Broj 122
Početna > Lepi i zdravi > NEPRIJATELJ ŽENSKOG TELA

Prepoznajte stadijume celulita

NEPRIJATELJ ŽENSKOG TELA

Ukoliko imate celulit koji je u drugom stadijumu, problem nećete rešiti samo dijetom, treningom i masažom

Koliko god da radite na svom telu, nikada niste zadovoljni slikom sopstvene figure u ogledalu. Iako vas prijateljice uporno ubeđuju da ste u idealnoj formi i da vas je celulit zaobišao, vi kao veliki perfekcionista primetite i najsitnije promene. Svesni ste da smo svi već velikim koracima ušli u proleće i da su topli dani sve bliže, a samim tim i vreme kada telo treba prikazati u najboljem izdanju. Verovatno će podatak da je četiri petine ženske populacije svih težina i uzrasta žrtva celulita baciti u očaj mnoge pripadnice nežnijeg pola. Kako biste opisali najžešćeg neprijatelja ženskog tela? Slobodno se može reći da je celulit salo koje opseda naše telo, bez obzira na to kakvoj se dijeti izlažemo. Međutim, to nije obično salo, već želatinasta materija sastavljena od masnoće, vode i otpadaka koji su se nataložili u nateklim, nepokretnim džepovima neposredno ispod kože. Kako stručnjaci ističu, celulit se u vezivnom tkivu stvara usporavanjem procesa izlučivanja štetnih materija iz organizma. Danas se ovim problemom bavi tim specijalista, počev od lekara do fizioterapeuta. Pored loše ishrane, celulitu doprinose napetost, zamor, nedovoljan unos vode, loše disanje, zagađen vazduh... Jednostavno, način života bez aktivnosti koje sprečavaju stresna stanja predstavlja jedan od sigurnih i veoma jakih uzroka nastanka celulita. Čudotvorne vežbe u borbi protiv celulita ne postoje, ali odgovarajući trening može da pomogne.

Stadijumi celulita
Ako ste na svom telu primetili delove koji vas podsećaju na koru pomorandže, treba da znate da hrana igra presudnu ulogu u našem zdravlju, pa i u načinu oblikovanja našeg tela. Veoma je važno i kako dišemo. Udisanje kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida čisti krv i pomaže sagorevanju otrovnih materija koje su „hrana" za celulit. Za razliku od drugih organa koji stalno rade, srce, jetra, želudac, mišići funkcionišu samo kad se to od njih traži. Posvetite zato svom telu svaki dan bar 30 minuta vežbanja.
Ukoliko imate celulit koji je u drugom stadijumu, problem nećete rešiti samo dijetom, treningom i masažom. Neophodna je i uporna fizikalna terapija pod budnim okom stručnjaka. Treći stadijum celulita najčešće „napada" dame koje su prošle kroz period menopauze. Takvi slučajevi su dosta složeni i iziskuju stručnjake reumatologe. Nove metode terapije u borbi protiv tvrdokornog celulita primenjuju se u Zavodu za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", a odlični rezultati se u poslednje vreme postižu termoprocedurom, aparaturnom masažom i medicinskom gimnastikom u specijalizovanim institucijama.