Broj 127
Početna > Putovanja > OAZA ZDRAVLJA

Bukovička banja

OAZA ZDRAVLJA

U srcu Šumadije nalazi se Bukovička banja, čiji topli i hladni izvori blagotvorno deluju i leče mnoge bolesti

Bukovička banja ili Aranđelovačka banja je jedno od omiljenih srpskih lečilišta. Nalazi se u podnožju planine Bukulje, na 256 m nadmorske visine, a udaljena je samo 76 kilometara od Beograda. Do ove banje se brzo stiže magistralnim putem Beograd-Mladenovac.
  U Specijalnoj bolnici Bukovička banja, na bazi lekovitih mineralnih voda, gline i klime, primenjuju se najsavremeniji metodi lečenja raznih bolesti. Olakšanje zdravstvenih tegoba na ovom mestu mogu pronaći oboleli od bolesti probavnog trakta, oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa, respiratornog sistema kao i oni sa povredama i oboljenjima lokomotornog aparata. U ovoj bolnici radi i jedino odeljenje u našoj zemlji za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od šećerne bolesti koji moraju da koriste insulin.
  U savremeno opremljenom rekreacionom bloku, uz standardne hidroterapijske procedure, primenjuje se i terapija u bazenu sa đakuzijem i podvodnom masažom. Tu su i solarijum, sauna, hidrokinetički tuševi, tuš-masaže sa promenljivim pritiskom i temperaturom, blatne kupke i fitnes kabinet.

  Pešačke i trim staze
  Bukovička banja pruža izvanredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista jer ima sportske hale, terene za velike i male sportove, automatsko strelište, otvoren bazen s mineralnom vodom, zatvoren bazen u hotelu Izvor. U parku se nalazi trim-staza, a od hotela Izvora vodi obeležena pešačka staza, preko planine Bukulje do Venčaca.
  Ljubitelji šetnji svakako će uživati u parku, koji je jedan od najlepših u našoj zemlji. Ova zelena oaza, na površini od oko 22 hektara, pleni skladom i bogatstvom biljnih vrsta. Od 1966. godine kada je organizovan prvi međunarodni simpozijum Beli Venčac, park Bukovičke banje postao je mesto gde se može pogledati jedinstvena zbirka skulptura. Ovde se jednom godišnje održava smotra Mermer i zvuci i međunarodni festival Svet keramike.
  Izletnicima će sigurno pravo zadovoljstvo pružiti obilazak pećine Risovače, koja je arheološko nalazište iz starijeg kamenog doba i poseban spomenik prirode. Ova pećina je jedno od najstarijih svedočanstava ljudskog postojanja na Balkanskom poluostrvu. Risovača je svojevrstan muzej paleolita.

  Garaške breze
  U srcu Šumadije, pod zelenim okriljem Bukulje, samo 11 kilometara od Aranđelovca je selo Garaši. U blizini su i akumulaciono jezero, tereni za mali fudbal, odbojku na pesku, restorani i bazeni za decu i odrasle. Tokom leta obale jezera prepune su ribolovaca, koji se o njemu i staraju, presrećni što je jezero bogato ribom.
  Do ovog sela dolazi se iz pravca Beograda autoputem E-75 prema Mladenovcu, a odatle preko Orašca do Aranđelovca i Bukulje.
  U turističkoj ponudi sela Garaši je nesvakidašnje domaćinstvo Garaške breze. Kućice okružene brezama i četinarima sa prijatnom hladovinom, svaki kutak dvorišta sređen bez preterivanja i suvišnih detalja, ali s puno ljubavi i truda, čine da ovo domaćinstvo bude pravo mesto gde svako može da ima svoj mir.
  Na trpezi ovog neobičnog domaćinstva gostima se obavezno uvek ponudi domaći hleb i pogače, pita sa sirom, mekike, gibanica, prženice, kačamak, jaja sa slaninom, domaći sir, kajmak, kiselo ili obično mleko. Kao i u svakoj domaćinskoj kući, ručak ne može da se zamisli bez supe ili čorbe, kuvanog jela, sarmi, punjenih paprika... i dobre salate. Piletina pečena sa krompirom i pečenje ispod sača zaštitni su znak Garaških breza, a bez dobrog deserta - štrudla, koh, pite od jabuka, palačinke - ne može da prođe nijedan dan, tvrdi domaćica Vera Petković.
  Za nagomilane kalorije posle ručka „lek" je šetnja do seoske crkve Svetog Ilije ili do Garaškog jezera. Ko voli ribolov, može da se priključi upornim ribolovcima na obali jezera, a kome je do kupanja u blizini, postoji lepo sređen kompleks sa otvorenim bazenom.

  Banjska voda kao stona
  Vodu Bukovičke banje za lečenje je koristio prosvetitelj Dositej Obradović daleke 1811. godine. Na zahtev knjaza Miloša, iz ove banje doneta je voda koja se na dvoru koristila kao stona voda. Flaširanje bukovičke mineralne vode počinje u prvoj deceniji 20. veka.

  Brojni spomenici
  U muzeju se čuvaju brojni eksponati iz arheologije, etnologije i likovne umetnosti, odnosno kulture koja se razvijala na prostorima ovog dela Šumadije. U okolini Bukovičke banje nalaze se i brojni kulturno-istorijski spomenici Karađorđev grad u Topoli, crkva na Oplencu i Orašac - mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka 1804. godine.