Broj 121
Početna > Prica > RAZMAZIO SAM BIVŠU SUPRUGU

Željko Šašić

RAZMAZIO SAM BIVŠU SUPRUGU

Pevač Željko Šašić za sebe tvrdi da nije tipičan Balkanac i da mu je bilo važnije kada je na ultrazvuku video da beba ima njegov nos nego kog je pola. Iako više nije u braku, priseća se da bivša supruga Sonja nije bila hirovita u trudnoći i da je on taj koji ju je kasnije razmazio

Kada je saznao da će postati otac, Željko je leteo dva metra od zemlje i jedva je čekao da se potpuno posveti detetu. Nakon godina iskustva, budućim roditeljima poručuje – Iako neće biti sve savršeno, treba hrabro plivati kroz život.

Sećaš li se kako si reagovao na vest da ćeš postati otac? Šta si prvo pomislio u tom trenutku?
Leteo sam dva metra od zemlje! To je najjači osećaj na svetu! Jedva sam čekao da brinem o novom životu i da mu se potpuno posvetim. Mnogi pričaju da nisu spremni za roditeljstvo, ali smatram da je sve stvar trenutka i velike ljubavi. Nema tu nikakvih planova ni spremanja. Onog trenutka kada sam saznao da je žena ostala u drugom stanju, bio sam spreman. I mnogo sam se radovao.
Da li si želeo da prvo dete bude sin?
Nisam tipičan Balkanac i ne robujem stereotipima. Uopšte mi nije bio bitan pol, štaviše, bilo mi je bitnije kada sam na ultrazvuku video da ima isti nos kao ja.
Jesi li bivšoj ženi Sonji ispunjavao sve želje i hirove dok je bila trudna?
Često u šali kažem da je moja bivša žena zapravo bila najbolja kada je bila trudna, što znači da ona treba uvek da bude u drugom stanju, jer je to zapravo njeno pravo stanje. Ono koje se meni sviđa. Nije bila ni hirovita ni zahtevna, ja sam taj koji je nju razmazio. Ma, ni što se hrane tiče, nije izvolevala, nemam nikakvih zamerki.
Zašto ste odlučili da se Sonja porodi u Nemačkoj?
Moja bivša supruga je iz Nemačke, ona je to želela, tamo je bila i zdravstveno osigurana. A, naravno, svi znamo kakvi su uslovi kod nas, pa je i to bio jedan od razloga.
Jesi li razmišljao da prisustvuješ porođaju?
Sonja je bila vrlo hrabra, porođaj je protekao u najboljem redu, a porodila se prirodnim putem. Ja sam bio pored nje sve vreme, jedino tih pet minuta kada se Sofija rađala nisam bio prisutan. Sećam se da je trebalo u tom periodu da putujem u Ameriku i jedino me je tištalo da li ću biti tu kada se bude porađala. Ali, sve je na kraju dobro ispalo.
Da li si slavio rođenje ćerke?
Da, i to dva puta. Ona se rodila u inostranstvu, a svi moji prijatelji su odavde, pa smo dvostruko slavili, i u Nemačkoj u krugu dragih ljudi, a posle nekoliko meseci i u Beogradu. Mada, tog dana kada se Sofija rodila, bio sam pomalo tužan što nisam mogao da se radujem sa ljudima koje volim. Ali, telefoni su se usijali.
Mnogi očevi se plaše da u tim nekim prvim danima uzmu bebu u ruke. Jesi li ti jedan od njih?
Ne, ja sam imao sreće jer sam se brinuo o sestrine dve ćerke kao da su moja deca. Tako da sam bio spremniji od Sonje što se toga tiče. Odmah sam se snašao u ulozi oca.
Koliko si pomagao Sonji oko kupanja i oblačenja bebe?
Ne da sam pomagao, ja sam sve to radio: kupanje, previjanje, presvlačenje, šetanje... Prosto, to je neopisiva ljubav i ništa mi nije bilo teško, tako je i dan-danas.
Menjaju li deca pogled na svet?
Sasvim sigurno sam se promenio, postao sam zreliji i odgovorniji. Ali, ja sam se super osećao u svemu tome.
Ko je izabrao ime za ćerku?
Voleo bih da Sofija bude mudra u životu, s obzirom na to da neke druge atribute već ima.
Koliko si bio uz nju u periodu odrastanja?
