Broj 123
Početna > Putovanja > LEPOTICA ZALUTALA U ŠUMI

Banja Gornja Trepča - Atomska banja

LEPOTICA ZALUTALA U ŠUMI

U Atomskoj banji leče se reumatske i neuropsihijatrijske bolesti - multipla skleroza, cerebralna paraliza, neuroze, neurastenije, depresivna stanja, bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja perifernih krvnih sudova...

Na šumovitim obroncima u nedrima planine Vujan i Bukovik, na 460 metara nadmorske visine, okružena prirodnim lepotama nalazi se banja Gornja Trepča. Šume obrasle hrastom, cerom, brestom, lipom, prosto mame sve one koji bi da se sklone od zagađenog gradskog vazduha u ovu vazdušnu banju i da prodišu punim plućima. Iako je Gornja Trepča ime dobila po istoimenom selu, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze termomineralni izvori, u narodu je poznata kao Atomska banja.
  Nalazi se u jugozapadnom delu Šumadije, 150 kilometara od Beograda, i do nje se lako dolazi. Zahvaljujući veoma bogatom biljnom pokrivaču, u ovoj banji je klima umereno-kontinentalna, sa malim promenama temperature tokom godine. Atraktivno lovište sa bogatom sitnom i pernatom divljači prava je poslastica za sve ljubitelje lova.
  Deset kilometara od banje nalazi se ergela, gde posetioci mogu da upišu školu jahanja i da se „druže" sa ovom plemenitom životinjom. Kao izuzetna etnografska retkost i baština ovog kraja, izdvajaju se 24 vodenice. U blizini se nalazi mnoštvo kulturnoistorijskih spomenika, a posebnu pažnju privlači manastir Vujan iz 14. veka, crkva Svete Bogorodice koja je sagrađena 1894. godine, kao i manastiri Ovčarsko-kablarske klisure.
 
  Jedinstveno lečilište
  Radioaktivna termomineralna voda je prava riznica mikroelemenata kao što su rubidijum, cezijum, selen, srebro, stroncijum... Temperatura vode je 30 stepeni i kažu da kupanje u njoj izuzetno prija zbog aktivnih bioloških dejstava na organizam. Banja Gornja Trepča spada u jedinstvena lečilišta u svetu jer blagotvorno utiče na obolele od multiple skleroze do te mere da u pojedinim slučajevima zaustavlja progresiju bolesti. U prirodnom lečilištu pod budnim okom specijaliste odvijaju se fizikalni tretmani koji podrazumevaju kineziterapiju, elektroterapiju, manuelnu masažu. Balneoklimatoterapija obuhvata kupanje u kadama i bazenima kao i hidromasažu. Pojedina istraživanja pokazuju da pijenje banjske vode (peroralna primena) stabilizuje nivo šećera u krvi. U Atomskoj banji se leče reumatske bolesti, degenerativni reumatizam, neuropsihijatrijske bolesti, multipla skleroza, cerebralna paraliza, neuroze, neurastenije, depresivna stanja, bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja perifernih krvnih sudova...
 
  Najstarija banja Srbije
  Iako se za Gornju Trepču saznalo tek sedamdesetih godina prošlog veka, ona spada među najstarije banje u Srbiji. Veruje se da su njene blagodeti i lekovitost vode koristili još rimski legionari, kao i proslavljene vojvode iz 19. veka Jovan Kursula i Lazar Mutap kako bi posle dugih i napornih bitaka izvidali svoje rane.
  Tanasije Nikitović iz Gornje Trepče sagradio je 1890. godine kameni bazen za kupanje kod izvora. Početkom 20. veka uprava manastira dogradila je kupatila, a 1934. godine podigla je zgradu sa deset soba i jednu kafanu. Kada je na snagu stupio Zakon o agrarnoj reformi 1945. godine, manastiru je oduzeta zemlja, uključujući i onu gde su bili izvori i objekti oko njih.   

  Legenda o konju
  Legenda kaže da je srpski vojnik, vraćajući se iz Kosovskog boja, svratio u Gornju Trepču. Došao je do izvora gde se danas nalazi banja, da bi ostavio bolesnog konja da ugine. Životinja je, međutim, uz valjanje u blatu, počela da pije izvorsku vodu. Posle nekoliko dana konj je ozdravio, a kaluđeri iz manastira Vujna shvatili su da je voda koju je pio lekovita. Ovu vodu u klisuri Besnog potoka nazvaše Banja, a o lekovitosti vode brzo se proneo glas. Dobila je ime Svetinja. Kaluđeri su podigli dve brvnare da u njima borave i da se leče oboleli od kostobolje i srčanih problema.

  Dani šljive i frulaša
  U toku leta u Gornjoj Trepči se organizuju brojne kulturno-turističke manifestacije, koje svake godine privuku veliki broj domaćih i stranih turista. Najpoznatiji su „Dani zdravlja", „Dani šljive" i „Sabor frulaša" koji se odvija u Prislonici.

  Balneoklimatoterapija
  U Atomskoj banji primenjuje se jedna od najstarijih medicinskih disciplina - balneoklimatoterapija, tretman u kojem se više faktora spoljašnje sredine koristi sa ostalim metodama i postupcima lečenja.