Broj 125
Početna > Poznati > VITEZ U SUKNJI - Šon Koneri

Šon Koneri

VITEZ U SUKNJI - Šon Koneri

Poznat po sjajnim ulogama, humanitarnom radu, ali i kao borac za nezavisnu Škotsku. Koneri. Šon Koneri

Šon Koneri je rođen kao Tomas Koneri 25. avgusta 1930. godine u Edinburgu, u Škotskoj. Jednom prilikom izjavio je da je prekretnica u njegovom životu bila opismenjavanje i školovanje tokom siromašnog detinjstva.
  - Napustio sam školu sa 13 godina i nemam nikakvo više formalno obrazovanje. Kad sam shvatio da želim da postanem glumac, a ne fudbaler, počeo sam da se sam obrazujem, čitao sam i išao u pozorište - rekao je Koneri.
  Od ranog detinjstva sanjao je da obuče uniformu i bude vojnik. Da bi odslužio vojni rok, Šon je rano napustio školu i priključio se mornarici. Međutim, posle tri godine na redovnom pregledu lekari su konstatovali čir na želucu, pa je otpušten iz vojske.
 
  Kult tela
  Koneri se nije libio da prihvati bilo kakav posao. Bio je zidar, stolar, vozač kamiona, raznosač mleka, spasilac, telohranitelj... Zbog dobre fizičke kondicije, počeo je da radi na svom telu i redovno da trenira bodi-bilding. Ubrzo su usledili rezultati pa je na Izboru za mistera univerzuma 1950. godine zauzeo treće mesto. Zahvaljujući izuzetno atraktivnom izgledu, Šon dobija mnogo ponuda za snimanje reklama. Posao modela u tom trenutku bio mu je jedini izvor prihoda. Kao devetnaestogodišnjak pozira potpuno go na umetničkom koledžu. Bez obzira na to što ga muzika nije posebno privlačila, Koneri se priključio mornarskoj pop grupi u Londonu. Njegova glumačka karijera počinje sredinom pedesetih u pozorištu, a samo par godina kasnije Šon igra u manje poznatim televizijskim serijama. Debituje 1954. godine u filmskom mjuziklu Prolećni krinovi. Iako je igrao uglavnom sporedne uloge, Koneri ulogom momka u koga se zaljubljuje Lana Tarner u filmu Drugo vreme, drugo mesto 1958. lagano osvaja srca ljubitelja sedme umetnosti.
  U ulozi negativca Koneri se oprobao u filmu Tarzanova najveća avantura, a kao romantičar okušava se 1959. godine u filmu Darby O'Gill and the Little People. Taman kada je pomislio da se stvari odvijaju po planu, nije prošao na audiciji za ulogu u epopeji o Drugom svetskom ratu Najduži dan.
  Fatalna harizma i tupe
  Njegova harizmatičnost, elegantno držanje i mačo stil zapada za oko producentu Hariju Selzmanu koji u ponosnom Škotu prepoznaje lik tajnog agenta za prvi film o Džemsu Bondu - Dr No. Popularnost prvog filma o tajnom agentu 007, Koneriju je osigurala glavnu ulogu i u drugom nastavku - Iz Rusije s ljubavlju. Posle Goldfingera, 1964. godine, bondovska groznica trese planetu, a Konerija prati epitet besmrtnika. Pošto je već sa dvadesetak godina počeo da gubi kosu, režiseri su ga obavezali da u svakom filmu o Bondu nosi tupe iako zbog ćelavosti nikada nije imao kompleks niže vrednosti. Kad je njegova popularnost dostigla svetske razmere, Koneri tvrdi da se zasitio uloge tajnog agenta i zaklinje se da neće igrati više ni u jednom filmu o Džemsu Bondu. Međutim, posle izvesnog vremena snima i četvrti deo Operaciju grom, za koji kasnije tvrdi da mu je najdraži iz serijala. Sa filmom Samo dvaput se živi 1967. ponovo tvrdi da je s Bondom gotovo, ali posle toga snima novi nastavak - Dijamanti su večni. Honorar od tog filma poklonio je Karitasu.
 
