Broj 122
Početna > Putovanja > PALIĆ

Istorija i legenda okupani Suncem

PALIĆ

Palić, jedan u nizu bisera naše lepe zemlje, nalazi se na severu, 170 kilometara od Beograda. Predanje kazuje da je Palićko jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado

Do Palića se lako stiže autoputem ili železnicom, pravcem Beograd-Subotica. Ovaj gradić u blizini Subotice poznat je po istoimenom jezeru i po tome što godišnje ima prosečno oko 2100 sunčanih časova. Njegove prirodne lepote su preporuka svima koji žele da se odmore, rekreiraju, kupaju i uživaju u hladovini stoletnog drveća ili pak sunčaju u udobnim ležaljkama, pijuckajući sok. Nije ni čudo što mnogi zaljubljenici putovanja smatraju da ga obavezno treba posetiti.
  Na Ženskom štrandu možete pijuckati limunadu uz zvuke muzike. Posebnu atrakciju čini Palićki zoološki vrt koji je ove godine ušao u sedmu deceniju postojanja. U ovom modernom zoo-vrtu životinje se slobodno kreću, okružene sistemom suvih i vodenih kanala. Pažnju posetilaca svakako privlači jedna od najstarijih građevina u ovom vrtu - Kuća labudova, koja je u obliku srednjovekovnog zamka.
 
  Jezero od suza pastira
  Za obilazak oko živopisnog Palićkog jezera, koje je nepravilnog elipsastog oblika, potrebno je prepešačiti oko 17 kilometara, tako da se udobna obuća podrazumeva. Na obali ovog jezera su moderno uređena kupališta. Palić datira još iz bronzanog doba, a u pisanim dokumentima prvi put se spominje 1462. godine pod imenom Pali - pustara, koju je mađarski kralj Matija Korvin poklonio svojoj majci. Po predanju, Palićko jezero je nastalo kasnije, krajem osamnaestog veka, kada je voda iz jednog arteškog bunara poplavila pustaru. Jedna od legendi kazuje da je Palićko jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado, dok je po drugoj jezero ostatak Panonskog mora. Stručnjaci pak objašnjavaju da je jezero nastalo u pradavna vremena kao izdansko iako voda iz njega najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Kažu da se voda slivala sa okolnih terena ispirajući pri tom natrijum-hlorid pa je jezero na taj način postalo slano. Početkom 19. veka jezerska voda počinje da se koristi za lečenje kožnih bolesti i hemoroida. O lekovitosti vode i mulja pročulo se na Starom kontinentu  još u prvoj polovini 19. veka.
 
  Lekovita voda
  Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, temperature 25 stepeni Celzijusa. Blagotvorna je i kod tegoba izazvanih bolestima digestivnog trakta i išijasa. Sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatičnih, nervnih, kožnih i ginekoloških oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastanja kostiju. Lečenje na Paliću se sprovodi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama. Istorija ovog gradića se ne može zamisliti bez Velikog parka, koji je sagrađen 1842. godine. Po uzoru na poznate engleske vrtove, u ovom parku su posađeni bagremovi i kanadske topole, dok je park prošaran vijugavim stazama koje prosto mame na šetnju i istraživanje predela. Na glavnom parkovskom ulazu je Vodotoranj, dok centralno mesto zauzima Velika terasa, višenamenski objekat prvobitno namenjen zabavi, a kasnije prepušten sportistima. U neposrednoj blizini su Letnja pozornica, gde se održava renomirani Međunarodni filmski festival, i Muzički paviljon gde često sviraju subotički muzičari.
  Turistička tradicija Palića duga je više od 160 godina. Prvo banjsko kupatilo-gostionica, sa drvenim kadama u kojima se moglo kupati u zagrejanoj vodi, izgrađeno je 1845. godine pa ne čudi što se Palić nalazi među omiljenim turističkim odredištima.
 
  Kapljica ljubavi pod katancem
  Svi ljubitelji vina koji kod kuće imaju kolekciju i često dolaze u iskušenje da otvore flašu iz neke daleke godine, a opet, dvoume se da li da ga sačuvaju za neku posebnu priliku, sada mogu odneti svoje dragocene flaše u Vinski trezor u Subotici.
  U ovom jedinstvenom trezoru zakupljeno je 70 odsto prostora. Prelep ambijent restorana „Širaz" čini i vinski podrum u kom ima više od 120 vrsta. Rame uz rame sa vinima planetarnih vinskih regiona kao što su Australija, Novi Zeland, SAD, Argentina, Čile, Francuska, Španija, Hrvatska, Mađarska, nalaze se i vina iz njihove proizvodnje. Zahvaljujući gotovo idealnim uslovima, kao što su peskoviti tereni, umerenokontinentalna klima i kvalitetne sorte vinove loze, vinarska tradicija subotičke peščare duga je oko 2000 godina.

  Hoteli kao u svetu
  Palić raspolaže brojnim hotelima i apartmanima koji su uređeni po najvišim svetskim standardima. Na prostoru Velikog parka, osim hotela i restorana, nalaze se teniski tereni, Letnja pozornica, Velika terasa, diskoteka, bioskop. Neizostavna su i kupališta - Muški i Ženski štrand, koji su turistima takođe omiljeni. Tu su fudbalski, odbojkaški, teniski i košarkaški tereni, atletska staza, dečje igralište, otvoreni i zatvoreni bazeni...

  Aktivan odmor
  Boravak na ovom mestu može se upotpuniti obilaskom Subotice, grada atraktivne arhitekture, jezera Ludas (zaštićenog prirodnog dobra), Selevenjskih pustara (botaničke bašte u prirodi sa zbirkom raznovrsnog cveća), ergela u Zobnatici i Kelebiji, farme nojeva, salaša, vinograda i voćnjaka.