Broj 123
Početna > Lepi i zdravi > STRES NA TANJIRU

Hrana i raspoloženje

STRES NA TANJIRU

Zdravstvene tegobe mogu nam ukazati da neke namirnice jedemo previše i da ih ne podnosimo baš najbolje

Stres može biti izazvan i pojačan ishranom, tj. prekomernom količinom nekih materija koje sadrže namirnice sa svakodnevnog jelovnika. Previše šećera, kofeina, čokolade, slatkiša, soli, ali i žitarica, brašna, mleka, kvasca ili agruma može stvoriti zavisnost koja je u mnogo čemu slična zavisnosti od alkohola. U svakom slučaju, ove namirnice su glavni uzročnici tzv. prehrambenog stresa.
 
  Kafa i menstrualni bolovi
  U malim količinama kofein može biti koristan: povećava sposobnost koncentracije i brzinu reagovanja uma, ublažava simptome umora, blago podiže krvni pritisak, poboljšava pokretljivost i okretnost tela i podiže raspoloženje. Pitate se koji su simptomi zasićenosti kofeinom?
  - Nemir, anksioznost, uzbuđenost i česte glavobolje, posebno kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule.
  - Poremećaj ritma sna i naglašena razdražljivost; poteškoće pri uspavljivanju.
  - Pogoršanje simptoma povezanih s menstrualnim ciklusom koji postaje bolniji.
  - Poremećaji ritma rada srca (osećaj da srce kuca neuobičajeno jako).
 
  Šećer i promene raspoloženja
  Simptomi predoziranja šećerom su:
  - Iscrpljenost, umor, depresija i neugodan osećaj rupe u želucu koji tera da ponovo jedete slatkiše i ponavljanje istih simptoma.
  - Zadržavanje tečnosti u tkivima i osećaj težine u nogama.
  Razlog za pojavu tih simptoma je prvenstveno nedostatak vitamina B1, B2 i B6 (koji su neophodni organizmu kako bi mogao da obradi i troši energiju iz šećera), što je upravo posledica preteranog jedenja slatkiša. Posebno nedostatak vitamina B1 (važnog za pravilan rad nervnog sistema) izaziva umor, razdražljivost, mentalnu konfuziju i depresiju. Treba pripaziti i na kombinaciju šećera i kofeina, koja ubrzava ritam izlučivanja šećera iz krvi. Šoljica kafe sa mnogo šećera, ne samo da nije dobar već je vrlo stresan spoj, posebno za početak dana.
 
  Čokolada i euforija
  Čokolada nam može popraviti raspoloženje. Dokazano je da podiže prag podnošenja bola, stimuliše telesne i mentalne sposobnosti, zahvaljujući tome što podstiče lučenje serotonina i endorfina. Čokolada sadrži i spojeve amina koji stimulišu metabolizam. Nažalost, njen pozitivan učinak trenutne euforije ne traje dugo. Tipični simptomi predoziranosti su:
  - razdražljivost,
  - glavobolja izazvana širenjem krvnih sudova u mozgu,
  - prekomerno lučenje želudačnih sokova praćeno bolovima,
  - nepravilan ritam rada srca,
  - epizode hipoglikemije.
 
  Hleb i energija
  Prekomeran unos žitarica, posebno pšenice, često prouzrokuje:
  - veliku iscrpljenost,
  - smetnje u varenju.
  Dok varenje pšenice kod nekih osoba izaziva pospanost, kod drugih prouzrokuje nadutost stomaka, neredovnu stolicu i zatvor. Pšenica je prisutna u većini namirnica i ima vrlo visok procenat glutena, koji je i uzrok smetnji u varenju. Izbacivanjem pšenice s jelovnika poboljšaćete zdravstveno stanje i ponovo ćete se osećati kao da ste puni energije.