  Šarmantni agent
  U želji da igra što raznovrsnije uloge, kako bi pokazao publici, ali i rediteljima sve svoje kvalitete, Koneri kreće u potragu za novim filmskim angažmanima.
  Filmove Crveni šator (1969), Moli Megvajer (1970) i Zardoz (1973) publika dobro prihvata, ali zapaženiji uspeh postiže u akcionim filmovima Čovek koji je želeo da bude kralj (1975) i Velika pljačka voza (1979). Zahvaljujući markantnoj pojavi, Koneri je bio angažovan u filmovima o međunarodnim političkim intrigama kao Sledeći muškarac (1976), Kuba (1979), Lov na Crveni oktobar i Ruska kuća. Iako je pričao da neće više igrati Bonda, ponovo mu se vraća u filmu Nikad ne reci nikad.
  - Iako je film Nikad ne reci nikad za mene trebalo da predstavlja povratak u vreme kada sam bio mlađi, ja sam snimanje doživeo kao veoma mučno iskustvo - rekao je jednom prilikom Koneri. Naime, za potrebe snimanja filma, Škot je uzimao časove borilačkih veština. Na jednom treningu instruktor mu je slomio ručni zglob, a posledice te povrede Koneri je dugo osećao.
 
  Što stariji to bolji
  Iz godine u godinu mediji ga svrstavaju među najseksepilnije muškarce na svetu. Ulogom u filmu Ime ruže osvaja nagradu BAFTA, a godinu dana kasnije osvaja Oskara i Zlatni globus za ulogu irskog policajca u filmu Nesalomivi. Nižu se uloge u filmovima Gorštak (1986), Prezidio, Porodični posao, Indijana Džons, Robin Hud, Time Bandits, Pet dana jednog leta, Dobar čovek u Africi, Ljubavne igre... Iako su poznavali njegov nagli temperament i drsku prirodu, mnogi glumci i režiseri obožavali su da rade s Konerijem. Kao izvršni producent oprobao se 1992. godine sa filmom Poslednji dani raja, Izlazećem suncu i akcionom filmu Stena, gde glumi sa Nikolasom Kejdžom. Producira i glumi u filmu Klopka (1999), kojeg završava s troškovima manjim od predviđenih. Film je doživeo ogroman komercijalni uspeh.
  Kao jedan od najbolje plaćenih glumaca, često daje novac raznim ustanovama u Škotskoj.
  Sa australijskom glumicom Dajanom Kilento bio je u braku punih 11 godina i sa njom ima sina Džejsona. Po drugi put na ludi kamen je stao 1975. godine sa francusko-tuniskom umetnicom Mišel Rokebrin.
 
  Ponosni Škot
  Na književnom festivalu u Edinburgu 2008. godine, na svoj 78. rođendan, Koneri se predstavio i kao pisac - autobiografijom Biti Škot.
  U svom ostvarenju Koneri opisuje mladost, vreme kad je radio kao mlekadžija i svoju odanost škotskoj istoriji i kulturi, uključujući dela pesnika Roberta Bernsa, romanopisca Valtera Skota i škotsku kraljicu Meri.
  - U našim školama nedostaje škotske istorije. Uvek su tu priče o engleskim kraljevima i kraljicama, a Škota jednostavno nema, samo ono što je englesko - rekao je Koneri.
  Poznat je kao veliki borac za nezavisnost Škotske i nada se da će do toga doći za njegovog života. Kolika je njegova ljubav prema otadžbini, pokazuje i tetovaža - Škotska zauvek na podlaktici. Iako živi na Bahamima, jednom prilikom je izjavio da će se vratiti na rodno tle odmah po sticanju nezavisnosti. Kraljica Elizabeta Druga dodelila mu je 5. jula 2000. godine titulu viteza.

  Jedini pravi Bond
  Režiser Stiven Spilberg je rekao da je Koneri jedna od samo sedam pravih filmskih zvezda. Danijel Kreg, koji je Bonda igrao u filmovima Kazino Rojal i Zrno utehe, kaže da će zauvek ostati samo jedan pravi agent 007 - Šon Koneri.

  Maneken u 78. godini
  Iako je bivši Džems Bond prošle godine proslavio 78. rođendan, kompanija Luj Viton angažovala ga je kao fotomodela. Koneri se našao pred objektivom slavne Eni Libovic, koja ga je pohvalila kao odličnog i strpljivog modela.