Broj 122
Početna > Zanimljivosti > SEKSEPIL BEZ PREMCA

Mini suknja

SEKSEPIL BEZ PREMCA

Kratke suknje od kada su se pojavile gotovo da ne izlaze iz mode, uvek izazivaju pažnju i radoznale muške poglede

Mini suknja obično zahteva duge i lepo oblikovane noge (ali nije neophodno), dovoljno samopouzdanja (jer izdajnički otkriva sve nedostatke) i veštinu da se u njoj sedne. Sve u svemu, ne može se reći da ju je baš praktično i udobno nositi, ali žene su se ionako kroz vekove namučile i s mnogo većim problemima, pa kako ne bi bile u stanju da dovedu u red jednu običnu mini suknju. Da bi došla do današnjeg statusa, mini suknja je prošla razne faze prihvatanja: od opreznog uvođenja na filmsko platno u vidu kostima, preko revolucionarne popularnosti nakon „legalizacije" i izlaska na ulice 1965. godine, do ulaska u mejnstrim svakodnevnih, gotovo klasičnih odevnih predmeta. U svojim počecima bila je omiljeni odevni predmet trendseterki željnih privlačenja pažnje i naglašavanja seksepila, a budući da ju je '60-ih pratio glas zabranjenog voća, neko vreme bila je i idealno sredstvo za izražavanje buntovništva i oružje u borbi za ženska prava.
Za sve je kriva Meri Kvant
Za planetarnu popularnost mini suknje prvenstveno je zaslužna britanska modna kreatorka Meri Kvant. Reč je o dizajnerki kojoj se obično pripisuje ovaj provokativni izum, iako se ne može reći da je ona bila prva koja je odlučila da skrati suknju i pokaže kolena i da se baš niko pre nje toga nije setio. Evolucija minića je složenija. Ne treba zanemariti doprinos Helene Rose, koja je oblačila glumicu En Fransis za film Zabranjena planeta još davne 1956, a poznato je da su i neke hrabrije dame već '20-ih pokazale kolena. Međutim, Meri Kvant bila je prva koja je zaključila da žena sme u kratkoj suknji da se prošeta ulicama Londona, što se pre njene pojave na modnoj sceni, ipak, nije dogodilo. Važno je spomenuti i francuskog dizajnera Andrea Kureža, koji je mini suknju lansirao iste godine kad i Meri Kvant, ali ju je, za razliku od nje koja je izvodi na ulice, uveo u visoku modu.
Uvek u modi
Od 1965. godine mini suknja nikad nije u pravom smislu izašla iz mode. Doduše, '70-ih su bile popularnije tzv. midi i maksi dužine, ali minić je egzistirao paralelno s njima, da bi od '80-ih prerasla u jedan od omiljenih odevnih predmeta. Mini suknja nužno je pokrenula još novih trendova. Najvažniji modni događaj svakako je odbacivanje čarapa s halterima pa su osmišljene revolucionarne najlonke. Osim klasično provokativnih modela, pojavile su se i mikromini suknje, tzv. beltskirt, koje ipak nisu bile primerene za nošenje u javnosti, ali zato široki remeni koji se nose na bokovima dosta duguju toj ultraseksi verziji suknjice. Danas se mini suknja nosi u brojnim varijantama, lepršava i široka, uska, sašivena od džinsa ili nekog drugog materijala. U kombinaciji sa zanimljivim čarapama, primerena je gotovo svakoj prilici, a hrabro ih nose dame svih godina, ukoliko im figura to dopušta, ali i one koje uz pomoć mini suknje ponosno pokazuju svoje obline.