Broj 12
Početna > Putovanja > LONDON

LONDON

Najskuplji, najbučniji, ali i najatraktivniji, najzanimljiviji, najbrži grad u Engleskoj. Ako vam se ne dopadne vreme u Londonu, sačekajte pet minuta....

London je kulturna i poslovna prestonica,"trend-setersko" mesto koje daje pečat kulturi u celom svetu kroz modu, muziku, film. Uz Pariz i Moskvu, London je jedna od tri najveće prestonice Evrope. Sa svojim nezaboravnim restoranima, pabovima, muzejima i galerijama sa neizmernim umetničkim delima, brojnim pozorištima i prelepim parkovima, pored kojih mirno protiče Temza, London jedan je od najuzbudljivijih gradova sveta.

Tragom Džeka Trboseka
London je glavni grad Engleske, zemlje mode, Šekspira, Čarls Dikensa, Bajrona, Šerloka Holmsa, Džeka Trboseka, ali i fudbala. U ovom gradu vam ni jednog sekunda neće biti dosadno. Ipak, potrebno vam je prilična svota novca kako biste mogli da obiđete sve muzeje, galerije i ostale znamenitosti, a za one koji preferiraju luđi provod tu su mnogobrojni barovi, pabovi i noćni klubovi za svačiji ukus, ali za to vam je potrebno mnogo novca. Na sreću gledanje se ne naplaćuje- dovoljno je da se prošetate južnom obalom Temze, Kovent Gardenom, Karnabi Stritom, Kings Roudom ili Kamden Taunom, odete do buvljih pijaca Portobelo ili Petikout Lejn, uđete u Nacionalnu i Tejt galeriju ili Britanski muzej, provozate se metroom, posmatrate smenu straže ispred Bakingamske palate... Sve su ovo besplatni, ali i nezaboravni doživljaji. Ukoliko ste prvi put u Londonu, nemojte se brinuti da ćete se izgubiti jer za sve postoje oznake, putokazi, upozorenja.

Malo istorije
Grad su osnovali Rimljani oko 50.godine posle Hrista. Godine 1191. dobija samoupravu i od tada politički i ekonomski značaj Londona neprekidno raste. U XVI veku London broji 100.000 stanovnika i počinje da se razvija kao važan trgovački grad, luka i centar proizvodnje sukna. Otkrićem Amerike počinje veće vrednovanje Atlantske obale, a London postaje i svetska prestonica. Godine 1831. imao je oko milion i po stanovnika i bio prvi milionski grad u Evropi. Izgradnja železničkih pruga i kanala pospešuju dalji razvoj grada, koji je najznačajnija luka sve do 30-tih godina XX veka, kada mu primat preuzimaju Njujork i Roterdam. Grad London je politički, kulturni, komercijalni i finansijski centar, koji danas ima preko šest i po miliona stanovnika.

Park za pričalice
Englezi mnogo vole prirodu, pa se u gradu nalaze parkovi, pretežno u zapadnom delu, od kojih najveći Hajd park, čuven po svom „ćošku” otvorenom za sve govornike. U ovom parku može se javno kritikovati pojedinci, ali i država, a da za ono što kažete ne budete kažnjeni. Jedini uslov je da govornik stoji na stolici, da ne dodiruje tlo nogama. Možda Britanci nisu srdačni sa svima, ali to i jeste deo njihove posebnosti - na distanci su, ali kad im se neko dopadne, njihove simpatije će biti očigledne. Brojni objekti su simbol grada, a najatraktivniji turistima su: , , Londonska tvrđava, kompleks parlamenta sa Big Benom, muzeji: Britanski, Londonski, Muzej nauke i kulture, Muzej filma, Prirodnjačko istorijski muzej, nezaobilazni Muzej madam Tiso, Galerija Tejt i Nacionalna galerija, Londonsko oko.

Kruna kraljice Elizabete II
London Tauer je srednjovekovna tvrđava koja čini jednu od središnjih gradskih tačaka, a nalazi se uz samu obalu Temze. U središnjem delu ove građevine nalazi se četvorougana Bela tvrđava, koju je u 11.veku izgradio engleski kralj Vilijem Osvajač. U 12 veku engleski kralj Ričard I Lavlje Srce naredio je da se tvrđava opaše odbrambenim zidom, Henri III izgradio je prateće zgrade i učinio je najvećom kraljevskom palatom , dok je kompletnu gradnju završio engleski kralj Edvard I u 13.veku. Ipak, London Tauer je mnogo poznatiji po svojoj funkciji zatvora i mučilišta neprijatelja svih režima. U njoj su bile i značajne osobe engleske istorije: engleski kralj Henri VI i njegova supruga Margareta, brat kralja Edvarda IV, Džordž, kralj Edvard V i njegov brat Ričard, kraljica Džejn Grej i mnogi drugi. London Tauer je do sredine 20.veka služio u vojne svrhe, a danas se u ovoj tvrđavi čuva kruna kraljice Elizabete II, kao i razni kraljevski dragulji. Tauer osigurava elitna grupa čuvara, a vrlo su zanimljivi i gavrani koji su u tvrđavi vekovima. Trenutno ih je osam i svaki od njih ima svoje ime.Postoji verovanje ako vidite gavrana, vratićete se ponovo u ovaj grad.

