Broj 121
Početna > Lepi i zdravi > PRAVI RAZLOZI UMORA

Unutrašnji alarm

PRAVI RAZLOZI UMORA

Osećate se malaksalo i bezvoljno, ali ne znate zašto. Možda je u pitanju samo prolećni umor, a možda vaše telo pokušava da vam kaže kako nešto nije u redu

Umor je odbrambena reakcija organizma, koji nam na taj način stavlja do znanja da smo preterali. Ponekad je to odgovor na svakodnevne probleme, nekada je u pitanju neko psihičko oboljenje, a u 16 odsto slučajeva umor je posledica infektivne bolesti. Na prelasku iz jednog u drugo godišnje doba, kada je smanjeno lučenje melatonina, umorniji smo nego obično. Postoji organski i psihički umor. Organski umor potiče od nekog fizičkog uzroka i karakteriše ga prisutnost životnog elana. On se pogoršava kako odmiče dan i delimično prolazi posle dobrog sna. Psihički umor, koji je prisutan u 80 odsto slučajeva, karakteriše se gubitkom elana, odsustvom motivacije i želje da radimo.
 
  Kada su umorni mišići
  Slabost odgovara smanjenju mišićne snage. Do nje dolazi u toku fizičkog napora ili odmah posle njega. Lekar ga dijagnostikuje posle ispitivanja, ali potrebno je da obavi i neke preglede: količina mišićnih enzima, krvna slika, elektromiogram, magnetna rezonanca kičmenog stuba. Postoje tri uzroka mišićne slabosti. Prvi je miastenija. U pitanju je autoimuna bolest koju karakteriše hiperaktivnost imunog sistema. Do nje dolazi usled blokade prenosa nervnog impulsa do mišića. Da bi do prenosa došlo, neophodno je prisustvo određene supstance (acetilkolin). Antitela napadaju receptore te supstance i mišići se brzo umaraju. Drugi uzrok grupiše miogene sindrome. To su bolesti koje se tiču mišića kao što su, na primer, miopatija ili miozitis (upale mišića). Na udaru su stomačni mišići, butni, kao i mišići karlice. Suprotno onome što se misli, ove bolesti nisu bolne. Treći uzrok je nedostatak kalijuma u krvi, usled uzimanja diuretika, dijareje ili povraćanja, što izaziva opštu mišićnu slabost.
 
  Nedostatak energije
  Nedostatak energije (astenija) je pad energetskog sistema organizma, pri čemu je snaga volje očuvana. Razlikuju se četiri nivoa:
  1. Kada se brzo umaramo, u pitanju je preopterećenost sa gubitkom koncentracije i slabim radnim potencijalom. Uzrok može biti neko inflamatorno oboljenje.
  2. Kada teško u toku dana prikupljamo snagu i energiju radi se o nedostatku sna.
  3. Umor može da nastane usled poremećaja rada endokrinih žlezda (štitaste, hipofize, nadbubrežnih žlezda).
  4. Možemo biti umorni kada se proizvedena energija ne prenosi do tkiva. Najčešće je u pitanju anemija i nedostatak gvožđa.

  Kada nemamo volje
  Prema rezultatima istraživanja, od 16 odsto osoba koje kažu da su umorne, 80 odsto je zapravo bezvoljno. Ovo stanje se definiše kao gubitak energije, zadovoljstva i želje. Ovakvoj obeshrabrenosti dodaju se i poremećaji karaktera i preterana nervoza. Lečenje se sastoji u ponovnom pronalaženju volje, želje i zadovoljstva, ali može, u nekim slučajevima, ličiti na terapiju u slučaju depresije.

  Evo nekoliko neuobičajenih uzroka umora koji iscrpljujuće deluju na organizam:
 
  Nizak pritisak
  Nizak pritisak izaziva osećaj zamora i iscrpljenosti. Pretpostavlja se da on dovodi do toga da se mozak ne snabdeva optimalnom količinom krvi.
 
  Jutarnja kafa
  Otkriveno je da 50 odsto ljudi oseća umor ako ne popije prvu jutarnju kaficu, dok 13 odsto uopšte nije u stanju normalno da funkcioniše.
 
  Kablovi
  Pozitivni joni, koje emituju električni uređaji ili erkondišni, izazivaju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim.
 
  Ne radite po spisku
  Istraživači su otkrili da su osobe koje prave spisak i razmišljaju o tome šta sve treba da obave više sklone zamoru, jer ih teret tih obaveza previše pritiska.
 
  Zamenite stare jastuke
  Ako vam je jastuk mlitav, vrat vam neće biti u pravilnom položaju dok spavate. To izaziva ne samo napetost i bolove vratnih mišića već i lošiji protok vazduha dok spavate, a samim tim i umor.
 
  Izbegavajte kompjuter pre spavanja
  Hormon melatonin nas stimuliše na san, ali sjaj monitora usporava njegovo lučenje, naročito ako gledate nešto što zahteva koncentraciju. Tako vam se povećavaju šanse da kasno legnete, što znači da ćete lošije spavati i ujutru ustati umorni.