Broj 126
Početna > Zanimljivosti > STRUČNO SREDITE ORMAR

Veliko prolećno spremanje

STRUČNO SREDITE ORMAR

Paralelno s velikim prolećnim čišćenjem prostora u kojem živite, pozabavite se i odećom u svom ormaru, koji je posle zimskih sniženja i svih ostalih prilika za kupovinu zreo za sređivanje

Naoružajte se čvrstom voljom i videćete koliko ćete biti zadovoljne rezultatima. Stvari od kojih ste se teška srca odvojili, uskoro se nećete ni sećati.
  Kako pospremiti i zaštititi zimsku odeću?
  Prvi korak je da potpuno ispraznite ormar i očistite ga od poda do plafona. Onda krenite sa razvrstavanjem odeće. Zimske stvari operite i složite u velike kartonske kutije, koje će prostor ormara učiniti urednijim i lepšim. Debele i vunene džempere složite zajedno u kutije ili kese, dobro ih zatvorite i spakujte na dno ormara. Od moljaca ih zaštitite mirišljavim trakama ili lavandom. Kapute i zimske jakne prvo odnesite na hemijsko čišćenje, a onda ih u ormaru zaštitite posebnim navlakama koje ćete dobiti prilikom uzimanja istih stvari iz prodavnice. Posebno je važno zaštititi svetle kapute jer su oni osetljiviji i teži za održavanje. Ne zaboravite da ispraznite džepove! Za prelazni period najbolje je ostaviti više tanjih stvari koje se mogu slojevito oblačiti.
  Zaštita od moljaca i vlage
  Šalove, kape i rukavice stavite u manju kutiju i ne zaboravite da ih zaštitite od moljaca. Deblje čarape i donji veš, ukoliko nemate dovoljan broj fioka, takođe možete da odvojite u posebnu kutiju. U prodavnicama možete da nađete i specijalne plastificirane kese koje se neverovatno smanje jednostavnim usisavanjem, što je praktično rešenje za one koji imaju puno stvari koje treba smestiti u mali prostor.
  Nemojte nositi zimsku odeću u podrume, ukoliko to nije kvalitetan i suv prostor unutar vaše porodične kuće, jer će poprimiti miris koji kasnije teško iščili. Isto važi i za zimska odela za skijanje i stvari koje ne koristite često, ali su vam ipak potrebne.
  Poklonite suvišnu odeću
  Ovo je idealna prilika da se rešite nepotrebne odeće. Ako nešto niste obukli u protekle dve godine, velika je verovatnoća da to nećete ni ubuduće učiniti, i zato je poklonite Crvenom krstu ili nekoj drugoj socijalnoj ustanovi. Pre odlaska u humanitarne organizacije ili ustanove, odeću razvrstajte, operite i očistite. Pregledajte da li su sva dugmad na svom mestu i po potrebi ih učvrstite ili prišijte. Pocepanu i dotrajalu odeću bacite. Potrudite se da zaista obradujete osobe koje će posle vas nositi stvari.  
 
  PRIRODNA SREDSTVA PROTIV MOLJACA
  Orahovo lišće, divlji kesten, običan sapun, etarsko ulje kedra, žalfije, pačulija, lovora, limuna, lavande. Etarsko ulje možete nakapati na vrećicu sa suvom lavandom, šišarku ili na vatu