Broj 120
Početna > Zanimljivosti > NAJPOZNATIJI PRONALASCI

Izumi koji su promenili svet

NAJPOZNATIJI PRONALASCI

Stvari koje koristimo i susrećemo se sa njima svaki dan neko je davno otkrio i uzviknuo: Eureka! Njihovi pronalazači, iako davno zaboravljeni, vredni su pomena

Garet Morgan - žuto svetlo na semaforu i zaštitna maska
  Samouki Garet Morgan rođen je u Kentakiju 1887. godine. U svojim dvadesetim godinama eksperimentisao je sa ronilačkom opremom i ubrzo izmislio zaštitnu masku za vatrogasce, koji su izloženi smrtonosnim toplotnim uslovima. Ova maska zapravo je bila prototip gas-maske, koja je prvu primenu imala 1916. godine kada su se 32 rudara zaglavila u zatrpanom tunelu do koga je bilo skoro nemoguće doći od prašine i dima. Morgan i još neki dobrovoljci stavili su maske na glave i spasli mnoge živote. Kako su semafori u to vreme imali samo dva svetla - crveno i zeleno, on je shvatio potrebu i za trećim pa je 1923. napravio mali eksperiment sa žutim svetlom i ideju prodao za 40.000 dolara.
  Džon Dir - plug
  Krojačev sin Džon Dir bankrotirao je 1836. godine i iz Vermonta krenuo u Ilinois u potrazi za boljim životom. Tamo je i shvatio da se kovački posao razvija, ali da proizvodnja plugova nije na zavidnom nivou. Tada je odlučio da uradi na plugu isto ono što je njegov otac radio sa iglama: oštrije i ispoliranije igle dublje su ulazile u tkaninu. Fantastično polirajući i oštreći plugove, Dir je napravio pravi posao. Proizvodnja je krenula, a on je pravio oko stotinu plugova godišnje. Kasnije je njegov sin nastavio sa tim poslom da bi 1912. krenuo sa proizvodnjom traktora.
  Harvi Fajerston - automobilske gume
  Prva vozila su u početku imala drvene točkove, a tek onda metalne. Prve vazdušne gume izmislio je Škot Džon Danlop 1888. godine, ali gume kakve danas poznajemo delo su Harvija Fajerstona. On je shvatio da će vozila bolje ići ukoliko se guma koja je punjena vazduhom oiviči čvrstom gumom kako bi što bolje prianjala uz tlo. Fajerston je kreatora prvog automobila Henrija Forda upoznao 1895. godine, a tek deset godina kasnije Ford je svoje automobile opremio njegovim gumama, što je obojici donelo milione.
  Margaret E. Najt - papirne kese ravnog dna
  Rođena u siromašnoj porodici, Margaret je radila u fabrici papirnih kesa, kada je u jednom trenutku shvatila da bi te kese bile mnogo korisnije kada bi imale ravno dno. Ubrzo je napustila posao i osnovala Eastern paper bag company 1870. godine. Dizajnirala je mašine koje mogu da seku, lepe i ravnaju papirne kese koje su postale mnogo upotrebljivije.
  Lajnus Jejl - prava brava
  Sin bravara pronalazača Lajnusa Jejla, koji se zvao isto kao i otac, oprobao se prvo kao crtač portreta da bi na kraju krenuo očevim stopama. Preuzeo je očevu fabriku i usavršio i patentirao cilindričnu bravu koju je izumeo njegov otac. Brava koristi mali ključ s nazubljenim krajevima koji je otključava ako je smešten u pravu poziciju. Iako Lajnus mlađi nije dugo uživao u slavi i novcu, umro je od srčanog udara na poslovnom putu, pravi novac zaradio je njegov poslovni partner, a ova brava još uvek je najpopularniji bezbednosni uređaj u domaćinstvima.
  Gideon Sandbek - patentni zatvarač
  Šveđanin Gideon Sandbek promenio je način na koji se ljudi oblače unapredivši novi način zatvaranja pantalona nazvan patentni zatvarač (rajsferšlus). Iako je prvi patentni zatvarač izmislio čovek po imenu Vitkomb Džadson, bio je poprilično nezgrapan, pa je Sandbek stavio mnogo više zubaca. Tako je nastao današnji rajsferšlus. Između Džadsona i Sandbeka nije bilo nikakvih nesuglasica, štaviše, Sandbek se čak oženio Džadsonovom ćerkom, pa je sve ostalo u porodici. Patentni zatvarač je ispočetka bio popularan kod dece koja su se teško snalazila sa dugmićima, a 1937. godine postao je najpopularniji način zakopčavanja pantalona.