Broj 120
Početna > Zanimljivosti > BELA RADA

Sunčeva nevesta

BELA RADA

Zbog oblika cveta koji podseća na sunce i zbog karakteristike da se otvara samo kad ga obasja sunce, a zatvara čim ono zađe, belu radu su odavno nazvali sunčevom nevestom

Ovaj sitan cvet simbol je ljubavne vernosti i predanosti. Simbolikom bele rade poslužio se i Šekspir u svom Hamletu kad Ofelija upozorava kraljicu, dajući joj belu radu, da ne naseda na prevrtljivu ljubav muža. Zato i ne čudi što se uz bele rade vezuje poznata igra voli me - ne voli me. Kad nekome poklanjate belu radu, upozoravate ga da se ne uzda previše u trajnost nečije opčinjenosti i da ne veruje bezuslovno u slatkorečiva obećanja zaljubljenog udvarača.
 
  Poboljšava varenje
  Narodna medicina preporučuje belu radu za negu kože jer ima izvrsno dejstvo protiv bubuljica i osipa, a podstiče i zarastanje rana. Čaj od bele rade poboljšava apetit i varenje i odagnava prolećni umor. Prelijte kašičicu-dve sušenih cvetova bele rade sa 200 mililitara vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovako pripremljen čaj može da služi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Deluje kao lek koji rastvara, hladi, lagano otvara, smiruje bolove i grčeve i jača. Osim toga, dobro je sredstvo za čišćenje krvi, kod lečenja prehlade, bolesti želuca i creva, smetnji u radu jetre i kod bolesti bubrega.