Broj 125
Početna > Zanimljivosti > ZAHTEVNA LEPOTICA

Ciklama

ZAHTEVNA LEPOTICA

Ciklama je jedna od najlepših, ali i najzahtevnijih biljaka. Iako mnogima ne uspeva da je pravilno gaje, tajna je u prilagođavanju biljke uslovima u vašem domu

Ciklama koju mi poznajemo je Cyclamen persicum i potiče iz Male Azije, gde je pronađena 1731. godine, a ime je dobila od grčke reči Kyklos, što znači kružno. Čest je slučaj da ciklama traje vrlo kratko kada je kupite i donesete kući, jer se ona teško prilagođava raznim uslovima. Ali, ako se potrudite, uživaćete u njenim lepim cvetovima.

Nega i presađivanje
Ciklami treba dosta svetla, ali ne direktnog. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne natopljena vodom, a biljka se zaliva odozdo iz donje posude. Dok ciklama raste i cveta, zalivajte je dva puta nedeljno, kada miruje dovoljno je i samo jednom. Kada joj krenu novi listovi, treba je češće zalivati, a dok cveta, đubri se na nedelju-dve. Prašinu sa listova skidate mekom četkicom. Ciklamu presađujemo tek posle cvetanja. Stare uvele listove pažljivo odsecajte, a zatim je treba presaditi, dodajući joj nov kompost. Ne stavljajte je u veliku saksiju jer bolje cveta u manjoj. Ciklama se razmnožava iz semena, koje posle sejanja treba držati na temperaturi oko 15 stepeni ili deljenjem gomolja posle cvetanja, kada uvenu listovi.