Bio sam uvek prisutan. I kada sam bio u braku, a i posle, uvek sam bio tu, možda sada još više. Imao sam dosta ponuda da putujem po tri-četiri nedelje, ali sam sve odbijao. Jednostavno, nisam mogao da se udaljim od nje tako dugo. To sam samo jednom uradio, kada je bila mlađa, video sam koliko mi je bilo teško i shvatio sam da ne mogu da izdržim. Sada, kada ima devet godina, i malo je zrelija, možda bih i mogao, ali nisam siguran koliko bih izdržao. Naša ljubav nema cenu.
Bio si deset godina u braku sa Sonjom. Kako ste detetu objasnili da mama i tata više nisu zajedno?
To su vrlo škakljiva pitanja, svako je razvod objašnjavao na svoj način. O tome ne bih za novine.
S kim Sofija danas živi?
Zvanično živi s majkom, ali smo svaki dan zajedno. Sonja često i putuje, pa je Sofija i po nekoliko dana sa mnom. Faktički, ona ima nekoliko adresa u gradu i svuda se super oseća.
Kakav si kao tata, jesi li zahtevan?
Na svu sreću, mi gradimo takav odnos u kom nema potrebe da glumim strogoću. Ona vrlo dobro zna šta ja odobravam, a šta ne i mislim da ćemo na tim temeljima graditi i dalji odnos.
A šta je to što odobravaš?
Insistiram na iskrenosti, to je temelj svega. Ne postoji ništa što ona ne može meni da kaže, jer dosta stvari znam i mogu da joj pomognem. Dakle, otvorenost i iskrenost pod broj jedan, a sve ostalo se lako rešava.
Primećuješ li kod nje talenat za muziku, je l' povukla na tebe?
To nisam samo ja primetio, to su svi oko nje primetili. Neću mnogo o tome da pričam, postoje ljudi koji se bave njom u tom smislu. Ona pored škole ima i dodatnih aktivnosti, a pevanje je jedno od njih. Ako se ispostavi da joj to ide i da želi time da se bavi, zašto da ne. Pored toga, angažovana je i kao dečji maneken, ide na tenis, i skoro svaki dan ima neku aktivnosti. Nekada me slaže da nije umorna, a posle dva minuta zaspi u kolima.
Koliko si strog kada je o školi i obrazovanju reč?
Naravno da jesam. Sve to strogo kontrolišem. Ona je u osnovnoj školi, i to u dobroj školi, i nadam se da će to dati dobre rezultate. Verovatno će se opredeliti u toku školovanja za neku užu specijalnost. Možda to bude i muzika. Mada ona, kao i svako dete, ima svojih želja, a mislim da je muzika baš privlači. Ako to bude želela, imaće moju podršku.
Plaši li te njen pubertet i ostale slatke muke koje taj period nosi?
Ničega se ja ne plašim! Svi smo mi kroz to prošli i evo nas, zdravi smo i pravi smo, tako da će, nažalost, i ona morati kroz sve to da prođe. Uostalom, šta fali pubertetu?
Poznato je da su ćerke vezane za očeve. Je li tako i sa Sofijom, kome je privrženija?
Ne bih ja to tako rekao. Svako ima svoju ulogu i svaki roditelj treba da da sve od sebe. E sad, na koga će šta da povuče, nemam pojma.
Kako ona reaguje na tvoju popularnost?
Onako, simpatično, dečje, njoj je drago. Na kraju krajeva, i ona je dosta bila po medijima i kada smo se dogovarali za ovaj intervju, hteo sam da napravim štos pa da pitam da li može da bude rubrika roditelji poznate dece. Pošto je ona u jednom danu izašla na više naslovnih strana nego ja za maltene celu karijeru, pa su se drugovi šalili i pitali me: „Ma, ko si, bre, ti? Ti si onaj Sofijin tata!"
Je l' bi voleo da imaš još dece?
Naravno, obožavam decu. I voleo bih da imam još dece, bez obzira na pol.
Uputi savet očevima.
Roditelji prvo treba da znaju ko su, a tek onda da to prenesu na dete. I treba da se trude da njihova deca budu bolja od njih. Svako od nas se rađa s vrlinama i manama, to je normalno, ali treba se truditi da iz dece izvučete ono najbolje, da dominiraju vrline. Svaki roditelj treba da veruje u sebe, u svoje dobre strane, i to da prenese na dete. Neće biti sve savršeno, ali treba plivati kroz život hrabro.