Broj 121
Početna > Lepi i zdravi > NAŠE MISLI - OTROV ILI LEK?

Snaga pozitivnog razmišljanja

NAŠE MISLI - OTROV ILI LEK?

U zavisnosti od toga kakve su, misli mogu biti štetne za naše telo, ali mogu imati i isceljujuću snagu u lečenju mnogih bolesti i prevazilaženju depresivnih stanja

Čovek je ono što misli - jedna je od nebrojenih izreka o moći i snazi naših misli. Misliš li da možeš ili misliš da ne možeš - u oba slučaja si u pravu, poznata je izreka iz arsenala savremene teorije o pozitivnom razmišljanju. A naučnici koji su proučavali uticaj misli na naše telo odavno su utvrdili istinu koja glasi, otprilike, ovako: Pogledam li tvoje telo danas, znam kakve su bile tvoje misli juče. Poznajući tvoje misli danas, mogu da naslutim kako će sutra izgledati tvoje telo. Neverovatno je snažna i tesna veza naših misli i tela, naših strahova, strepnji, razočaranja ili radosti u odnosu na sve one promene na tkivima, organima i organskom sistemu. Nažalost, o toj vezi se govori i piše mnogo manje nego što bi trebalo.
  Psiha stvara bolest
  Jedna studija iz 1987. potvrdila je da se rak dojke širi brže među ženama koje osećaju izrazito beznađe i frustracije u životu, strah ili druge negativne emocije. Nekada se samo uzak krug fizičkih bolesti nazivao psihosomatskim oboljenjima. Tu smo ubrajali visok krvni pritisak, čir i infarkt, dok je danas dokazano da je niz bolesti, i to onih čisto fizičke prirode, izazvan psihičkim činiocima. Primera je na pretek, a samo neki su: upale slepog creva, giht i bolesti metabolizma koje se samo pogoršavaju negativnim emocijama, stavovima, strahovima i predubeđenjima. Tesna je veza između emocija, položaja tela i mnogih ortopedskih tegoba. Nervozne i frustrirane osobe drže glavu na poseban način, neprirodno, uz stalnu prenapregnutost vratnih mišića. Takvo držanje dovodi do oštećenja na kičmi, a iz sličnih razloga utučeni, žalosni, nesigurni i bezvoljni ljudi često su pogrbljeni.
  Snaga pozitivnih misli
  Kao što negativne misli i ružna sećanja mogu postepeno da razore naš duh i telo, tako je moguće obrnuti proces: pozitivne i dobre misli, prijatna i lepa sećanja isceljujuće deluju na svaku ćeliju našeg tela, donoseći ponekad čudesna poboljšanja, izlečenja, sreću i zdravlje. Placebo učinak nije više obavijen velom misterije. Ukratko, kažu eksperimenti, ako dobiju placebo, tj. lažan lek, 30 odsto pacijenata doživeće isto delovanje kao da su primili stvarno sredstvo protiv bolova. Ovaj podataka govori o novim metodama lečenja koje se temelje na snazi (pozitivnih) misli.
  Smeh je zdravlje
  Vilijam Džejms, otac američke psihologije, rekao je - Šta god utisnete u podsvest, to će pomeriti i nebo i zemlju kako bi se ostvarilo. Zato, u podsvest morate slati samo ispravne ideje i stvaralačke misli. Ako vam se ovaj savet čini suviše nestvarnim, evo i primera iz stručne literature. Ako se smejete i smešite, čudesno delujete na svoje zdravlje nizom fizičkih i mentalnih činilaca. Recimo, dok se smejete, aktivirate i jačate trbušne mišiće i dijafragmu, pomeranje stomaka produbljuje vaše disanje, a to pojačava dotok kiseonika u telo i poboljšava cirkulaciju. Takođe, smeh proširuje krvne sudove, što ubrzava zaceljivanje tkiva, ali i stimuliše proizvodnju endorfina, a to stvara osećaj ushićenja.
  Emocije i imunitet
  Mnogi lekari i psiholozi veruju da postoji životno važan odnos između emocija i načina na koji funkcioniše imuni sistem. Negativne emocije poput ljutnje, beznađa, potisnutog besa i straha česte su među obolelima od side i mogu da oslabe sposobnost organizma da se bori protiv infekcije. Veruje se da ćete biti zdraviji ako učinite sve što možete kako biste zadržali pozitivan stav. Trenuci neraspoloženja i potištenosti su neizbežni, ali čovek mora da stekne naviku da eliminiše negativne misli. U tome mnogo pomažu vežbe joge, telesna aktivnost i meditacija.
  Kako promeniti svoje misli
  Većina vrednih dostignuća zahteva dugotrajan i strpljiv rad. A upravo taj dugotrajan i strpljiv rad zahteva i menjanje sebe, svojih navika, misli i stavova. Srećom, načini postoje, a tehnike su poznate. Posebno je joga, tokom pet milenijuma postojanja, razvila niz efikasnih mentalnih tehnika kojima možete menjati svoje ukorenjene navike, stavove i negativne misli.