Broj 123
Početna > Lepi i zdravi > SLUŠAJTE SVOJE TELO

Pametna dijeta

SLUŠAJTE SVOJE TELO

Intuitivna dijeta zastupa teoriju po kojoj su, za očuvanje forme, instinkt i zdrav razum važniji od strogih pravila, odricanja i gladovanja

Prema mišljenju američkih naučnika, glad je prirodan i biološki neophodan mehanizam koji čoveku omogućava preživljavanje. Dijete su u suprotnosti sa čovekovom biološkom prirodom. Ako se apetit posmatra na ovaj način, možemo da primetimo da su stroge dijete prilično beskorisne i loše za naše zdravlje. Na primer, ukoliko nam ide voda na usta kad pomislimo na čokoladu, a naša dijeta za taj dan predviđa samo povrće i voće, sasvim je logično da će se organizam u jednom trenutku pobuniti i naterati nas da posegnemo upravo za čokoladom. Naučnici ističu da dijete uskraćuju zadovoljstvo jedenja, pa je samim tim neizbežno da pre ili kasnije dođemo u iskušenje.
  Osluškujte svoje telo
  Kad naučimo da osluškujemo svoje telo, sasvim je prirodno da ćemo naučiti i da biramo namirnice koje su nam u određenim momentima neophodne. Recimo, ukoliko nam se danas jede čokoladni kolač, sutra ćemo se verovatno baciti na salatu. Oslobođen zabrana, organizam sledi svoj instinkt i bez napora, samodisciplinom, „topi" višak kilograma. Američko istraživanje u kojem su učestvovale 24 studentkinje, pokazalo je da je 12 devojaka, na intuitivnoj dijeti, slabilo brže i ravnomernije u odnosu na one koje su se pridržavale niskokaloričnog jelovnika, punog zabrana i odricanja.
  Sledite instinkt!
  Creva imaju brojnih sličnosti sa mozgom, kako po izgledu (oba organa ispresecana su vijugama), tako i po delovanju (oba nešto „prerađuju", creva hranu, a mozak misli). Ipak, mozak je teren razuma, dok stomak radije sluša instinkt. Postoji glad iz želuca koja se ispoljava klasičnim krčanjem stomaka, ali i glad iz glave. To su momenti kada se ne radi o apetitu, već o vrsti čežnje koja nastaje iz dosade, nervoze, nezadovoljstva i svih ostalih razloga. Prema tome, glad koju moramo zadovoljiti upravo je glad iz stomaka, dakle fizička i fiziološka, bez ikakvog uticaja spoljnih faktora. Naučnici zapravo aludiraju na onu glad koju osećaju mala deca koja se pred „pobunjenim stomakom" zadovoljavaju parčetom hleba ili voćem i ne traže slatkiše, čips i grickalice.
  Monotona hrana
  Kako je savremeni čovek skoro sasvim izgubio ovaj instinkt pa sve više oseća glad glavom nego stomakom, logičan sled događaja je da smo često neodlučni u izboru jela. Za razliku od instinktivne gladi, koja čoveka usmerava prema raznovrsnim, organizmu neophodnim namirnicama, glad iz glave je monotona, tačnije, nju čini takozvano „mono-jelo": uvek hleb ili uvek slatkiši. Njen primarni zadatak je samo da ućutka emocije. Ovo je najveći nedostatak intuitivne dijete, jer većina odraslih više ne razlikuje glad iz glave i glad iz stomaka, pa nije u stanju da prepozna ni pravi nagon za hranom.
  Mali saveti o ishrani
  Imajte uravnotežen i instinktivan odnos prema hrani. Na jelo gledajte kao na zadovoljstvo, ali i obavezan čin za fizičko preživljavanje. Ne držite restriktivne dijete. Intuitivna dijeta ne diktira propise koji se moraju poštovati, pa nema ni rizika da ćemo se posle prvih nekoliko dana ovakvog načina ishrane prejesti kako bismo se utešili. Redovno vežbajte jer pokret reguliše svaku promenu u unosu kalorija. Naučite da razlikujete glad iz stomaka i glad iz glave. Kad osetite želju za hranom, zastanite i razmislite da li glad potiče iz stomaka (poznata „rupa" u želucu) ili glave (halapljivost, dosada, emotivna praznina). Stomačnu glad treba zadovoljiti odmah. Ako ste gladni i nervozni i posle pet minuta, glad sigurno dolazi iz stomaka; ako posle pet minuta želja za hranom nestane, znajte da je to bila glad iz glave. I zapamtite, jedite sve što poželite, ali samo kad ste stvarno gladni!