Broj 12
Početna > Zanimljivosti > ŠTA KRIJU SEKSUALNI SNOVI

ŠTA KRIJU SEKSUALNI SNOVI

Sanjate o seksu s kolegom s posla? O tome da vodite ljubav sa potpunim neznancem na javnom mestu? Ili s bivšim? Bez brige, ovakvi snovi ne znače da u vama čuči neverna osoba. Ali šta onda znače?

Seks je oduvek bio česta tema i muških i ženskih snova. Pre sto godina Frojd je zaključio da većina snova predstavlja neki oblik seksualne represije. Kako je u to vreme seks s kulturnog stanovišta bio potiskivan, vrlo je moguće da su se puno češće kod pojedinaca javljali takvi snovi. Za Frojda su tako štapovi, noževi, olovke i slično bili simboli penisa, a kutije, činije, sobe ili tuneli simboli vagine. Čin seksa u snovima je po njemu mogao simbolizovati i penjanje ili spuštanje po stepenicama. Dosta je njegovih teza vremenom opovrgnuto, ali neke se i danas smatraju tačnim.
 
  Tumačenje seksualnih snova, naravno, nije počelo s Frojdom. Mnoge domorodačke civilizacije vešto su tumačile takve snove. Tako su Indijanci iz plemena Irokeza verovali da je radnja iz snova povezana sa stvarnim životom i da je treba rekonstruisati kako bi se smanjio psihički i fizički stres. Želje duše trebalo je zadovoljiti, bukvalno ili simbolički. U skladu s tim nikoga ne bi začudio zahtev muškarca koji je sanjao orgije da mu ostatak plemena to i omogući.
  Bez obzira na plemenske običaje i psihološke profile, naučno je dokazano da, iako muškarci češće imaju seksualne snove, žene su te koje u svojim snovima češće doživljavaju orgazme. Većina ih takođe potvrđuje da su se u tim snovima osećali isto kao i kada vode ljubav s nekim u stvarnom životu. Isto se događalo i s njihovim telima - kontrakcije mišića, ubrzan rad srca, ubrzano disanje.
 
  Kao i analizom uobičajenih snova, analizom onih seksualnih možete dobiti dublji pregled u svoj stvarni seksualni život. Uzmite u obzir da snovi mogu imati bezbroj značenja, mogu reflektovati potrebe vašeg tela, želju za seksom, ali mogu imati i značenje koje nema veze sa seksom. Na primer...
 
  Seks s bivšim
  Iako možda ne deluje tako, sanjati da ste intimni sa svojim bivšim partnerom ne znači da ga niste preboleli. Baš suprotno, može značiti da je njegovo mesto u potpunosti zauzeo neko drugi, ili da postoje neke stvari koje niste međusobno rešili, ali sigurno je da u pitanju nisu stari osećaji.
 
  Voditi ljubav na javnom mestu (i biti uhvaćen)
  Kako je najčešći osećaj koji se javlja u ovakvom snu teskoba, vrlo je verovatno da je reč o nekim razmiricama unutar veze ili o strahu od seksualne intimnosti.
 
  Seks s osobom istog pola
  Iako se kod većine automatski javlja strah da bi to mogao biti znak potisnute homoseksualnosti, uglavnom je reč o osobi za koju vi lično smatrate da je postigla više nekih ličnih ciljeva od vas. Ako sanjate intiman odnos s tom osobom, vaša je želja da budete na istom nivou.
 
  Seks s kolegom ili poznanikom
  Ukoliko je reč o dosadnom seksu, što je najčešće slučaj s obzirom da nije neuobičajeno da vas ta osoba u stvarnom životu uopšte ne privlači, vrlo je moguće da se jednostavno trenutno dosađujete, bilo na poslu ili uopšteno u životu. Ukoliko je reč o odličnom seksu s kolegom koji vam se i inače sviđa, možda je vreme da se zapitate.
 
  Seks s partnerom
  Možda imate problema s prepuštanjem. Ako maštate o seksu s partnerom kakav inače nemate, verovatno jedno od vas dvoje ima problema s inhibicijama. Jednom kada osvestite taj problem, možete doći do ispunjavajućeg iskustva i nezaboravnog seksa.
 
  Možda najvažnija stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju kada se probudite iz seksom nabijenog sna, jeste da zapamtite svoje osećaje u tom trenutku. Stvari koje ste tokom dana potisli u svoju podsvest možda pokušavaju da izađu na videlo. Ukoliko vas neki san uznemirava, ili se često ponavlja, možete se obratiti i psihoterapeutu za pomoć. Na sreću, većina je seksualnih snova isključivo zabavna, uzbuđujuća, a ponekad i nadahnjujuća, pa šta god sanjali u vezi sa seksom, ugledajte se na plemenska učenja i pokušajte doživeti orgazam - u snu ili na javi.