Broj 120
Početna > Lepi i zdravi > BOLOVI U GLAVI

Pobedite glavobolju bez lekova

BOLOVI U GLAVI

Glavobolje su prilično iritantne i veoma bolne. Prvi korak u lečenju je utvrđivanje o kojoj je vrsti glavobolje reč, a zatim treba naučiti nekoliko jednostavnih, ali delotvornih saveta kojima ćete ih se lako rešiti ili ih barem lakše podnositi

Napetost
  Ovaj tip glavobolje se manifestuje kao dosadan dugotrajni bol s obe strane glave i izaziva blag do umeren bol, što znači da, uprkos napetosti koju osećate, ipak možete normalno da funkcionišete.
  Koliko traje: obično traje od 30 minuta do nekoliko dana. Hronične napetosti se javljaju često (čak 15 ili više dana mesečno).
  Koga pogađa: one su najučestalija vrsta glavobolja, a čak 78 odsto odraslih patilo je od njih u nekom periodu života. Ipak, najviše pogađa žene.
  Uzroci: previše kofeina ili nedostatak uobičajene doze kofeina (naročito ujutro). Mentalni ili emotivni stres ili napetost mišića u ramenima, vratu ili glavi. Ali i glad, neispavanost, promene režima spavanja, nedovoljan unos tečnosti.
  Kako je pobediti bez lekova: dovoljno odmora, redovan ritam spavanja, masaža napetih mišića, dovoljan unos tečnosti, redovna ishrana, po mogućstvu bez puno slatkiša (najbolje je neko voće ili orašasti plodovi poput lešnika ili badema).
 
  Migrena
  Ova vrsta glavobolja javlja se kao konstantan pulsirajući bol na jednoj ili s obe strane glave. Uglavnom se, pre glavnog udara, javljaju simptomi koji je nagoveštaju. Ti simptomi uključuju umor, bolove u mišićima vrata ili ramena, napadi želje za nekom hranom, zevanje, problem da se koncentrišete. Oko 15 odsto pogođenih muče i trnci po telu, loša cirkulacija i hladni prsti, bele tačkice pred očima, vrtoglavica (koja obično dolazi oko sat vremena uoči glavnog napada glavobolje). U trenutku kad glavni bol napokon počne, neki osećaju jaku mučninu, teško se koncentrišu i vrlo su osetljivi na svetlost i zvuke.
  Koliko dugo: traje od nekoliko sati do nekoliko dana. Hronične migrene mogu da se pojave od jednom do nekoliko puta godišnje, pa čak i svakih nekoliko dana.
  Koga pogađa: pogađa svaku četvrtu ženu. U Americi su migrene drugi po učestalosti tip glavobolje, koji pogađa 30 miliona ljudi, uglavnom žena.
  Uzroci: bučna okolina, prejaka svetla (npr. titrajuća svetla u klubovima), stres, nedostatak sna, trovanje kofeinom. Sve to previše nadražuje centralni nervni sistem, a rezultat je jaka glavobolja. Genetika takođe ima važnu ulogu, tj. genetska predispozicija. Migrenu mogu da izazovu i određena pića, hrana ili mirisi, npr. vino, sir ili čokolada, izloženost dimu ili jakom parfemu. Značajan je i nivo estrogena u organizmu. Šezdeset odsto žena koje pate od migrena dobiju ih u predmenstrualnom periodu.
  Kako je pobediti bez lekova: odmor je ključna reč. Jednostavno, lezite i pokušajte da je prespavate, a ako to nije moguće, sklonite se u neku tihu, zatamnjenu prostoriju. Delotvorne su i razne tehnike opuštanja. Poseban režim ishrane koji isključuje opasne namirnice i pojačani unos vitamina B i magnezijuma mogu da pomognu.
 
  Sinusna glavobolja
  Ova vrsta glavobolja izaziva blage do srednje jake bolove i pritisak u području sinusa. Budući da se neki nervi koji se aktiviraju u slučaju migrene aktiviraju i u slučaju sinusne glavobolje, ove dve vrste glavobolja se mogu učiniti veoma sličnima. Razlika je u sekretu iz nosa. U slučaju sinusne glavobolje sekret je žut ili zelen, a u slučaju migrene proziran.
  Koliko dugo: može potrajati sve dok se ne smiri upala sinusa i sva sluz iz nosa ne iscuri. Takve glavobolje se mogu ponavljati, ali ne postoji obrazac ponavljanja.
  Koga pogađa: najčešće pogađa ljude sklone alergijama disajnih puteva i one koji često putuju avionom. Naime, klimatizovani zatvoreni prostor je sjajno mesto za zarazu raznim bakterijama i virusima.
  Uzroci: bakterija ili virus koji dovodi do infekcije i upale sinusa. To je začarani krug. Kada se zdravi sinusi začepe, postaju pogodno tlo za bakterije i viruse, što dovodi do pritiska i zagušenja. Strukturni problemi, kao što je devijacija septuma (može da blokira protok vazduha), povećavaju mogućnost infekcije sinusa.
  Kako je pobediti bez lekova: svakodnevno korišćenje slanog rastvora koji pomaže da se isperu nečistoće, alergeni i bakterije koje izazivaju infekciju disajnih puteva. Tokom zime je dobro postaviti ovlaživače vazduha u prostorije da biste sprečili isušivanje nosne sluzokože. Suv vazduh može da učini da se sluz u nosu osuši i skori, što opet može da prouzrokuje krvarenje i infekciju. Pazite pri tom da ovlaživače vazduha održavate čistim. Nemojte ih koristiti za vreme vlažnog i toplog vremena jer mogu da povećaju procenat plesni u vazduhu i time prouzrokuju infekciju sinusa i glavobolje.