava dr Drejling.
 
  Ko su rizične grupe
  Limfomi spadaju u vrstu karcinoma koji se relativno lako dijagnostikuju jer bolest daje vidljive simptome. Konačna dijagnoza postavlja se patohistološkim pregledom.
  Postoji više od 70 tipova tumora limfnog tkiva i oni se dele na Hočkins i non-hočkins limfome. Non-hočkins limfomi najčešći su u detinjstvu, i kod ovog tipa limfoma uglavnom dolazi do uvećanja limfnih čvorova u području vrata, trbuha i prepona. Tokom protekle dve decenije učestalost pojave non-hočkins limfoma se drastično povećala. Od prilično retke, bolest je dospela na peto mesto najčešćih malignih bolesti u svetu. Lekari retko mogu da objasne zašto je jedna osoba obolela, a druga nije. Jasno je, ipak, da limfom ne nastaje zbog povreda i da nije zarazan: niko ne može da „dobije" bolest od druge osobe. Verovatnoća obolevanja je veća kod starijih osoba i učestalija je kod muškaraca nego kod žena. Takođe, ovaj oblik kancera je češći kod osoba sa urođenim poremećajima imunog sistema, autoimunim bolestima, HIV/sidom ili među osobama koje koriste imunosupresivne lekove posle presađivanja organa. Osobe koje rade ili su na neki drugi način izložene hemikalijama, kao što su pesticidi ili đubriva, imaju veći rizik od razvijanja non-hočkins limfoma.
 
  Znaci za uzbunu
  Hočkinsovi limfomi mnogo su češći kod mladih i kod odraslih. Prvi znak bolesti je povećanje limfnih čvorova na jednoj strani vrata. Kod Hočkinsove bolesti uglavnom su oboleli periferni limfni čvorovi, koji leže gusto zbijeni uz površinu kože. Zahvaljujući prednostima savremene terapije, veliki broj bolesnika kod kojih se bolest na vreme dijagnostikuje može da se nada trajnom izlečenju.
  Na Institutu za hematologiju u Beogradu godišnje se kod oko sto osoba dijagnostikuje limfom. Istraživanje agencije, sprovedeno 2006. godine, pokazalo je da čak 70 odsto Srba nikada nije čulo za limfome. Simptomi kao što su temperatura bez očiglednog razloga, prekomerno znojenje noću, kašalj, konstantni svrab celog tela, bezbolni otoci na vratu, pod pazuhom ili preponama, neobjašnjiv gubitak telesne težine i umor svakako su upozoravajući simptomi i razlog zbog kojeg bi trebalo posetiti lekara.   

  Korisni saveti
  Pijte dosta tečnosti
  Neki citostatici mogu uticati na bešiku i bubrege. Jednostavnije je, i verovatno mnogo bolje, da uzimate male količine vode tokom dana, nego da uzmete odjednom veliku količinu. Pored vode, možete piti i sokove (najbolje sveže ceđene), biljne čajeve...
 
  Dobra ishrana
  Dobra ishrana tokom lečenja znači unošenje dovoljnog broja kalorija i proteina koji sprečavaju gubitak telesne težine, a uz pomoć kojih će se vratiti snaga. Izbalansirana ishrana će pomoći da se osećate bolje i imate više energije. Uobičajena neželjena dejstva kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje ili bol u grlu mogu da otežaju uzimanje obroka. Ne smete zaboraviti da je zdrava i redovna ishrana u vreme terapije, i posle toga, izuzetno važna za brži oporavak.
 
  Ostanite aktivni
  Sprovodite onoliko aktivnosti koliko prija vašem telu. Odmarajte se između aktivnosti. Izbegavajte direktno izlaganje suncu, naročito u letnjim mesecima!