Broj 127
Početna > Zanimljivosti > KAKO DA UPROPASTIŠ MATURSKO VEČE

Saveti školskog psihologa

KAKO DA UPROPASTIŠ MATURSKO VEČE

Uputstvo: maturanti ovo čitaju lično, jedino tako, možda, dozvole sebi da promisle o tome. Ako se roditelj prevari da pročita pa im prepriča, dobiće (ponovo) etiketu „smarača"

PREVIŠE OČEKIVANJA
Ovo je već isprobana šema kojom su upropašćene mnoge „najluđe novogodišnje noći", rođendani, žurke... Jednostavno, napraviš plan šta je to što mora da se desi da bi provod uspeo (npr. pomiriti se sa starom ili smuvati s novom voljenom osobom, postati mis ili mister, plesati uz takvu i takvu muziku...). Što je plan detaljnije i duže razrađivan, veća je šansa da, ako se ne ostvari (A zašto baš to veče da se ostvari ako već dosad nije?), provod propadne skroz.

GARDEROBA

Poznajem devojku koja je presedela celo matursko veče jer joj je već pre slikanja pukao šav na seksi suknjici (dobra vila donela joj je farmerke iza ponoći). Znam momka koji je, ko zna zašto, morao da obuče baš pantalone uz sako koji je zbog vrućine odmah skinuo, a pantalone behu pozajmljene od nekog debljeg, a kaiš bez dovoljno rupica. Pamtim i devojku koja je, da bi joj haljina lepo stajala na ravnom stomaku, tri dana pred matursko samo pila vodu, pa se na podijumu srušila kao sveća. A tek cipele i štikle! Prava je radost ako, kad skineš obuću koja boli, ostaneš bosa, to može da liči i na štos, a ako plešeš u najlon čarapama, onda je baš dno.
Pitaš se o kakvim to likovima govorim? Ako takvog ne vidiš u ogledalu, odlično je, ali ćeš ih sigurno primetiti to veče oko sebe.

PIĆE BEZ MERE
U stvaranju priče o hitnoj pomoći i ispiranju želuca učestvuje ravnopravno nekoliko učeničkih teorija. Prva: nema dobrog provoda bez alkohola. Početak maturske proslave obično je pomalo smaranje, pa se to ublaži tako što se pre večere tuče po alkoholu. Druga: ja znam da pijem (zanemaruje ono čemu nas uči pedagogija da se, u stvari, čovek uči dok je živ). Treća (paćenička): kad ću ako sada neću, pokazaću im ja svima koga su smatrali šonjom, štreberom ili sl. Predstavnici ove teorije statistički najčešće završavaju veče zrelosti ispovraćani i izblamirani.

KRITIČAN POGLED NA SVE
Možda je želja tvojih drugova ili tvoja lična bila da škola proslavu organizuje na nekom drugom mestu, a razredni starešina ili direktor vam je saopštio, zaklanjajući se odlukom Saveta roditelja (ko još u ovim godinama sluša savet i svojih, a kamoli tuđih roditelja), da je izbor pao baš na neželjeni hotel ili restoran. I, gle sad: voditelj programa je moron, muzika najgori mogući izbor, hrana već pomalo ohlađena čim je doneta... Stani, pronaći ćeš još zamerki! Seti se da nisi došao ovde da oceniš ni restoran, ni jelovnik, muziku koju slušaš možeš da biraš svako veče osim ovog! Jednom kada, kao član Saveta roditelja škole u koju bude išlo tvoje dete budeš u delegaciji koja procenjuje restorane i ponude, zapamti taj kritički stav. Za matursko veče došao si tu DA SE LEPO PROVEDEŠ! Od onoga što ti se nudi nauči da uzmeš samo ono što ti odgovara, a ostalo ne primećuj. Kako? Na isti način kako nisi čuo glasnog profesora ako si se na času zanimao nečim drugim, na koji nisi video poruku koju su roditelji ostavili na stolu (ali, stvarno!), na koji si u punom školskom dvorištu video samo jedno lice. Možeš ti to.
Ovde možemo dodati i onaj maler da ti se dogodi da sediš baš preko puta, pored ili, kako ti već ne odgovara, ekipe koja te je sve vreme školovanja najviše nervirala. Pogledaj ih na drugi način, s radošću. Kroz pogled zvani „poslednji put" čak su i oni simpatičniji.

ZNAŠ LI KADA JE DOSTA?
Najčešće maturanti, kada se program završi ili pre toga, požele da provod nastave na nekom drugom mestu. Kao da se o tome ne mogu dogovoriti sutra, kao da se ne mogu okupiti nikada više. Pri tom, pri izboru mesta ne razmišljaju o energiji koju sa sobom nose u taj novi prostor i goste u njemu. Uz alkohol i neki nepredviđeni element u toj novoj sredini hemijska reakcija može da postane burna, pa se veče završi srdačnim susretom sa čikama u plavom ili, još gore, u belom. Nisam od onih koji uvek kažu sebi dosta kada bi moglo još malkice, ali vam savetujem da iza te granice oči budu otvorenije, a razum budniji. Ako je to nemoguće, vojsko, povlači se i sviraj povečerje.

Autor: Tijana Sovilj