Broj 122
Početna > Lepi i zdravi > LEČI I KREPI

Trava iva

LEČI I KREPI

Trava iva od davnina je poznata po svom blagotvornom, lekovitom dejstvu, a koliko je cenjena u narodu, govori izreka - Trava iva od mrtva pravi živa

Iva je višegodišnja polurazgranata biljka visine od deset do trideset centimetara. Pošto raste po krševitim mestima, brdima i planinama, obično na kamenitom tlu, možete je prepoznati po malim i okruglim poleglim busenovima. U narodu je poznata i kao gorski cmilj i dubčac.
  Sa naličja, listovi su joj dlakavi i bez peteljke. Mogu biti sivo-bele ili zelene boje. Cvetovi koji se formiraju na vrhovima grančica su uglavnom svetložuti, ponekad beli. Cveta u julu i septembru. Nadzemni deo biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vreme cvetanja. Lisnati cvetni vrhovi grančica seku se oštrim makazama, posle čega se suše na promaji. Trećina cvetova se eksploatiše a trećinu biljaka treba ostaviti netaknuto. Vrsta je zaštićena Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine.
 
  Čudnovata biljčica
  Izuzetno je gorkog i oporog ukusa. Pored lekovitosti, trava iva je korisna i zato što čvrsto vezuje ono malo zemlje na ogoljenim kamenjarima. Ova aromatična biljka u svom sastavu ima etarsko ulje, tanin, holin, saponine i gorke supstance. Koristi se kao sredstvo za jačanje imunog sistema. Savremeni način života nezamisliv je bez stresnih situacija. Jedan od simptoma stresa su stomačni problemi i gastritis. Dubčac je zato pravi lek za one koji muku muče sa stomačnim tegobama.
  Ova čudnovata biljčica rešava probleme sa želucem, poboljšava varenje, podstiče stvaranje i protok žuči, smanjuje nadutost. Efikasna je i kao dodatna terapija za lečenje disajnih puteva i respiratornog trakta, a prati je epitet neprikosnovenog borca protiv tuberkuloze. Blagotvorno je sredstvo za jačanje organizma posle preležane bolesti, kod teških fizičkih aktivnosti ili kod stresa. U slučaju rana i promena na koži, iva ima lekovito dejstvo ako se koristi kao kupka. Izvanredno sredstvo za okrepljenje je čaj napravljen od mešavine koja sadrži istu količinu ive, nane i sleza.

  Čaj od ive
  Deset grama biljke prelijte sa dva decilitra ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji petnaest minuta. Posle toga procedite. Pije se tri puta na dan po jedna šolja.

  Tinktura
  Dvadeset grama biljke potopite u decilitar konjaka. Ostavite da stoji dve nedelje. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

  Za jači imunitet
  U litar crnog vina potopite dvadeset grama trave ive i ostavite da stoji osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, pre jela.