Broj 121
Početna > Trpeza > NAJRADOSNIJI PRAZNIK

Hristos voskrese

NAJRADOSNIJI PRAZNIK

Neka vam Hristovo vaskrsenje donese ljubav, zdravlje i veselje, a uskršnje prvo jaje, sve ono što vam nedostaje

Crkva uči da se Vaskrsom slavi sama osnova hrišćanske vere, na kojoj počiva i nada u vaskrsnuće svih živih. Vernici poštuju propisane običaje ne samo na Vaskrs već i uoči praznika i posle njih. Dan slavljenja Vaskrsa pada svake godine na različit datum, ali uvek u nedelju. Vezan je za prolećnu ravnodnevicu i prvi pun mesec posle nje, da bi odgovarao danu Hristove smrti (Veliki petak), tj. da bi pao u prvu nedelju iza tog dana.
 
  Na dan Vaskrsa domaćin bi trebalo prvi da uzme jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tada nastaje takmičenje čije je jaje najjače. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda sve ostalo. Tog dana, ako vam u kuću dođe gost, prvo ga darivate farbanim jajetom, pa se onda služi ostalim jelima.
 
  Hristos voskrese - Vaistinu voskrese
  Kada osvane dan Hristovog vaskrsenja, sa svih zvonika pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćin, prema učenjima, odlazi u crkvu na vaskršnju službu sa svojom decom. Posle službe narod se međusobno pozdravlja rečima „Hristos vaskrse!" i „Vaistinu vaskrse!" Kada se iz crkve dođe kući, svi ukućani se međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Zatim domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu, koji zatim kadi celu kuću. Posle zajedničke molitve, ponovo jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.
 
  Vaskršnja jaja - simbol Vaskrsa
  Čuvarkuća - Ne zaboravite da obavezno bar jedno jaje ofarbate u crveno. Ono koje je prvo ofarbano ostaje u kući i naziva se čuvarkuća. Drži se pored kandila i čuva se do Đurđevdana, kada se potopi u vodu, a tom vodom se ukućani umivaju za zdravlje. U nekim krajevima ostaje sve do sledećeg Vaskrsa.
 
  Čestitke za Vaskrs
  U poslednje vreme, umesto čestitki na kojima su naslikani zečići i šarena jaja, ljudi jedni drugima Vaskrs čestitaju SMS porukama. Ako ove godine i vi dobijete jednu ovakvu čestitku, možete uzvratiti, ako hoćete, nekom od sledećih poruka:
  1. Neka vam kuća u veselju blista i srećno vam vaskresenje Hrista!
  2. Nije vaskrs čestitka, ni dar skupi, niti nešto što se kupi. To je molitva i blagoslov od Boga, da svako još više voli bližnjega svoga.
  3. Sa Hristom u srcu radujte se suncu, njegovu dobrotu nađite u životu. Nek Hristos vaskrese i sreću i zdravlje vam donese.
  4. Poleteli anđeli poput ptica, dotakli predivan osmeh tvoga lica, nek ti prenesu poruku na krilima belim da ti sve najlepše za Vaskrs želim!
  5. Uvek blagosiljajući Gospoda, pevajmo Vaskrsenje njegovo, jer radi nas pretrpevši krst, smrću smrt razruši. Hristos vaskrese i život zasija.
  7. Neka u hramu bića tvoga, vaskrsli se Gospod javi. Da te štiti, ispunjava radošću i ljubavi!
  9. Vetrovi šapuću i ptice pevaju, Vaskrs je stigao, vaskrs je tu, a usne se pitaju gde je do sada lutao, jer svet je zastao od čežnje za njegovom svetlošću! Srećan Vaskrs, Hristos voskrese!
  10. S mirom u duši, ljubavlju u srcu, s verom u Boga u slavu Hrista radujemo se, praštamo se, volimo se, poštujemo jedni drug *H+R*I+S*T+O*S+*V+O*S+K*R+E*S+E*
  11. Neka ti Hristovo vaskrsenje donese ljubav, zdravlje i veselje, a uskršnje prvo jaje, sve ono što ti nedostaje. Hristos voskrese!
  12. Neka vam kuća u veselju blista, srećno vam vaskrsenje Hrista, kao praznik životnog začetka i ostale sreće i napretka. Hristos voskrese!