Broj 124
Početna > Lepi i zdravi > KAD ZBOG POLENA OČI ZASUZE

Prolećne alergije

KAD ZBOG POLENA OČI ZASUZE

Onima koji pate od alergije na polen ili ambroziju, dolazak proleća je prava noćna mora. Mogu da se pojave ekcem, urtikarija, crvenilo, svrab ili perutanje i ljuštenje kože, svrab očiju, začepljen nos, kašalj, konstantno kijanje, teže komplikacije u vidu astme ili anafilaktičkog šoka...

Alergija je prekomerna reakcija odbrambenog sistema organizma na inače neškodljive materije. U kontaktima sa ovim materijama imuni sistem nepotrebno i prekomerno stvara antitela. Alergija je bolest koja se leči dugotrajno i kontinuirano.
  - Osnovno je da se osoba podvrgne alergološkom testiranju. Alternativne metode mogu biti samo pomoć u lečenju. Najčešći uzročnici alergije su grinje iz kućne prašine, životinjske dlake, poleni i različite prehrambene supstance, kaže dr Jasmina Kozarev, specijalista dermatologije i alergologije. Ona objašnjava da se uzročnici, takozvani alergeni, nalaze svuda oko nas i da su simptomi različiti. Simptomi zavise od uzročnika alergije i individualnih karakteristika i godina svake osobe.
  - Kao odgovor na alergen, može da se pojavi ekcem, urtikarija, crvenilo, svrab ili perutanje i ljuštenje kože, suzenje i svrab očiju, začepljen nos, kašalj, konstantno kijanje, ali i teže komplikacije u vidu astme ili anafilaktičkog šoka - objašnjava doktorka Kozarev.
 
  Stručnjaci ističu da postoji značajna genetska sklonost alergijama i atopiji. Ako jedan od roditelja pati od neke vrste alergije, rizik za dete je 30 odsto. U slučaju da kod oba roditelja postoji alergija, rizik za dete je 80 odsto.
  - Alergije disajnih puteva zovemo nesezonskim, i to onda ako je dokazana preosetljivost na grinje, plesni ili na životinjsku dlaku. Sezonske alergije su uglavnom isprovocirane alergenima koji se javljaju u određenim godišnjim dobima - kaže dr Kozarev.
  Zbog suvog vazduha u zatvorenim prostorima u kojima najčešće boravimo, zimi je najprisutnija alergija na grinje. Već početkom proleća kreće alergija na polen, korenje trave...
  - Tokom maja je najveća koncentracija polena cveća, a poslednjih godina tokom leta problem nam stvara ambrozija. U doba cvetanja i raspršivanja polena treba izbegavati otvorene prostore, naročito tokom prepodneva kada je najveća koncentracija. Prozore treba držati zatvorene, za vreme vetra ostati u kući, ne sušiti veš na otvorenom, sportom se baviti posle kiše kada je najmanja koncentracija polena u vazduhu. Alergijske manifestacije, osim gornjeg disajnog puta (nos, sinusi), mogu zahvatiti i donje disajne puteve i provocirati nastanak hroničnog alergijskog bronhitisa i astme, atopijski dermatitis i promene na koži najmlađe populacije - kaže Jasmina Kozarev.  

  IZBEGAVAJTE UZROČNIKE
  Maksimalno smanjenje kontakta sa uzročnikom je glavni preduslov da se izbegne alergija. Smanjenje grinja se postiže redovnim pranjem posteljine, pokrivača i jastuka na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa, zatim dubinskim čišćenjem dušeka usisivačima visokog pritiska s komorom za vodu, redovnim provetravanjem prostorija, održavanjem odgovarajuće vlažnosti vazduha u prostorijama te primenom odgovarajućih dezinficijenasa koji imaju dokazano dejstvo na grinje