Broj 125
Početna > Lepi i zdravi > NEPRIJATAN SVRAB

Tegobe s vaginom

NEPRIJATAN SVRAB

Svrab ili upala vagine, neobičan sekret i bol tokom odnosa su najčešće tegobe povezane sa ženskim polnim organima. Ovi simptomi su obično znak bakterijske ili gljivične infekcije. Kućnim lekovima i drugim merama samopomoći možete sprečiti ili ublažiti ove tegobe

Vaginu od infekcije obično čuva bezbojni sekret tako što vlaži sluzokožu i stvara blago kiselu sredinu koja sprečava bujanje normalne populacije mikroorganizama. Svaka promena ovih uslova - na primer, posle uzimanja antibiotika - može izazvati bujanje gljivice Candida albicans. Simptomi uključuju svrab, osetljivost, bol i gust, beli sekret. Bakterijska vaginoza je posledica bujanja jedne ili više vrsta bakterija koje su inače prisutne u vagini. Može izazvati sivkast sekret neprijatnog mirisa. Vagina i stidnica mogu da svrbe, peckaju i upale se. Bakterijska vaginoza tokom trudnoće povećava rizik od preranog porođaja. Mikroorganizmi mogu prouzrokovati i trihomonijazu, gonoreju ili hlamidijalnu infekciju, koje se sve mogu prenositi polnim kontaktima. Ovi poremećaji mogu da izazovu zelenkastožut sekret.
  Intimna higijena kao prevencija
  Mogući uzroci crvenila, svraba i bola (vaginitisa) su dijabetes, hormonalne promene tokom trudnoće i reakcije na hemijske materije u sapunu, penušavim kupkama i drugim toaletnim proizvodima ili deterdžentima za veš. Posle menopauze dolazi do smanjenja količine estrogena, što isušuje i istanjuje vaginalnu sluzokožu, a to izaziva bol ili neprijatnost pri polnim odnosima. Da biste se zaštitili od ovog neprijatnog oboljenja, redovno održavajte intimnu higijenu, a genitalije brišite čistim peškirom. Izbegavajte vrele kupke i tuširanja i nemojte sedeti u kadi duže od 15 minuta. Ne upotrebljavajte parfimisane sapune, penušave kupke i druge dodatke za kupanje. Nosite pamučno donje rublje i čarape. Izbegavajte tesne pantalone, ali i deterdžente za rublje koji sadrže enzime. Posle upotrebe toaleta obrišite se spreda prema pozadi kako biste sprečili prenos mikroorganizama iz creva u vaginu.
  Lečenje i ishrana
  Da biste umirili nadraženost, sedite u kadi u plitkoj vodi u koju ćete dodati čaj od mešavine kamilice, mišjakinje, kanadske žutike, nevena i majčine dušice. Možete i da operete genitalije rastvorom destilovanog hamamelisa. Ublažite svrab pranjem genitalnog područja čajem od mišjakinje, koji deluje blago protivupalno. Mogu biti korisni i vučji koren i kineska angelika, koji uravnotežavaju hormone. Ojačajte imuni sistem zdravom ishranom kako biste se lakše borili protiv infekcije. Uključite mnogo namirnica bogatih beta-karotenom, folnom kiselinom, flavonoidima, gvožđem, magnezijumom, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B, C i E. Ograničite uzimanje zasićenih masti, šećera, mesa i kofeina - oni oslobađaju šećer, što podstiče lučenje insulina, a i podstiču razmnožavanje kandide. U ishranu uključite ulja bogata monozasićenim mastima, npr. maslinovo ulje, koje deluje protiv kandide. Ako ste prošli menopauzu, uključite u redovnu ishranu soju i proizvode od soje. Ove namirnice sadrže biljne hormone koji mogu da pomognu kod suve vagine.