Broj 124
Početna > Lepi i zdravi > ŽENSKI SAVEZNICI

Čudotvorni puder

ŽENSKI SAVEZNICI

Žensko lice je kroz istoriju prošlo mnogobrojne rituale lepote, a stari Egipćani poznavali su niz kozmetičkih sastojaka, među kojima su najkorišćenije bile upravo smese za bojenje kože lica

Stare Rimljanke izbeljivale su kožu lica otrovnim olovnim belilima, dok je moda četrdesetih godina diktirala besprekornu kožu ispod debelog sloja pudera. Lepota žene oduvek se merila lepotom lica, što je s vremenom rezultiralo pronalaženjem savršenog proizvoda za besprekornu put.
  Puderi sve korisniji za kožu
  Na lestvici omiljenih kozmetičkih preparata puderi su odmah iza ruževa. Oni ne samo što prekrivaju nepravilnosti i štite kožu od nepovoljnih uticaja okoline nego su i prilagođeni potrebama pojedinih vrsta kože. Suvu kožu hidriraju tokom celog dana, mešovitu matiraju, a zrelu kožu uz pomoć liftinga podmlađuju. Teksture najnovijih pudera meke su i kremaste, lako i ravnomerno se raspoređuju i potpuno se stapaju s kožom. Osim toga, oni sadrže zaštitne faktore (čak do visokog faktora 15), vitaminske koktele (vitamin E, antioksidant koji istovremeno štiti i vlaži kožu, vitamin F i vitamin A, koji zadržava vlagu), kao i biljne ekstrakte. Svojom korekturnom osnovom puderi ublažavaju crvenilo i eliminišu sivilo lica.
  „Pametni" puderi
  Glavni sastojci podloga za šminkanje su voda i ulje. Odnos između vode i ulja može se menjati, a od njega zavisi da li je puder laganiji ili konzistentniji, tj. u kolikoj meri prekriva izražene nepravilnosti kože. Poslednjih godina kozmetička industrija se usredsredila na istraživanje najsitnijih čestica pigmenata koje imaju zadatak da osvetle lice. Naime, mikročestice raspršuju svetlost u različitim pravcima, prilagođavajući ih licu i naglašavajući sjaj lica, pri čemu se izgled kože lica optički izjednačava. Puderi nove generacije upravo na ovom učinku testiraju svoju delotvornost - razvojem tehnologije, delovanje mineralnih čestica usmereno je upravo na one delove lica gde je to potrebno. Podloga je osnova svakog dobrog šminkanja i ona mora da bude gotovo nevidljiva i stopljena s tenom. Takođe, važno je da podloga bude što sličnija nijansi vašeg tena, a da biste izabrali idealnu boju pudera, ne testirajte puder na ruci, već na samom licu.
  Zlatna pravila pri nanošenju pudera
  Pre nego što nanesete tečni puder na lice, ugrejte ga prstima nekoliko sekundi kako biste ga lakše razmazali. Nanesite ga prvo na središnju crtu lica i obraze, a onda ga razmažite prema krajevima lica. Korektorom prekrijte tamne podočnjake, posvetlite određene delove lica i prekrijte sitne bore. Senke za oči i karmini će duže stajati na licu ukoliko puder u prahu ili kamenu nanesete malo na oči i usne. Šminkanje dovršite puderom u kamenu ili u prahu. Pre nego što ga nanesete, sačekajte malo da se podloga osuši. Vrlo je važno da pribor za šminkanje održavate čistim - sunđere i četkice redovno perite sapunom u toploj vodi.

  Profesionalni trikovi:
  1. Kada ne sme da se upotrebljava podloga za lice?
  Posle dubinskog čišćenja kože u kozmetičkom salonu ili posle posete solarijumu. U tim situacijama, ako je moguće, desetak sati izbegavajte šminkanje da se koža ne bi dodatno nadraživala. Posle estetskih zahvata s implantatima nekoliko sati nakon ubrizgavanja ne sme se koristiti tečni puder, a posle hemijskog pilinga, koji odstranjivanjem slojeva mrtve kože smanjuje debljinu epiderma, ne smete dva dana koristiti nikakva kozmetička sredstva.
  2. Kako uspešno prekriti bore?
  Što je koža zrelija, šminka treba da bude lakša. Preterana upotreba pudera ili matiranje još više naglašavaju bore, umesto da ih prekrivaju. Izaberite kremastu ili fluidastu teksturu podloge sa sastojcima za zatezanje kože.
  3. Kako prekriti akne?
  Akne se delotvorno prekrivaju korektorom, a kompaktni puderi ih bolje prekrivaju od tečnih pudera. Ako je vaš novi puder previše taman ili svetao, možete sami da ga korigujete tako što ćete mu dodati malo svetlog pudera u prahu.
  4. Kada se koristi kompaktni, a kada puder u prahu?
  Kremasti kompaktni puder sadrži više ulja i prikladniji je za zrelu kožu, dok je kompaktni puder u prahu pogodniji za mešanu i masnu kožu. Oznaka oil free (bez ulja) znači da je puder vrlo postojan.