Broj 121
Početna > Lepi i zdravi > KISEONIKOM PROTIV STRESA

Disanje kao lek

KISEONIKOM PROTIV STRESA

Vežbe disanja možete raditi na poslu, kada vas neko iznervira, pred spavanje za lakši san ili kada osetite potrebu da se opustite... Ove jednostavne tehnike pružiće vam osećaj smirenosti, oteraće loše raspoloženje i ublažiti stres

Kiseonik je potreban za oslobađanje tela od otrova i za normalno funkcionisanje organa. Većina ljudi koristi samo 20 odsto kapaciteta pluća, a plitko disanje uskraćuje telu kiseonik i narušava zdravlje. Disanjem samo gornjim delom pluća, a zaboravljanjem na srednji deo i stomak, ometate unos esencijalnih vitamina i minerala i gubite energiju. Vežbe disanja izvode se lako i imaju relaksaciono svojstvo, umanjuju stres, ali je potrebno da se redovno primenjuju. Veoma su korisne kod napada panike, kod osećanja psihomotorne napetosti, ali i za sva stanja praćena anksioznošću.
Znate li pravilno da dišete?
Pre nego što počnete da radite vežbe, treba da iskoristite pun kapacitet pluća i da udišete iz stomaka, a da izdišete polako i koncentrisano da vam se sav vazduh izbaci iz pluća.
Stanite i ispravite leđa, ako vam je lakše, možete se nasloniti uza zid. Postavite jednu ruku na stomak, polako udišite i, dok udišete, brojte do pet. Kada udišete, ruka bi trebalo da se pomera, tj. pokušajte lagano stomakom da gurate ruku napolje. Zadržite vazduh još pet sekundi, a zatim izdišući uvlačite stomak. Izdisaj treba da traje pet sekundi. Ova vežba se radi lagano i traje oko pet minuta, možete je raditi i pred spavanje dok ležite u krevetu. Ukoliko osetite nelagodnosti poput vrtoglavice ili panike, nemojte se uplašiti, to je normalna pojava za početnike, do toga dolazi zbog promene odnosa ugljen-dioksida i kiseonika u mozgu. Možete da skratite vežbu na dva-tri minuta pa postepeno produžavajte. Vežbe disanja treba da vas opuste pa ih radite koliko vam odgovara i s vremenom povećavajte minute.
Za početnike - Ukoliko tek počinjete da vežbate, najbolje je da ovu vežbu radite u ležećem položaju. Noge možete da ispružite ili da ih savijete u kolenima, kako vam je već lakše. Za početak, vežbu radite tri minuta.
Vežbe pravilnog disanja
Lezite na leđa i opustite se. Prvi stepen ove vežbe je opuštanje celog organizma. To ćete postići tako što ćete lagano udisati, brojeći do pet, ili više ako možete, zadržaćete vazduh brojeći do istog broja kao što ste i udisali i lagano izdišete, isto brojeći do pet. Potom uz disanje zamišljajte svaki deo tela pojedinačno i mislite o tome kako se svaki mišić opušta. Ukoliko imate zdravstvenih problema dok dišete, zamislite organ ili deo tela koji vas boli. Svaki put kada udišete zamislite kako se taj organ puni zdravljem, energijom, kiseonikom, a kada izdišete, zamišljajte kako iz njega izbacujete sve što je štetno. Ovu vežbu možete da radite bilo kada, a najbolje je pred spavanje. Možete da je upražnjavate kada imate glavobolje, kada ste napeti... Ovom vežbom možda nećete u potpunosti izlečiti bolest, ali ćete se bolje osećati. U svakom slučaju ne može da škodi.
Disanje prečišćava organizam
Disanje koje prečišćava organizam i duboko potpuno disanje treba praktikovati nekoliko puta dnevno, jedno za drugim. Udahnite brzo, napunite pluća vazduhom i širite stomak. Ovo pokušajte da uradite što brže. Zadržite dah nekoliko sekundi, a onda naglo izduvajte sav vazduh iz pluća i uvucite stomak. Uradite desetak puta sa malim pauzama.