Broj 122
Početna > Lepi i zdravi > UPALA DESNI

Najčešća bolest usta

UPALA DESNI

Naizgled beznačajna upala, gingivitis je posledica loše ishrane i oralne higijene i znak prisustva bakterija u vašim ustima

Upala desni ili gingivitis nastaje kada se na zubima nakupi plak - lepljivi sloj bakterija i ostataka hrane. Ako ga ne čistite redovno, plak se brzo nakuplja na ivicama desni, tamo gde se sastaju desni i zubi, i postepeno stvara tvrd kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni, koje postanu crvene i otečene, a krvare kad perete zube. Nelečeni gingivitis može da ošteti tkivo koje drži zube u vilici, pa će zubi lako olabaviti. Ako zanemarite taj problem, zubi mogu početi da vam ispadaju.
  Desni koje krvare mogu biti posledica loše ishrane - naročito manjka vitamina C i biljnih pigmenata flavonoida. Neke bolesti krvi mogu izazvati nenormalno krvarenje desni kad jedete tvrdu ili hrapavu hranu ili perete zube. Još jedan uzrok upale desni je alergija na hemikalije u pasti za zube, kao što je natrijum-laurilsulfat. Smatra se da nelečene upale desni povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, kao i od preranog porođaja.
 
  Prevencija je najvažnija
  Svakodnevno perite zube i čistite ih koncem kako biste uklonili plak. Uzimajte mnogo namirnica bogatih vitaminom C i flavonoidima (sirovo narandžasto i crveno povrće), kao i namirnice bogate kalcijumom i drugim mineralima. Svedite na minimum uzimanje rafiniranih ugljenih hidrata kao što su namirnice koje sadrže belo brašno i dodatni šećer. Uvek dobro operite zube nakon uzimanja takve hrane. Vaše zube štiti žvakanje žvakaće gume bez šećera ili tvrdog sirovog povrća ili voća - na primer, celera ili jabuke - odmah posle obroka. Svakih šest meseci idite kod stomatologa na redovan pregled i čišćenje zuba. Pomoć zubara potražite odmah ako vam desni ostanu upaljene ili nastave da krvare uprkos lečenju ili ako vam se desni povlače do zuba.
 
  Lekovi iz kuhinje
  Posle pranja zuba masirajte desni prstom. Zatim isperite usta hladnim crnim čajem - tanin iz čaja deluje kao adstringens (sužava krvne sudove) i ublažava krvarenje. Pomešajte sodu bikarbonu i malo vodonik-peroksida (hidrogen) kako biste napravili pastu za zube koja deluje veoma antiseptički. Protiv infekcije upotrebite čaj od kamilice ili listova crvene žalfije za ispiranje usta. Upotrebljavajte je nedelju dana, dva puta dnevno.
 
  Čirevi na desnima
  Čir desni je bolan apsces čiji vrh štrči iz desni. Obično je posledica loše higijene usta ili povrede desni ili zuba. Treba ga ispirati slanom vodom i dva puta dnevno uzimati dodatak vitamina C (100 mg) s flavonoidima. Osim toga, treba odmah da odete do stomatologa.
 
  Korisni saveti o pranju zuba
  - Izaberite četkicu s mekim dlačicama i malom glavom, tako da možete da doprete do zadnjih zuba.
  - Perite zube najmanje dva puta dnevno, posle obroka.
  - Operite sve površine zuba - prednju, zadnju i vodoravnu površinu kutnjaka.
  - Perite zube pokretima u jednom smeru od desni naviše (odnosno od gornjih zuba naniže), tako da ne gurate plak i ostatke hrane ispod ivice desni.
  - Svakodnevno upotrebljavajte konac za zube kao nastavak pranja. Time uklanjate plak i ostatke hrane između zuba i oko ivice desni, gde ne možete da doprete četkicom.
  - Koristite introdentalnu četkicu za zube kojom ćete izbaciti i najsitnije ostatke hrane između zuba.