Muzeji u koje ćete želeti da idete
Jedan od najpoznatijih muzeja voštanih figura na svetu sa više od 400 modela poznatih zvezda svakako je Madam Tiso. Tu se možete fotografisati sa voštanom Kajli Minog, Dženifer Lopez, Bred Pitom, Oprom Vinfri, pa čak i s kraljevskom porodicom! U sklopu muzeja nalazi se i planetarijum, spreman da zapanji turiste pogledom u univerzum.

Najpoznatije gradjevine
Na visini od 135 metara i težini više od 250 autobusa Londonsko oko je jedna od glavnih atrakcija grada. Svaki turista sa oduševljenjem čeka da se provoza u ovoj neverovatnoj spravi za čiju gradnju je bilo potrebno šest godina i preko hiljade eksperata širom Evrope. Houses of parliament je rezidencija britanske monarhije, a ova zgrada je najpoznatija po svom detalju, satu zvanom Big Ben. Tejt modern je jedan od najatraktivnijih muzeja, u koji je uloženo 210 miliona dolara, a sadrži više od 50 hiljada slika neprocenjive vrednosti. Najpoznatija dela ispred kojih je uvek mnogo ljudi svakako su Dalijev “Telefon s jastogom”, Pikasove “Tri plesačice”, Rodenova skulptura “Poljubac”. Stalna postava uključuje dela Andyja Warhola, Matisa, Rathkoa, kao i drugih najistaknutijih predstavnika britanske moderne umetnosti. Muzej s jednom od najbogatijih kolekcija evropskog slikarstva svakako je Nacionalna galerija, smeštena na slavnom londonskom trgu - Trafalgar Square. Izložene su slike iz vremena između 1250. i 1900. godine, među kojima su i remek-dela velikih umetnika poput Leonarda Da Vinčija, Botičelija, Rembranta, Turnera, i Van Goga. Impozantni Britanski muzej osnovan je1753. godinem, a u njemu možete videti skulpture iz Partenona, starog Egipta...Danas je u muzeju izloženo oko 7 miliona primeraka, među kojima su neki stariji od 10.000 godina. Deo grada sa bioskopima, pozorištima, noćnim klubovima, restoranima i pabovima je Pikadili, trg s najšarolikijim neonskih reklama.

Zavirite u kraljevski dom
Stacioniran kraj reke Temze, Šekspirov teatar će vas sigurno vratiti u vreme Romea i Julije. Rekonstrukcija ovog pozorišta trajala je 10 godina i koštala preko 40 miliona funti. Jedno od najuzbudljivijih mesta za šoping je Kamden market, koji se sastoji od brojnih restorana, antikvarnica, barova, prodavnica. Tu je i čuvena robna kuća Harods, koja se nalazi na trećem mestu po posećenosti kao turistička atrakcija. Pored toga što je rezidencija kraljevske familije, Buckingham palata je takođe administrativni centar monarhije i ima najverovatnije najpoznatiju fasadu od bilo koje palate na svetu. Iako je palata ukrašena i dekorisana dragocenim umetničkim delima jedne od najvećih umetničkih kolekcija na svetu, ovo nije ni galerija ni muzej. Ona je uglavnom u funkciji članova kraljevske porodice. Turisti je mogu posetiti u organizovanim turama i obići samo neke njene delove.

Razuzdani kvart
Čuveni kvart Soho je središte sex butika, muzike i svile. Soho je i preko dana vrlo živ, tamo je lepo popiti kafu ili pojesti neki od domaćih kolača. Preko dana je, doduše, preplavljen gej svetom i to isključivo muškarcima, a uveče su tamo žene i tranvestiti, koji pred striptiz klubovima nude seks za novac. Svaki trg, svaka ulica čine istoriju, pa će vas London uvek motivisati da dođete ponovo i da ga svaki put doživite na nov način, jer uvek ostaju mesta koja vredi istražiti.