Broj 122
Početna > Prica > DECA SU SMISAO MOG ŽIVOTA

Ivana Škorić

DECA SU SMISAO MOG ŽIVOTA

Ivana svim budućim mamama savetuje da budu vesele, opuštene i pune ljubavi i razumevanja za njihove bebe, jer deca su najveći dar i neprocenjivo blago

Pored lepote, manekenku Ivanu Škorić odlikuju lepi maniri i smirenost, pa i ne čudi što je pravična mama puna razumevanja. Iako je skakala od sreće kada je saznala da je trudna, a četvorogodišnja Andrea i jednoipogodišnji Aleksa centar su njenog sveta, ova nežna plavuša za sada ne planira još dece.
Postoje li prave godine kada se žena oseća zrelom i spremnom da postane mama?
Mislim da je sve to individualno, da je kod svake žene drugačije, ali je najviše uslovljeno zrelošću i odabirom pravog partnera. Bitno je da je žena za to spremna - neke žene su spremne i sa 20 godina da postanu majke, a neke nisu nikada.
Kako si otkrila da si u drugom stanju i na koji način si to saopštila suprugu?
Bila sam presrećna, uzbuđena, nestrpljiva! Muž je bio sa mnom oba puta kada smo saznali da sam trudna, tako da smo skakali od sreće zajedno!
Jesi li bila jedna od onih emotivnih, hirovitih ili zahtevnih trudnica?
Bila sam zahvalna trudnica. Nisam bila ni hirovita ni tužna, jedino sam bila malo plačljivija nego inače.
S obzirom na posao kojim se baviš, jesi li pazila šta jedeš u obe trudnoće?
Nisam se opterećivala kilogramima, jedino sam vodila računa o kvalitetu hrane koju jedem. Samim tim, nisam se ni gojila previše, jer je i preterana kilaža u trudnoći štetna za bebu. U obe trudnoće ugojila sam se oko osam-devet kilograma.
U čemu je tajna tvog dobrog izgleda?
Kilogrami su sami otišli posle porođaja, naravno, uz vežbanje i redukciju ishrane. Moram da priznam da mi to nije teško palo, jer po prirodi ne jedem puno.
Kako se bližio porođaj jesi li bila uplašena ili si jedva čekala da vidiš bebe?
Bila sam na momente u panici, ali prvenstveno sam bila nestrpljiva da ugledam moje bebice. Samo sam zamišljala momenat kada ću ih po prvi put videti i poljubiti. Oba porođaja su mi bila predivna i laka. Nisam imala bolove, jer sam primila epiduralnu anesteziju i uživala sam oba puta.
Jesi li se odmah navikla na ulogu majke?
Još dok mi je ćerka bila u stomaku javio mi se majčinski instinkt. Istog sekunda kako sam je uzela u naručje osetila sam da ona postaje smisao mog života, a posle nje je došao i Aleksa, tako da su oni moja svetlost.
Deca se zovu Andrea i Aleksa, zašto baš tako? Ko je birao imena?
Andrei sam ja dala ime po jednoj pesmi, a Aleksi tata.
Ko ti je bio od najveće pomoći oko dece dok su bili bebe?
Svi su mi se našli, obe bake, ali najviše moj muž, koji je naučio sve oko beba. Ravnopravno smo delili sve obaveze.
Pošto je Andrea starija, da li je priželjkivala brata ili sestru?
Zapravo, ona je mnogo želela batu ili seku i požurivala nas je stalno da joj podarimo nekoga za igranje.
Jesi li stroga ili popustljiva mama? Ko u vašoj kući zavodi red?
Ne znam, mislim da nisam ni stroga, a ni popustljiva. Zlatna sredina. Pravična sam i puna ljubavi i razumevanja. Sve po zasluzi. Trudim se da budem najbolja, a muž je malo stroži od mene, mada ne bih ni to nazvala nekom strogoćom. Najviše insistiram na odnosu punom priče i razumevanja, toleranciji... I na tome da ne smeju nikada da lažu ili rade nešto što ne daju mama ili tata. Oni su još mali, tako da ih polako uvodimo u svet i trudimo se da spoznaju i lepe i manje lepe strane života.
Jesi li od onih majki koje paniče čim im dete kine?
Jao, jesam, velika sam paničarka i non-stop jurim kod doktora.
Svi smo mogli da vidimo onaj emotivni susret sa ćerkicom kada si izašla iz kuće Velikog brata. Iako kažu da su ćerke vezanije za očeve, izgleda da u tvom slučaju i nije baš tako...?
Oboje su više vezani za mamu, ali su ludi i za tatom. Ovo nam je bio prvi put da smo bili razdvojeni toliko dugo.
Andrea i Aleksa imaju četiri, odnosno godinu i po dana. Da li se ponekad umoriš od jurcanja za decom, njihovih nestašluka i svih onih dečjih pitanja?
Naravno, ali nema ničega lepšeg od toga. Oni me zasmejavaju najviše i čine me srećnom.
U kojim situacijama se pred njima osećaš kao „nespreman đak"?
Za sada nije bilo tih situacija, možda jer se uvek trudim da sve objasnim na najbolji mogući način. Videćemo, verovatno će biti tih situacija uskoro.
S obzirom na to da si mama sa stažom, da li svoja iskustva prenosiš i sestri bliznakinji koja je i sama nedavno postala majka?
Naravno, mada joj, nažalost, ne pomažem puno, jer imam mnogo obaveza oko moje dece, ali nađem joj se uvek kada treba. Bebisitovaću joj čim beba malo poraste, sada joj je mama najbitnija.
Planiraš li još dece?
Za sada ne.
Šta savetuješ trudnicama i mladim mamama?
Samo da budu vesele, opuštene i pune ljubavi i razumevanja za njihove bebe, jer one to zaslužuju. Deca su najveći dar i najveće blago!