Broj 120
Početna > Lepi i zdravi > ISTAKNITE OČI

Maskara za magičan pogled

ISTAKNITE OČI

Izbor dobre maskare pravi je izazov jer na tržištu postoji mnogo različitih vrsta. Proizvođači dekorativne kozmetike takmiče se iz sezone u sezonu ko može da ponudi nešto novo i bolje kako bi vaše trepavice izgledale duže, punije i zavodljivije

Kod maskara je najvažniji izgled četkice. Glavno pravilo je da što su dlačice na četkici bliže, nanosite gušći sloj maskare, a što su one na četkici duže, naneseni sloj maskare izgledaće prirodnije jer će bolje razdvojiti i definisati trepavice. Tanka četkica se koristi za uredno i precizno naglašavanje sitnih trepavica uz uglove oka, a odlična je i za isticanje donjih trepavica. Za produžavanje trepavica najbolje su četkice s ravnim završecima, dok su zaobljene četkice dobre za uvijanje, a ujedno i produžavanje trepavica. Sve popularnije su maskare nove generacije s mekanom i fleksibilnom četkicom koja omogućava ravnomerno nanošenje na trepavice od korena do vrha, što trepavice čini dužim i bogatijim.
  Trikovi za savršeno nanošenje
  Maskara se nanosi u dve faze. Jednom posle korektora i jednom na kraju šminkanja. Ako maskaru lagano pomerate levo-desno dok je nanosite, trepavice će izgledati gušće. Uvijene trepavice vizuelno povećavaju oči i otvaraju pogled, a najbolje ćete ih uviti specijalnim uvijačem za trepavice. Uvijač za trepavice će otvoriti oko, posebno ako imate izuzetno ravne trepavice. Ako vam uvijač nije pri ruci, možete se poslužiti prstom. Nakon što nanesete sloj maskare, prislonite trepavice na prst i sačekajte da se osuše. Za intenzivniji učinak, maskaru možete naneti u više slojeva, ali uvek pre nanošenja sledećeg sloja sačekajte da se prethodni osuši. Budite štedljivi s nanošenjem maskare na donje trepavice. Da biste sprečili razmazivanje maskare, prethodno stavite malo pudera u prahu ispod oka. Moguće mrlje uklonite štapićima za uši. Ako se trepavice slepe, raščešljajte ih češljićem ili ispranom četkicom stare maskare.
  Prava boja
  Najvažnije od svega je odabrati pravu boju maskare. Iako je ponuda na tržištu raznolika, očima najbolje pristaju braon i crna. Ako ste brineta, crna izgleda najbolje, a ako ste plavuša, za vas je bolja braon maskara. Ukoliko ne želite isuviše da istaknete oči, upotrebite boju maskare koja je najsličnija prirodnoj boji vaših trepavica. To će podebljati trepavice i izgledaće prirodno. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, povedite računa da kupujete samo oftalmološki ispitane maskare koje neće iritirati vaše oči.
  Maskara kroz istoriju
  Nekada su žene ukrašavale trepavice stavljajući vruć vosak na njihovu ivicu, ili su to činile pomoću želea od petroleja. Maskara kakvu danas poznajemo nastala je 1913. godine kada je hemičar T. L. Vilijams pomešao vazelin sa ugljenom prašinom. Učinio je to za svoju sestru Mejbel, koja je tu mešavinu iskoristila za potamnjivanje trepavica. Naziv Maybelline skovao je sam Vilijams spojivši sestrino ime sa rečju vazelin (Maybel i vaseline). Godine 1914. svoju maskaru predstavio je i Maks faktor.
 
  Zanimljivosti
  - Kurlash je naziv prvog uvijača za trepavice koji je nastao 1923. godine. Iako je bio nepraktičan i vrlo skup, postigao je veliku popularnost. Da bi se njime uvile trepavice na samo jednom oku, bilo je potrebno čak 10 minuta. Njegovoj novoj, poboljšanoj verziji iz pedesetih trebalo je tek tridesetak sekundi!
 
  - Prva vodootporna maskara pojavila se 1938. godine. Brzo se sušila jer je polovinu njenog sastava činio terpentin, imala je vrlo neprijatan miris i znala je da izazove alergijske reakcije.
 
  - Helena Rubinštajn je 1957. godine počela da distribuira maskaru u pakovanju poput današnjeg: u maloj tubi s četkicom za aplikaciju.
 
  - U jednom istraživanju 65 odsto žena izjavilo je kako smatra da je najvažniji tehnološki napredak u kozmetičkoj industriji u poslednjih 50 godina upravo maskara.