Broj 122
Početna > Lepi i zdravi > ŽENE ČEŠĆE IMAJU PROŠIRENE VENE

ŽENE ČEŠĆE IMAJU PROŠIRENE VENE

Tamnoplave mrlje na nogama znak su loše cirkulacije i upozorenje da sa vašim zdravljem nešto nije u redu. Saznajte šta izaziva i šta leči proširene vene

Prevelik pritisak u venama može da ošteti njihove zaliske i izazove sakupljanje krvi, od koje se vene krive, otiču i proširuju. To se može dogoditi s bilo kojim krvnim sudom, ali naročito su podložne površinske vene u nogama. Kod normalnih vena u nogama zalisci sprečavaju da se krv spušta nazad kroz noge zbog sile teže. Kad zalisci ne funkcionišu kako treba, krv se nakuplja i širi vene, pa one koje su tik ispod kože pomodre i postanu kvrgave, naročito na zadnjoj strani listova i sa unutrašnje strane noge. Neke osobe nemaju druge simptome, ali kod drugih se javlja i oticanje stopala i članaka, bolovi u nogama i svrab, a u najgorim slučajevima i ekcem, promena boje kože ili ranice i rane. Po nekim istraživanjima, svaka peta osoba ima proširene vene. Žene ih dobijaju četiri puta češće nego muškarci, a tegoba je obično i nasledna. Drugi faktori koji povećavaju rizik od proširenih vena jesu loša ishrana, premalo kretanja, dugo stajanje ili sedenje i gojaznost. I trudnoća povećava rizik zbog povećanog volumena krvi i zato što uvećana materica pritiska trbušne vene i tako stvara veći pritisak u venama na nogama.
 
  Smanjite rizik od proširenih vena:
  - Kad god je moguće, izbegavajte dugo stajanje ili sedenje.
  - Skinite višak kilograma.
  - Poboljšajte krvotok svakodnevnim kretanjem.
  - Ako su vam noge umorne ili bolne, odmorite ih tako što ćete ih podići u položaj iznad kukova.
  - Hulahopke, čarape, steznik ili sokne ne smeju da vas stežu.
  - Ako morate duže da stojite, često stežite i opuštajte mišiće listova kako biste sprečili nakupljanje krvi u venama i oticanje.
  - Nemojte držati prekrštene noge.
  - Ako već imate problema, nosite čarape koje su namenjene osobama sa proširenim venama.
 
  Pravilna ishrana
  Jedite voće i agrume koji održavaju snagu i elastičnost vena, kao što su vitamin C, silicijum i flavonoidi. Bobičasto voće i trešnje, kao i heljda, takođe su korisni za vene. Jedite mnogo namirnica bogatih vlaknima, kao što su integralni pirinač i integralne žitarice. One sprečavaju zatvor i s njim povezano napinjanje koje povećava pritisak u venama na nogama. Svakodnevno uzimajte dodatak vitamina C i E, proantocijanidina, silicijuma i cinka.
 
  Hidroterapija ublažava otok
  Naizmenično stavljajte tople i hladne obloge, ostavljajući svaku da stoji po 30 sekundi. Uvek završite hladnom oblogom. Primenjujte jednom dnevno. Prskajte noge i stopala hladnom vodom dva puta dnevno po dva minuta. To ublažava otok i neprijatnost. Umirite bolne vene hladnim oblogama pripremljenim od dve kašičice nevenove tinkture u četvrt litra hladne vode. Za jačanje zidova krvnih sudova i podsticanje krvotoka, uzimajte svakodnevno dozu ginka.
 
  Hodanje i umirujuća aromaterapija
  Vežbajte pola sata dnevno, hodajte, plivajte ili vozite bicikl. Time dajete tonus venama i poboljšavate krvotok. Pripremite umirujuće ulje za masažu koje daje i tonus proširenim venama. Stavite tri kapi čempresovog ulja, dve kapi sandalovog i jednu kap ulja nane u pet kašičica bademovog ulja ili losion od nevena. Izostavite čempresovo ulje tokom prvih 20 nedelja trudnoće. Ujutro i uveče podignite noge i premažite ih ovom mešavinom, uvek pokretima u smeru srca.