Broj 120
Početna > Lepi i zdravi > LEPOTA ZRELOG DOBA

Seda kosa može da bude seksi

LEPOTA ZRELOG DOBA

Sve više žena i muškaraca ostavlja svoju sedu kosu ili je rado farba u različite nijanse pepeljaste. Njujorški frizeri tvrde da je bela era već na vratima kao pravi trend starije generacije

Velika većina čupa sede vlasi čim izbiju ili ih se dugoročno rešavaju farbanjem iz straha da će biti manje privlačni. Titulu nepoželjnosti seda glava dobila je jer se automatski povezuje sa starošću, stresom ili nezdravim životom, ali stručnjaci upućuju da ponekad za njeno izbijanje jednostavno nema objašnjenja, a i da većini muškaraca zapravo ne smeta kada je ženina kosa seda.
 
  Mark Garison, njujorški frizer slavnih, ističe rastuću popularnost bele, sede, pepeljaste i svih međunijansi kose. - Posavetujte se s frizerom da biste ustanovili šta vašoj kosi odgovara i da biste sedeli dostojanstveno. Iako kosa sama prirodno sedi, možete je postepeno izbeljivati, celu ili u pramenovima, da sprečite dugotrajan prelaz - objasnio je Garison.
 
  „Farbanjem reklamirate svoj očaj"
  - Imam samo jedan savet za sedu kosu - održavajte je kratkom - savetuje Džordž Kluni, koji je vrlo često među prvima na lestvici najseksepilnijih muškaraca sveta. - Možete je i ofarbati ako želite, ali, po meni, tako reklamirate svoj očaj. Inače, večni šarmer Kluni tu titulu je delimično zaradio upravo zahvaljujući „mesečevoj kosi". Sede nikada nije krio, naprotiv, ponosno ih je pokazivao.
 
  Šišanje sakriva nepravilnosti
  Ako kosu ofarbate u sedu, tada „sedite" postepeno jer će boja biti bolja. Ova frizura odgovara i mlađima i starijima. Redovno se šišajte jer seda kosa reflektuje svetlo i više od obične privlači poglede na nepravilnosti.
 
  Pola sveta ima 50 odsto sedih
  Ako ste rano osedeli, moguće je da se radi o genima. Ali, u proseku, belci počinju da sede sredinom 30-ih, Azijci pred kraj 30-ih, a Afroamerikanci sredinom 40-ih. Polovina populacije u pedesetim godinama ima 50 odsto sedih.
 
  Tople boje šminke stvaraju ravnotežu
  Kako bi seda kosa zadržala sjaj, pijte puno vode i naoružajte se vitaminima. Prilagodite i šminku. Sede nijanse lice mogu da učine bleđim pa ga razigrajte senkom ili ružem toplih boja. Ne zaboravite na rumenilo.
 
  Tretman sede kose
  Seda kosa zahteva veoma pažljiv tretman. Često je čvršća od ostale kose i lakše lomljiva. Zato je pri svakom pranju treba hraniti hidratantnim regeneratorom da zadrži sjaj i mekoću.
 
  Ako vam je kosa osedela, nemojte se stideti toga, kao što ne treba da se stidite ni sebe ni svojih godina. Vaša kosa je deo vas, pa treba da je negujete kao što treba da negujete sebe, i fizički i duhovno. Farbanje ne spada u obaveznu negu, već u nešto što možete, ali i ne morate da učinite. Glavno je da vi volite same sebe takve kakve ste - boja vaše kose ni u kom slučaju nije od velikog značaja.