Broj 12
Početna > Lepi i zdravi > SPREČITE OPADANJE KOSE

SPREČITE OPADANJE KOSE

Pre nego što pođete da tražite lek protiv opadanju kose ili ćelavosti, morate dobro da razmotrite radi li se o bolesti ili naslednoj osobini. Prilikom samoprocene, uzmite što više faktora u obzir, na primer stanje kose vaših roditelja, rodbine, kad je kosa počela da vam opada, u kakvom ste psihičkom stanju tada bili, u kakvom ste psihofizičkom stanju sad...

Ako ste zaključili da je reč o bolesti, obratite se lekaru, ali ako je u pitanju nasleđe, teško da ćete moći išta da učinite, osim da se pomirite s tim. Ipak, nemojte se potpuno obeshrabriti, jer opadanje kose, iako ne možete potpuno da zaustavite, možete bar da usporite. I u jednom i drugom slučaju najvažnije je sistemsko delovanje. Morate da odlučite da ćete se s tim potpuno uhvatiti u koštac, jer vam samo povremeno ili parcijalno reagovanje neće doneti nikakvo poboljšanje. Prvo i najvažnije je smanjiti stres. Čini se - lako je reći ali teško je zaista smanjiti stres. Ako već ne možete da ga izbegnete, pokušajte da ublažite njegove posledice nekim tehnikama opuštanja, meditacije ili vežbom. Ishrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina i minerala, i redovna. Zato je neophodno da vam jelovnik bude obogaćen veoma hranljivim namirnicama kao što su spanać, suvo voće, džigerica, žumance, morski plodovi, meso, riba, integralni hleb, kakao, paprika, pečurke, sve namirnice bogate vlaknima, masline. Verovali ili ne, šargarepa, kajsije, paradajz, riblje ulje, kvasac, kupus i sveže voće mogu da učine više za vašu kosu nego svi preparati koji vam se preporučuju putem raznih medija. Dakle, sprečavanje opadanja kose ne mora da bude adekvatno sprovedeno samo laboratorijskim i hemijskim sredstvima - priroda obično ima mnoge načine da se za vas pobrine sama. Ukoliko ne možete da osigurate dovoljan unos vitamina, pokušajte da njihov nedostatak nadoknadite uzimanjem vitaminskih preparata. Korenu kose možete pomoći i biljnim preparatima.

PREPARATE NAPRAVITE SAMI
Ukoliko se borite s opadanjem kose, važan je način i sredstvo kojim perete kosu. Za pranje kose najbolje je koristiti blage i neutralne šampone. Mi vam predlažemo da sami pripremite preparate od prirodnih sastojaka.

Za utrljavanje u koren najbolje je koristiti preparat od svežih kopriva. Pola kg svežih listova kopriva (ako nemate priliku da ih negde sami uberete, potražite ih na obližnjoj pijaci) prelijte litrom prokuvane, vrele vode, zatim ostavite 30 minuta. Lagano procedite, pa nakon toga iz kopriva iscedite sok i dodajte čašu ricinusovog ulja (možete ga kupiti u apotekama). Tom mešavinom trljajte koren najbolje tri puta dnevno, oko 20 puta u nedelju dana. Ne morate robovati tačnosti, ipak, to nije lek koji mora da se uzima svakih osam sati.
Za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri kašike biljke prelijete litrom prokuvane, vrele vode, nakon deset minuta procedite i sačekajte da se ohladi do temperature koja vam je prijatna). Osim kamilicom, dobar rezultat možete postići i čajem od koprive. Jedanput isperite kosu čajem od listova, a sledeći put čajem od korena koprive (pripremate ga na isti način kao i kamilicu).
Koren kose redovno masirajte s isceđenim sokom iz listova oraha ili sokom isceđenim iz lavande pomešane s jednakom količinom glicerina. Umesto isceđenog soka, možete koristiti i ulja tih biljaka.
Možda vam se čini jednostavnije da kupite gotov preparat, ali takvim preparatima gotovo nikad ne znate tačan sadržaj, pa ponekad mogu, zbog svog hemijskog sastava, korenu kose naneti više štete nego koristi.

Autor: Suzana Stanarević