Broj 121
Početna > Zanimljivosti > PAROVI SA STAŽOM

Faze seksa

PAROVI SA STAŽOM

Svaka veza ima svoje uspone i padove, periode strasti i zatišja. Sve to zavisi od godina, odnosa sa partnerom, nivoa samopouzdanja, ali ipak postoje faze u seksu koje gotovo svi parovi prolaze

Posle faze strasti i zaljubljenosti, u kojoj ne skidate ruke jedno s drugog, doći će faza udobnog seksa, ali i neminovna faza bez seksa. Verovatno ćete proživeti i period isprobavanja novih stvari.
 
  Adolescentska faza ili faza zaljubljenosti
  Ovo je faza u kojoj izgubite razum i u potpunosti se prepustite osećanjima. Obično se događa na početku nove veze, a puna je seksa, intimnosti, strasti. Možete je doživeti sa 19, ali i sa 35 godina.
 
  Faza „nova poza"
  Već ste sve isprobali i želite da začinite seksualni život. Dugo ste zajedno, osećate se slobodno i pokušavate da ostvarite maštanja koja se ne biste usudili da kažete svakome. Tada ćete verovatno isprobati nova mesta, pokrete, seksi igračke. Nastojaćete da pojačate uzbuđenje i seks ćete doživljavati svim čulima.
 
  Faza u kojoj žalite za nečim što ste probali
  Svojevremeno ste zbog partnera ili iz radoznalosti pristali da uradite nešto od čega vam se sada diže kosa na glavi. Balansiranje između zabranjenog i društveno prihvatljivog ponašanja, između razuma i strasti, nije uvek lako. Oprostite sebi ako smatrate da ste prešli tu granicu i više nikada nemojte da radite nešto protiv svoje volje. Ali, imajte na umu da je perverzno samo ono što oboje ne želite. Ukoliko vi i partner želite isto, samo napred!
 
  Faza seksa na brzinu
  Nemate uvek vremena za paljenje sveća, pripremanje mirisne kupke ili za duge predigre. Dobri stari seks na brzaka mogao bi u zgusnutom rasporedu jedno vreme da postane pravilo. Žestoko, brzo i delotvorno.
 
  Faza deža vi seksa
  Kada ste dugo u vezi, sigurno će vam u nekom trenutku svaki seks ličiti na onaj prethodni. U tom trenutku se može desiti da pomislite kako seks s vašim partnerom više nikada neće biti kao nekada - strastven, ludački i nepredvidiv. Ne očajavajte, kao i prethodne, i ova faza posle izvesnog vremena prođe, a koliko dugo će trajati, zavisi samo od vas.
 
  Faza udobnog seksa
  Seks na filmu je obično eksplozivan, strastven, požudan i divlji. U ovoj fazi takav seks bi mogao da vam nabije komplekse, jer će vam se učiniti da ste daleko od njega. Ne očajavajte - u dugim vezama ljudi razviju poseban odnos, u kojem ne treba suviše reči, jednostavno znate prečicu kako da zadovoljite jedno drugo i šta najviše volite. Seks više nije samo strast i požuda, već duboka intimnost koju jako proživljavate. Ako vam se, ipak, sviđa faza zaljubljenosti, nadajte se da ćete nakon ove faze ponovno ući u neko uzbudljivije razdoblje.

  Kritičan period posle godinu dana zabavljanja
  Tokom prve godine zabavljanja i muški i ženski mozak, pored oksitocina, luče još dve supstance - dopamin i serotonin - a oba doprinose osećanju ushićenosti i sreće. Posle godinu dana, nivo ovih supstanci počinje da se vraća u normalu. Usled toga, mnogi parovi počnu sve ređe da vode ljubav. Iza ovakve promene, u stvari, stoji jasna podsvesna logika. Pošto se osećate sigurno u vezi i znate da možete da vodite ljubav kad god poželite, seks prestaje da vam bude u prvom planu. Osim toga, toliko ste već navikli vi na njegovo i on na vaše telo da niste više tako opsednuti istraživanjem svakog centimetra kao ranije. Posle godinu dana trebalo bi da počnete da otkrivate kako se radi na „održavanju" seksualnog života sa stažom - kažu seksolozi. Zato, umesto da surfujete internetom ili gledate omiljenu seriju po stoti put, odvucite ga u krevet čim stigne kući.