Broj 122
Početna > Lepi i zdravi > NAPITAK ZA DUG ŽIVOT

Jogurt - formula zdravlja

NAPITAK ZA DUG ŽIVOT

Formula koenzima Q10 i L-karnitina igra važnu ulogu u sagorevanju masti jer stimuliše metabolizam dugih lanaca masnih kiselina i povećava transformaciju masti, kao i izgradnju mišićne mase

Jogurt, ukusan i koristan napitak, mnogima je obavezni sastojak svakog doručka. Na tržištu postoje mnoge vrste jogurta, sa visokim ili niskim sadržajem masti, kalcijuma. - Jogurt je prava mala riznica proteina, minerala i vitamina. On je i odličan izvor kalcijuma, koji je važan za rast, razvoj i održanje kostiju u svakom životnom dobu, posebno kod dece i adolescenata. Ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze - kaže dr Jelena Gudelj-Rakić, magistar ishrane.
  Ona ističe da samo jogurt koji sadrži žive jogurtne kulture pomaže u održavanju veoma osetljive ravnoteže crevne mikroflore. Jogurt koji sadrži idealnu formulu koenzima Q10 i L-karnitina igra važnu ulogu u sagorevanju masti jer stimuliše metabolizam dugih lanaca masnih kiselina i povećava transformaciju masti, kao i izgradnju mišićne mase.
 
  Jogurt kao zamena za mleko
  Svakodnevni jelovnik treba da bude raznovrstan. Na trpezi bi trebalo da se nađu integralne žitarice, povrće i voće, mleko i mlečni proizvodi, jogurt, nemasna mesa (piletina, ćuretina) i riba, nerafinirana ulja.
  Nutricionisti objašnjavaju da je jogurt odlična zamena za slatko mleko, koje mnogi ne podnose, a takođe je idealan za one koji hoće da smanje kilažu. Upravo zbog toga bi i trebalo da je svakodnevno na trpezi. Doktorka Gudelj-Rakić kaže da je promena načina ishrane osnov lečenja mnogih poremećaja zdravlja i poboljšanja fizičkog izgleda. - Stara izreka kaže - Ma ko da je otac bolesti, nepravilna ishrana joj je majka - istakla je ona. Umereno, raznovrsno i dovoljno - to je recept ukoliko hoćemo da ostanemo zdravi i u formi. - Kada kažemo dijeta, mislimo na restrikciju u ishrani, ali dijeta ne znači gladovanje. To je način na koji jedemo, kako raspoređujemo obroke u toku dana, koju vrstu hrane biramo, način na koji je pripremamo i, na kraju, količine koje unosimo. Da bi se postigao pravi efekat dijete i da bi se uspostavila metabolička ravnoteža, nužno je da promena načina ishrane bude adekvatno isplanirana po preporuci lekara i da traje od četiri do šest meseci, ali to ne znači da se posle tog perioda možemo vratiti starim navikama - objasnila je doktorka Gudelj-Rakić.
 
  Mleko večnog života
  Jogurt je izvor kalcijuma, koji je neophodan za pravilan razvoj kostiju, što je važno za decu, ali i za starije, jer će dovoljna količina kalcijuma u kostima sprečiti nastanak osteoporoze, bolesti koja pogađa svaku treću ženu i svakog osmog muškarca. On sadrži i vitamin D, koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma, kao i mlečnu kiselinu, koja takođe omogućava da se kalcijum apsorbuje. Jogurt sadrži i dosta belančevina životinjskog porekla kao i neke minerale i vitamine. Ukoliko vodite računa o svojoj težini, ili imate problem sa viškom masnoća u krvi, možete se opredeliti za jogurte sa manje masnoće. Uz sve to, jogurt pomaže ženama, jer omogućava poželjnu kiselost intimne regije, te tako deluje preventivno protiv gljivičnih infekcija. Proizvodnja i upotreba jogurta počela je pre više hiljada godina na Srednjem istoku, u Centralnoj Aziji i u pojedinim delovima Dalekog istoka. O pozitivnom dejstvu jogurta na organizam čoveka i o njegovom laksativnom delovanju, pisali su starogrčki lekari Herodot i čuveni Galen. U Damasku se u srednjem veku pojavila knjiga koja jogurt, zbog terapijskih svojstava, diže na pijedestal zdravih namirnica. U 16. veku jedan jermenski lekar je ovim 'izuzetnim' napitkom izlečio tadašnjeg francuskog kralja od melanholije i problema sa probavom. Francuzi jogurt zovu „mlekom večnog života".

  Održava „prijateljske" bakterije
  Početkom 20. veka ruski biolog Ilja Mečnikov je uočio da Bugari imaju duži životni vek od drugih naroda, a to je pripisao njihovoj navici da piju jogurt, za koji je verovao da pomaže u održavanju „prijateljskih” bakterija u probavnom sistemu. On je prepoznao da „prijateljske" bakterije normalizuju rad creva i da se bore protiv patogenih bakterija i tako indirektno produžavaju životni vek