Broj 121
Početna > Lepi i zdravi > ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

Aktivni kiseonik

ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

Aktivni kiseonik, ozonirana voda za spoljašnju upotrebu, našla je svoju primenu u dezinfekciji pri hirurškim zahvatima, mada se koristi i za ispiranje rana, opekotina, a sve češće i u kozmetici

Nije novost da aktivni kiseonik ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje. Prvo spominjanje ozona koji je primenjivan u terapijske svrhe bilo je 1920. godine u britanskom medicinskom magazinu The Lancet, u kome se potvrđuje pozitivan efekat na veliki broj bolesti, od obične prehlade do raznih virusnih i malignih oboljenja. Ozon je visokoreaktivan molekul, koji ima odlično baktericidno, fungicidno i antivirusno dejstvo. Njegova primena u medicini pokazala se kao potpuno bezbedna. Naučna pozadina, koja objašnjava dejstva takve terapije biooksigenacije, uključujući terapije ozonom i hidro-peroksidnu terapiju, prilično je jednostavna. Brojne bolesti se javljaju kao rezultat raznih nagomilavanja toksina u organizmu. U normalnim uslovima, sa dovoljno kiseonika, organski materijal se svodi na ugljen-dioksid i vodu, koje telo lako oslobađa. Ipak, kada je u stanju hipoksemije (neadekvatne oksigenacije krvi), koja je izazvana pušenjem, lošom ishranom, alkoholom, bolešću, stresom, nepravilnim disanjem... nagomilavanje toksina sprečava normalnu funkciju organizma. Dodatno uvođenje aktivnog kiseonika u organizam može da očisti nagomilane toksine i time omogući njegovo normalno funkcionisanje.
 
  Tretman lica
  Aktivni kiseonik neguje, osvežava i pospešuje obnavljanje površinskog sloja kože lica. Posle tretmana koža je svežija, oporavljena i izgleda mlađe. Tretman se može primeniti na svim tipovima kože - od zdrave do problematične. Na lice stavite komad gaze ili papirnu maramicu i naprskajte aktivnim kiseonikom. Narednih 15-20 minuta održavajte kožu vlažnom, a pola sata posle tretmana ne stavljajte nikakve kreme na lice. Kada se radi tretman protiv akni i bubuljica, postupak je isti kao i kod običnog tretmana. Dakle, stavite gazu ili maramicu na lice i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Postupak ponavljajte najmanje četiri puta dnevno.
 
  Dezinfekcija grla i desni
  Kod prvih tegoba u grlu, kao što je grebanje, treba isprati ili isprskati usta i ždrelo aktivnim kiseonikom. Postupak ponovite u razmacima od 30 do 60 minuta u toku dana. Vrlo je važno primeniti aktivni kiseonik odmah, pre nego što se infekcija proširi, jer ovo sredstvo deluje lokalno. Aktivnim kiseonikom se mogu ispirati i obolele desni. Važno je da 20 minuta nakon tretmana ne jedete i ne pijete ništa, jer se na taj način onemogućava delovanje kiseonika.
 
  Dezinfekcija vode za piće
  U litar vode sumnjive bakteriološke ispravnosti sipajte 1-1,5 ml tečnosti, promućkajte i sačekajte 15 minuta. Nakon toga, voda je pogodna za piće.
 
  Dezinfekcija nogu i obuće
  Neprijatan miris nogu ne nastaje samo zbog znojenja već i zbog prisustva bakterija ili gljivica između prstiju i na stopalima, koje se zadržavaju i u obući. Najbolji efekti se postižu ukoliko se uveče aktivnim kiseonikom isprska unutrašnji deo obuće, a ujutru i tokom dana stopala.
 
  Opekotine
  Opekotinu treba neprestano prskati dok ne prestane bol, oko tri-četiri minuta. Ako je opekotina veća, sipajte aktivni kiseonik u odgovarajuću posudu, potpuno uronite opečeno mesto i ostavite da deluje dok ne prestane bol. Mogućnost pojave crvenila i plikova svedena je na minimum. Kasnije, pri prvoj pojavi bola, ponovo primenite aktivni kiseonik, ne dajući tako bolu da se pojača.
 
  Proširene vene i poboljšanje cirkulacije
  Primenom aktivnog kiseonika kod proširenih, pa čak i otvorenih vena može se znatno ublažiti bol i ubrzati proces zarastanja. Obolelo mesto prekrijte tankim slojem gaze nakvašene aktivnim kiseonikom i ostavite da deluje 15 minuta. Postupak ponovite najmanje četiri puta dnevno. Umorna, bolna i otečena stopala i listove navlažite aktivnim kiseonikom i vrlo brzo će nastupiti olakšanje tegoba. U početku upotrebe možda će se pojaviti blago crvenilo, što je znak pojačane cirkulacije i nikako ne treba da bude razlog za zabrinutost.