Broj 122
Početna > Zanimljivosti > ISTINE ILI ZABLUDE

Da li su žene slabiji pol i lošiji vozači?

ISTINE ILI ZABLUDE

Žene ne znaju da se parkiraju, crvenokose su strastvenije, mršave su privlačnije, a kada kažu da ih boli glava i da im nije do seksa, naučnici tvrde da je to zaista tako

Psiholog Džef Rols bavio se istraživanjem nekih stereotipa o muškarcima i ženama u knjizi Žene ne znaju da se parkiraju, muškarci ne znaju da se spakuju. I evo šta je saznao.
  Roze je nekada bila boja za dečake
  Zvuči čudno, ali pre 90 godina roze boja smatrala se muškom bojom. Američki magazin za žene iz 1918. objavio je da je ružičasta boja snažnija, da deluje odlučno i zbog toga više pristaje dečacima, dok je plava nežna, prefinjena i otmena i zato je primerenija devojčicama. Ova „ženska" boja nekada se smatrala muškom i zato što je derivat crvene, koja simbolizuje moć i snagu. Današnja percepcija ružičaste kao ženske i plave kao muške boje proizašla je iz marketinškog konzumerizma. Neki akademici ipak veruju u to da žene vole roze i ljubičastu boju i zbog nekih evolucionih činjenica još iz vremena kada su muškarci bili lovci, a žene ostajale kod ognjišta. Upravo je u plodovima koje su skupljale kvaka, jer su dozreli plodovi voća uglavnom ljubičasti i crveni.
  Da li nju stvarno boli glava?
  Jedan od najstarijih stereotipa koji se tiče seksa jeste žensko izvlačenje na glavobolju. Čini se da muškarci nemaju razloga za brigu, jer je vrlo verovatno da dragu stvarno boli glava. Žene imaju triput veće šanse da boluju od glavobolja i migrena od muškaraca, ali se ta razlika smanjuje posle 40. godine života. Ipak, najnovija istraživanja idu na ruku muškarcima. Dokazano je da orgazam može da smanji bol i migrene, iako su male šanse da će žena koju muči glavobolja biti raspoložena za seks. Najbolje da tu teoriju isprobate sami...
  Žene stvarno ne znaju da se parkiraju!?
  Pretpostavlja se da je bočno parkiranje, ali i parkiranje uopšte, teže ženama nego muškarcima jer je dokazano da u delu ženskog mozga zaduženom za orijentaciju ima manje aktivnosti nego u istom području muškog mozga. Muškarci su vekovima bili lovci koji su morali da se snalaze u prostoru, pa se i evoluciono taj deo više razvio. Skeniranja na mozgu pokazala su da kod 80 do 85 odsto žena nervni spojevi nemaju mogućnost prostorne orijentacije, dok su takvi spojevi kod muškaraca uobičajeni. To može objasniti probleme s kojima se susreću žene kada ne mogu da procene udaljenost, brzinu i razmak.
  Istina ili mit: crvenokose žene su vatrenije u krevetu?
  Žene prirodne crvene kose obično se smatraju temperamentnijim od ostalih dama, a veruje se i da ih krasi veliki seksualni apetit. Razlog je u tome što se crvena boja od davnina povezuje s vatrom. Crvena je boja sukoba i besa, osim toga, i boja ljubavi, a pouzdano se zna da podiže krvni pritisak. Možda baš zbog svega što se vezuje za ovu vatrenu boju, crvenokose žene ostavljaju takav utisak. Pre nekoliko godina, jedan nemački naučnik proučavao je seksualne živote Nemica i poredio njihovu boju kose. Zaključio je da je seksualni život crvenokosih žena aktivniji od brineta ili plavuša, kao i to da one imaju više partnera i češće vode ljubav od žena druge boje kose.
  Jesu li žene slabiji pol?
  Kad se govori o fizičkoj snazi, onda nema diskusije - žene su slabiji pol. Ali, iako se u proseku rađa 105 muškaraca na stotinu žena, od trenutka kad se rode, žene uzimaju određenu moć u svoje ruke. Muški pol slabiji je već posle rođenja kad su češće postporođajne smrti kod muške nego kod tek rođene ženske dece. Još jedna slaba strana muškog pola je sklonost da podlegnu pritisku, što često može da ih odvede u riskantno i vrlo agresivno ponašanje. Kao rezultat toga, muški tinejdžeri umiru češće od tinejdžerki u pubertetu. Takođe, ima više žena koje dožive 35. nego muškaraca, koji obolevaju od raznih bolesti, raka, dijabetesa i bolesti srca. Očekivani životni vek kraći je za nekoliko godina kod muškaraca nego kod žena, a posle 100. godine, žene su brojčano nadmoćnije u odnosu na muškarce pa na osam stogodišnjakinja dolazi tek jedan stogodišnjak.
  Jesu li mršavije žene seksepilnije?
  Ako ostavimo po strani filmske producente i modne urednice, običnom čoveku od krvi i mesa najprivlačnije su žene s oblinama. Pri tom se uzima u obzir obim struka i bokova kao univerzalna mera privlačnosti. U jednom istraživanju učestvovali su ispitanici od 18 do 60 godina, koji su pored pothranjene, mršave i gojazne dame, ženu sa siluetom i seksi bokovima proglasili najprivlačnijom. Drugim rečima, i muškarci i žene figuru peščanog sata smatraju najatraktivnijom. Naučnici to objašnjavaju vezom između obima struka i bokova i plodnosti, jer pune grudi i širi bokovi sugerišu da se radi o ženi koja ima veću mogućnost da rodi dete. Muškarci su tokom evolucije razvili sposobnost da pre uoče takve žene pa na osnovu toga da li može da im podari naslednika ocenjuju i privlačnost žene.