Broj 12
Početna > Lepi i zdravi > SVEMOGUĆE SIRĆE

SVEMOGUĆE SIRĆE

Više od 10.000 godina sirće se upotrebljava u najrazličitije svrhe, a brojne civilizacije su ga, osim za jelo, koristile kao svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja

Bez obzira na to da li je reč o vinskom, jabukovom, pirinčanom ili nekom drugom sirćetu, ono je u savremenom svetu našlo višestruku upotrebu pa ga tako današnje domaćice upotrebljavaju na potezu od kuhinje pa sve do spavaće sobe! Služi za čišćenje podova, prozora, zaprljanih zidova, dezinfekciju kuhinjskih odvoda, ali i za skidanje fleka i uništavanje upornog baštenskog korova.
 
  U domaćinstvu
 
  KUHINJA - Ledena kockica napravljena od sirćeta može poslužiti kao efikasno sredstvo za uklanjanje nečistoća koje se stvaraju tokom kuvanja. Šoljicu sirćeta pomešajte s malo vode, nalijte u posudicu za led i stavite u zamrzivač. Zaprljanu površinu protrljati ovom kockicom i odmah isprati hladnom vodom.
  Čišćenje aparata za kafu - Sirće može da posluži i za uklanjanje nečistoća koje se u aparatima za kafu skupljaju zbog korišćenja tvrde vode. Potrebno je u rezervoar sipati belo vinsko sirće i uključiti aparat za kafu. Kad završi s radom, rezervoar treba isprati čistom vodom.
  Čišćenje mikrotalasne - Pomešajte četvrtinu belog vinskog sirćeta sa šoljom vode i stavite na šporet da provri. Premažite unutrašnjost mikrotalasne, čime ćete ukloniti tragove hrane koji su prskali po njoj i mirise koji su se zadržali posle pečenja.
  Čišćenje odvoda u sudoperi - Jednom nedeljno sipajte šolju sirćeta u odvod sudopere i ostavite da deluje 30 minuta. Zatim pustite mlaz hladne vode da ispere odvod.
  Čišćenje frižidera - Oprati ga jednakim rastvorom belog vinskog sirćeta i vode.
  Čišćenje drvenih dasaka za sečenje - Na dasku nanesite nerazblaženo sirće i ostavite da deluje nekoliko minuta. Posle ispiranja, s daske će nestati sve nečistoće.
  Poliranje mesinga - Mesing, bakar i kalaj će zasijati ako ih očistimo specijalno pripremljenom pastom. Jednu kašičicu soli i šolju belog vinskog sirćeta pomešajte s brašnom dok se ne napravi gusta pasta. Tu smesu zatim nanesite na metal i ostavite je da stoji 15 minuta. Isprati čistom toplom vodom, a onda polirati dok se ne osuši.
  Čišćenje predmeta od nerđajućeg čelika - Sipati belo vinsko sirće na meku tkaninu i premazati najpre nepristupačna mesta. Postojeće fleke će nestati posle ispiranja vodom.
  Čišćenje klozetske šolje - Naspite tri šolje sirćeta u šolju i energično protrljajte četkom. Ostavite da sirće deluje pola sata.
  Čišćenje slavine - Sirćetom se može ukloniti kamenac sa tuša i slavine. Uzmite mali peškir ili neku drugu tkaninu, natopite je razblaženim vinskim sirćetom, obmotajte slavinu i tuš i ostavite da deluje preko noći. Ujutru isperite mlakom vodom.
  Nameštaj - Pomešati u istoj razmeri maslinovo ulje i belo vinsko sirće i time polirati nameštaj mekanom tkaninom.
  Čišćenje podova - Sipati pola šolje sirćeta u 2,5 litara tople vode. Tim rastvorom se efikasno čiste i dezinfikuju podovi koji nisu izlakirani.
  Uklanjanje mrlja s tepiha - Sipajte jednu kašičicu tečnog deterdženta i kašičicu belog vinskog sirćeta u pola litra mlake vode. Rastvor nanesite na meku četku ili peškirić, pa zatim nežno protrljajte fleku na tepihu. Potom to mesto isperite čistom vodom. Proceduru ponoviti sve dok mrlja potpuno ne ukloni, a onda vlažno mesto osušite fenom. Ovim rastvorom se ne mogu skidati fleke od ulja.
  Čišćenje prozora - Izmešajte jednake delove sirćeta i mlake vode i krpom nanesite tu tečnost na prozore. Osušite ih suvom mekom tkaninom i uverićete se kako će vaši prozori zasijati!
  Čišćenje venecijanera i okrečenih zidova - Lako možete oprati drvo venecijanera ili zaprljane zidove ako u pet litara tople vode sipate šolju amonijaka, pola šolje belog destilovanog vinskog ili jabukovog sirćeta i četvrtinu šolje sode. Prljavština i gar se lako skidaju s obojenih zidova, ne ostavljajući za sobom tragove ili pruge. Posle pranja, zidove ili venecijanere treba isprati čistom vodom.
 
  BAŠTA
 
  Uništavanje trave na stazama - Travu koja niče između kocki i u pukotinama betona lako ćete odstraniti ako na to mesto direktno sipate koncentrovano vinsko sirće.
  Uništavanje korova - Pospite koncentrovani rastvor sirćeta direktno na koren korova. Postupak ponovite sve dok se korov ne uništi.
  Da cveće ostane sveže - Sipati u vazu dve kašike šećera i dve kašike belog destilovanog vinskog sirćeta. Svakih pet dana promenite vodu, u koju ste dodali ovaj rastvor.
 
  ODEĆA I OBUĆA
 
  Fleke na odeći - Fleke od vina možete ukloniti s pamučnog i odela napravljenog od mešavine poliestera i pamuka, ali samo ako to učinite u roku od 24 sata. Fleku natopite belim vinskim sirćetom i to mesto trljajte sunđerom sve dok mrlja ne nestane. Odelo zatim operite na uobičajen način.
  Osvežite bebinu odeću - Da bi s bebine odeće uklonili tragove mokraće, svaki komad odelca natopite šoljom belog vinskog sirćeta. Posle pranja, dečje odelce će postalo sveže i mekano.
  Magično pranje odela - Odeća će izgledati bolje ako šolju belog vinskog sirćeta dodate u poslednju vodu za ispiranje.
  Pamučna i vunena ćebad - Postaće mekši, paperjasti i na njima se neće zadržati neisprana sapunica ako u poslednju vodu za ispiranje sipate dve šolje belog vinskog sirćeta.
  Čišćenje kožnih cipela - Od srazmernih količina vode i belog vinskog sirćeta napraviti rastvor, pa ga nanesite na cipele na kojima su se zadržali tragovi soli. Rastvorom natopite tkaninu i njome premažite kožne cipele. Ovaj postupak se može ponoviti nekoliko puta, sve dok se ne uklone tragovi soli. So može da ošteti vašu obuću, pa zato nemojte dugo oklevati da je očistite.