Broj 122
Početna > Poznati > SELMA HAJEK

Meksička lepotica viteškog srca

SELMA HAJEK

Selma Hajek, prva meksička glumica koja je postala holivudska zvezda, kaže da je, od kada je postala majka, bolja osoba koja želi svima da pruži ljubav

Selma Hajek je rođena kao Selma Hajek-Himenez 2. septembra 1966. godine u Koacakoalkosu u meksičkoj državi Verakruz. Dete je libanskog emigranta Samija Hajeka, danas direktora naftne kompanije, i majke Dijane Himenez, uspešne meksičke operske pevačice. Odrasla je u imućnoj katoličkoj porodici, pa je već sa dvanaest godina poslata u internat u Luizijani. Buntovna i nestašna još kao devojčica, mala Selma svakodnevno pravi probleme, tako da je roditelji šalju u Hjuston, gde do svoje sedamnaeste godine živi s tetkom. Nekoliko godina kasnije upisuje fakultet u Meksiko Sitiju na Odseku za internacionalne komunikacije, koji napušta i okreće se svojoj najvećoj ljubavi - glumi. Brzo dobija glavnu ulogu u popularnoj sapunici Tereza (1989). U želji da još više napreduje, Selma odlazi u Los Anđeles. Bez obzira na to što ne govori dobro engleski, 1991. godine upisuje glumu kod Stele Adler. Poštovaoci i ljubitelji sedme umetnosti tvrde da je Selma Hajek prva meksička glumica koja je postala holivudska zvezda još od vremena Dolores del Rio. Za ulogu u filmu El Callejon de los Milagros, koji je osvojio najveći broj nagrada u istoriji meksičkog filma, ova latino lepotica je 1994. godine nominovana za prestižnu nagradu Arijel.
 
  Najzaposlenija glumica u Holivudu
  Ulogom u filmu Desperado Roberta Rodrigeza (1995) Selma stiče reputaciju jedne od najzaposlenijih glumica u Holivudu. Sledi nezaboravna, doduše kratka, uloga u filmu Od sumraka do svitanja. Iz godine u godinu, ređaju se izazovi i nove uloge. Glumi u visokobudžetnom filmu Vila Smita Divlji, divlji zapad 1999. godine, a odmah zatim u ostvarenju Kevina Smita Dogma. Pored Benisija Del Tora 2000. godine glumi u filmu Putevi droge. U isto vreme Selma osniva sopstvenu producentsku kompaniju Ventanarosa. Nominovana je za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu 2002. godine za film Frida Kalo. Godine 2003. glumi u filmu Bilo jednom u Meksiku. Iste godine režira TV film The Maldonado Miracle, za koji dobija Emi za izvanredno rediteljsko ostvarenje. U decembru 2005. godine režira muzički spot za Princa - Te Amo Corazon. U septembru 2006. godine postaje glavni producent u američkom TV serijalu Ružna Beti, koji uskoro postaje hit.
 
  Majčinstvom sam postala bolja
  O privatnom životu ove glumice se mnogo toga već zna. Četiri godine se zabavljala s glumcem Edvardom Nortonom, a godinu dana je bila s glumcem Džošom Lukasom. Brzo raskida veridbu sa Fransoa-Anrijem Pinoom, vlasnikom kuće PPR, koji stoji iza modnih kuća kao što su Guči i Iv Sen Loran. U septembru 2008. godine, u 42. godini, rodila je ćerku Valentinu Palomu Pino. Od trenutka kada je postala majka, Selma tvrdi da se oseća kao bolja osoba i da je postala svesna ljubavi koju poseduje, a koju želi da pruži i drugima. Koristi svaku priliku da ženama koje očekuju prinovu, kao i onima koje su nedavno postale majke, objasni koliko je bitno da svojoj bebi pruže zdravo odrastanje redovnim dojenjem, ne obazirući se pri tom na trenutnu telesnu kilažu koja sasvim normalno prati svaku porodilju nekoliko meseci po rođenju deteta.
  - Žene mršave dok doje samo zato što ne jedu dovoljno, a to je loše za bebu. Bez obzira na to koliko mi to muke donosi, ne mogu da prestanem da je dojim kad vidim koliko joj to prija. U tim trenucima u meni je bura izuzetno jakih emocija - rekla je Selma. Svom detetu želi da usadi otvorenost prema svetu, da ga nauči da voli muziku i prirodu...
 
  Humanitarni rad u Africi
  Šesnaest meseci posle porođaja Selma je kao ambasador kampanje Jedno pakovanje pelena - jedna vakcina, koju su pokrenuli Unicef i Pampers posetila Sijera Leone, jednu od najsiromašnijih zemalja sveta u kojoj svaka tri minuta umre jedno dete od posledica neonatalnog tetanusa, dok 30.000 porodilja umre od tetanusa. Iako je vakcina protiv tetanusa jeftina i košta nešto više od jednog dolara, u situaciji kad treba pripremiti 386 miliona doza, najveći problem je novac. - Za šoljicu kafe, tj. za cenu espresa koji ćete popiti negde u kafiću, možete spasti život mladoj majci i njenom detetu - rekla je Selma na seminaru UN u Ženevi. Vidno uzbuđena, Selma je po svom povratku iz Sijera Leonea pričala o mladim ženama koje je upoznala u Africi i o nehumanim uslovima u kojima žive majke i novorođenčad. - Mnogo toga me je potreslo i uzbudilo. Od činjenice da petnaestogodišnjakinje rađaju na zemlji, da im svekrva, jetrva ili neko „iskusan" preseče pupčanu vrpcu kuhinjskim nožem i da krvarenje zaustavljaju raznim biljkama i listovima duvana, do podatka da na svakih 67.000 ljudi radi samo jedan lekar. Još mi je pred očima mlada žena koja je ležala u bolnici, ako se ta ustanova uopšte može nazvati bolnicom. Ona se borila sa tetanusom, a ja nisam mogla da učinim ništa više od toga nego da pričam s njom i držim je za ruku, rekla je Selma Hajek.

  Gest koji je zadivio svet
  Bila je šokirana onim što je videla u bolnicama Sijera Leonea i uslovima u kojima žive majke sa decom. Bez imalo ustručavanja Selma je podojila bebu jedne majke koja nije imala dovoljno mleka da nahrani svoje čedo.

  Verena samo nekoliko meseci
  Udaljenost od ni manje ni više nego 9.180 kilometara bila je glavni razlog razlaza meksičke lepotice i Anrija Pinoa. Dok Selma živela u Los Anđelesu s njihovom ćerkicom, 45-godišnji biznismen živi u Parizu, gde radi kao zastupnik mnogih poznatih modnih marki.