Broj 126
Početna > Prica > USPAVANKA ZA KOSTU

Dara Bubamara

USPAVANKA ZA KOSTU

Pre samo četiri meseca Dara Bubamara i njen suprug Milan Kesić su u Parizu dobrodošlicu na svet poželeli sinu Konstantinu, a Dara je već uspela, pored majčinskih obaveza, da snimi novi singl i posveti se pevačkoj karijeri

Iako je imala laku trudnoću, Dara priča o problemima na porođaju, ali i o velikoj sreći kada je ugledala sina.
  Kako ti je protekla trudnoća?
  Bog mi je dao laku trudnoću. Nisam imala nikakve mučnine, ugojila sam se samo 13 kilograma i pucala sam od energije. Moji roditelji, brat i prijatelji došli su iz Novog Sada u Pariz da bi bili uz mene. Sa njima sam do poslednjeg dana trudnoće špartala po Jelisejskim poljima.
  Pisalo se da želiš da se porodiš u bazenu, otkud ta ideja?
  Nikada nisam imala nameru da se porodim na taj način, samo sam u razgovoru napomenula da postoji i ta opcija. Kao i često do sada, i tada su moje reči izvrnute. Privatna klinika u Parizu u kojoj sam se porodila jedina ima u svojoj ponudi i mogućnost porođaja u vodi. Preporučuje se ženama koje žele da se porode prirodnim putem jer manje boli i lakše je.
  Na kraju si se ipak porodila carskim rezom?
  Beba je probila termin šest dana, a kako bolova nije bilo, lekari su odlučili da mi injekcijama izazovu kontrakcije, ali ni to im nije pošlo za rukom. Jednostavno, nisam reagovala. Konstantin se ušuškao i nije hteo ni da mrdne. Nekoliko puta su mi davali injekcije, ali uzalud. Na kraju su bili prinuđeni da me porode carskim rezom. U Francuskoj je, inače, bez obzira na želje trudnice, ali i na to da li si u državnoj ili privatnoj bolnici, prioritet je porođaj prirodnim putem.
  Da li je Milan prisustvovao porođaju?
  Milan je sve vreme bio uz mene i bodrio me. Do tog momenta i Milan i ja smo bili ubeđeni da ćemo, s obzirom na to da sam trudnoću veoma dobro podnela, ubrzo nakon rođenja prvog deteta raditi i na drugom. Međutim, kada je video kako sam se namučila na porođaju, rekao mi je: „Kada budeš poželela drugo dete, tada ćemo ga imati."
  Po čemu ćeš pamtiti porođaj?
  Svakako ću ga pamtiti po neverovatnom osećaju koji sam doživela kada sam Konstantina prvi put uzela u ruke. Za razliku od većine beba koje se tokom rađanja namuče, pa budu modre i naduvene, Kosta je bio prelep, rumen, sa divnim okicama, crnom kosom i punim ustima. Ni Milan ni ja nismo mogli da dođemo sebi, niti postoje reči kojima bih mogla da opišem taj osećaj. Svaka žena koja nema decu, a planira, od srca joj savetujem da što pre počne da radi na tome. Taj osećaj se nikako ne može opisati rečima, to mora da se doživi.
  Kako ti je protekao postoperativni period? Jesi li imala neku pomoć?
  U Parizu živi Milanova porodica, koja je brojna i koja mi je pomagala oko bebe. To mi je mnogo značilo. I u Srbiji imamo brojnu porodicu, tu su moji roditelji, tako da i s te strane imam veliku pomoć.
  Ko je odlučio kako će se dete zvati i otkud tako nesvakidašnje ime?
  Želeli smo da mu damo ime koje je jako, originalno, zvučno i muževno. Bilo je nekoliko predloga, ali kada je Milanova mama predložila ime Konstantin, odmah mi se dopalo. Sviđa mi se i njegov nadimak Kosta.
  Kakva je Kosta beba?
  Sve žene oko mene kažu da sam srećna jer su retka deca koja su tako mirna. Stalno se smeje, lako zaspi i kada ustane, ne plače. Ponekad kenjka, i to uglavnom kada mu se baš spava ili kada je gladan.
  Da li ga još uvek dojiš?
  Dojila sam ga tri meseca i mislim da je to sasvim dovoljno.
  Brzo nakon porođaja si se vratila na staru kilažu. Jesi li se pridržavala nekog režima ishrane u toku trudnoće i posle porođaja?
  U trudnoći sam se ugojila trinaest kilograma, od čega je odmah posle porođaja nestalo osam, a u rekordnom roku i ostatak, zahvaljujući dojenju i obavezama oko Koste. Nisam imala nikakav režim ishrane, ali nije mi se naročito ni povećao apetit u trudnoći. Planiram da skinem još otprilike pet kilograma da bih vratila svoju mladalačku liniju, iako mislim da samo četiri meseca posle porođaja izgledam super.
  Kako se Milan snalazi u ulozi oca?
  Iako smo se u početku bojali, najviše od nepoznatog, nekako nam je roditeljstvo došlo kao nešto najnormalnije. Milan se budi kada i ja, pomaže mi da ga nahranim, veoma je brižan. Kostu obično zajedno kupamo, često i presvlačimo, noću ga na smenu obilazimo. Ali, moram da naglasim da imamo i mnogo sreće zato što beba nije plačljiva, pretpostavljam da je to zato što je puno ljudi stalno oko njega.
  Jesi li organizovala babine i koji ti je omiljeni poklon koji si dobila?
  Porodica i prijatelji su spontano dolazili da ga vide i donosili su mu poklone. Dobio je mnogo poklona, tako da ne bih mogla da izdvojim samo jedan. Prijatelji su mu kupili i silnu garderobu sa potpisom Luj Viton i Guči...
  Planiraš li sina da oblačiš samo u dizajnerske krpice?
  Dosad smo na poklon najviše dobijali stvari, malo stvari smo kupili mi. Ali, oduvek sam uživala u kvalitetnoj odeći, a kako je kvalitet obično jednako firma, logično je da ću i svom sinu kupovati samo najbolje. Inače, i Milan i ja puno radimo tako da možemo svom detetu da priuštimo sve.
  Šta mu najčešće pevaš pre spavanja?
  Stalno mu pevam, a on najviše voli da mu se šapućući peva. Najčešće mu izmišljam pesmice, a često mu pevam i moje pesme, koje on obožava. Pretpostavljam da mu se dopadaju jer je stalno slušao moje pesme dok je još bio u stomaku.
  Na koga više liči?
  Preslikan je Milan, a na mene ima jedino osmeh i veseo karakter.
  Kupujete kuću u Novom Sadu, znači li to da se selite iz Pariza?
  Milanova i moja poslovna politika je da ulažemo u nekretnine. Trenutno imamo kuću i stan u Parizu, imamo i ovde stanove, a u planu nam je i da kupimo neki salaš. Živećemo na relaciji Novi Sad - Pariz, kako nam se bude htelo, naravno, do trenutka kada Konstantin bude morao da krene u školu. Tada ćemo već videti koja škola je najbolja za njega, da li će to biti škola u Srbiji ili u Francuskoj, i po tome ćemo morati da prilagodimo svoj život. Želimo deci sutra da omogućimo što bolji život.
  Sa koliko dece vidiš sebe u budućnosti?
  Iako moj muž kaže troje, mislim da je dvoje pravi broj.