Broj 120
Početna > Zanimljivosti > RADITE NA SEBI

Kako da poboljšate samopouzdanje

RADITE NA SEBI

Sticanje samopouzdanja je zahtevan i dugotrajan posao, ali ga nije nemoguće ostvariti. Idite korak po korak i videćete da se možete dobro osećati i postati sigurni u sebe

Nemate samopouzdanja i ne verujete u sebe? Divite se ljudima kojima se strah nikada ne vidi na licu, koji se bore za svoje ciljeve i zauzimaju za sebe? Mislite da vi nikada nećete biti tako samopouzdani i samouvereni? Ništa nije nedostižno! Uvek možete da radite na sebi i da poboljšate svoju percepciju samoga sebe i svojih mogućnosti. Evo nekoliko saveta kako to da učinite:
 
  Radite na komunikacionim sposobnostima
  Ako budete radili na svojim komunikacionim veštinama, osećaćete se prijatnije u svim socijalnim situacijama. Za početak vežbajte kako da zadržite kontakt očima, kako da slušate i postavljate pitanja. Na samopouzdanje će pozitivno uticati i dobar odnos drugih ljudi prema vama.
  Postavite ciljeve
  Lakše ćete izgraditi samopouzdanje ako zacrtate koji su vaši ciljevi, bilo da želite da održite odličnu prezentaciju na poslovnom sastanku ili da vodite opušten razgovor s devojkom koja vam se sviđa. Razradite plan kako to da postignete i radite na njemu.
  Uključite se u razne aktivnosti
  Posvetite se nekom projektu na poslu, učlanite se u neki klub, upišite neki kurs ili seminar. Nova iskustva će proširiti vaše vidike i daće vam novi vetar u leđa. Samopouzdanje će vam sigurno narasti.
  Vizuelizujte svoj uspeh i pozitivnu sliku o sebi
  Nastojte da posmatrate sebe kao pozitivnu i samopouzdanu osobu. Samo recite sebi da to možete i da ćete uspeti. Nemojte dozvoliti da vas preplave negativne misli i blokiraju vaš napredak.
  Idite malim koracima
  Nemojte da postavljate prevelike ciljeve. Za početak recite sebi da ćete se više smejati, da ćete se srdačno rukovati sa svima koje vidite, da ćete na sledećem poslovnom sastanku reći svoje mišljenje i svoju viziju rešenja problema.
  Vežbajte samopouzdani stav
  Možda se ne osećate kao najsamouverenija osoba, ali zauzmite takav stav. Niko ne mora da zna da drhtite ispod svoje samopouzdane fasade. Vežbanje takvog stava će vas polako dovesti do pravog samopouzdanja.
  Isprobajte nove stvari
  Nova iskustva vam pomažu da rastete i da se razvijate kao osoba. Ne mora to da bude skakanje padobranom, ali nov hobi je dobra ideja. Razvićete nove veštine i bićete mnogo samouvereniji.
  Budite srećni sami sa sobom
  Pozitivan stav prema sebi je ključ samopouzdanja. Nastojte da budete zadovoljni svojim izgledom i karakteristikama koje ne možete da promenite.