Broj 120
Početna > Lepi i zdravi > PEČURKA KOJA IGRA

Maitake

PEČURKA KOJA IGRA

Šumsko meso, kako pečurke još zovu, mogu biti glavno jelo, prilog, ali i lek. Maitake gljive su odlične za imunitet i nervni sistem, kao i za kancerogena oboljenja

Maitake je pečurka veličine fudbalske lopte, koja raste u nepristupačnim severoistočnim planinama Japana. Čuvena je po specifičnom prijatnom ukusu i neverovatnim nutritivnim i zdravstvenim efektima, poznatim vekovima. Zovu je pečurka koja igra, po japanskoj legendi koja kaže da će svako ko je nađe zaigrati od sreće. Drugi ovo ime vezuju za njen izgled, jer pečurka čija se tela preklapaju izgleda kao leptiri u igri. Pre mnogo godina, u feudalnom Japanu, maitake su bile monetarna jedinica, a vrednost im je odgovarala težini u srebru, tako da su lokalni vlastelini veoma skupo plaćali pronalazače ove dragocenosti.
 
  Lekovitost
  Japanski farmeri uspeli su da proizvedu ekstrakvalitetnu organsku maitake pečurku koja je tako ušla u širu upotrebu. Kao lekovito sredstvo, naročito se koristi glava pečurke, u kojoj ima više dragocenih polisaharida nego u dršci, koja je takođe lekovita. One sadrže 25 odsto proteina, različite polisaharide, vitamine, posebno B-kompleksa, nezasićene masne kiseline, fosfolipide i sterole. Poseduju visoku koncentraciju beta D glukana, koji je poznat kao izuzetan stimulator imunog sistema. Njihovo antitumorsko delovanje je prilično moćno, mada kao i kod ostalih medicinskih pečurki na neke tumore deluje snažno dok na neke druge ne. Tek se očekuje da farmaceutska industrija iskoristi ovu izuzetno vrednu pečurku.
 
  Upotreba
  Maitake imaju dugu istoriju kao medicinske pečurke. Korišćene su još od 206. godine pre nove ere za lečenje stomaka, slezine, hemoroida i nervnih poremećaja. Istraživanja koja su počela sredinom '80-ih godina prošlog veka, pokazuju da ekstrakt maitake štiti od hepatitisa, inhibira tumore, pomaže regulaciju krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola i kontroliše gojaznost.
  Tradicionalno, upotreba maitake se povezuje sa smanjenjem krvnog pritiska i incidence kancera. Polisaharidi prisutni u ovim pečurkama imaju jedinstvenu strukturu, to su beta-glukani. Klinička istraživanja maitake gljiva su se znatno intenzivirala u poslednjih nekoliko godina, naročito upotreba u terapiji kancera. Ekstrakt ovih gljiva može sprečiti rast tumora i stimulisati imuni odgovor. Najčešće se rade ispitivanja njihove upotrebe kod tumora dojke. U Kini su rađena istraživanja kod kancera pluća, želuca i jetre i potvrđen je antikancerogeni efekat. Takođe, i pacijenti oboleli od insulin nezavisnog dijabetesa mogu imati koristi od ovih pečurki. Došlo se do zaključka da maitake mogu da smanje insulinsku rezistenciju i povećaju osetljivost na insulin.
 
  Uzgoj u Srbiji
  Maitake je veoma osetljiva na promene sredine, što predstavlja veliki problem za uzgajivače, ali to nije razlog što je kod nas nepoznata. Iako kod nas postoje uslovi, zbog neobaveštenosti, skeptičnosti i nerazvijenog tržišta, nema većeg interesovanja uzgajivača. Probleme prave spori rast pečurke i slabo tržište. Tako je ova medicinski vredna pečurka interesantna samo za vrhunske znalce.
 
  Kancerogena oboljenja
  Istraživanje objavljeno 1989. godine pokazuje da jedan specifični maitake ekstrakt snažno deluje na alogenične i sinergenične tumore, ali ne zaustavlja napredak leukemije. U drugoj studiji ispostavilo se da deluju na tumore grudi, pluća i jetre, dok su efekti manji kod tumora kostiju, stomaka i leukemije.