Broj 12
Početna > Poznati > KRALJICA SEDME AVENIJE

Dona Karan

KRALJICA SEDME AVENIJE

Dona Karan izgradila je svoje ogromno modno carstvo na jednoj izuzetno jednostavnoj ideji: ako je njoj potreban određeni komad odeće, onda je potreban i svakoj drugoj ženi. Priča se da svaka haljina pre nego što se pojavi u javnosti mora prvo dobro da stoji na njoj

"Moda mi je u krvi. Moja majka Helen radila je na Sedmoj Aveniji kao model, otac je bio krojač na Brodveju, a očuh galanterista. U početku sam želela sam da budem plesačica, ali je genetika odradila svoje, te sam se i sama obrela u modnim vodama. Jedino što sam zadržala od plesa, ostala je ljubav prema trikoima." Dona Karan, devojački Faske, rođena je 1949. godine u Kvinsu, Njujork. Odrasla je na Long Ajlendu, pod modnim okriljem svojih roditelja. Godine 1968. upisala je prestižnu Parsonsovu dizajnersku školu. U međuvremenu je uspela da se preko leta zaposli u Ani Klajn, jednoj od vodećih modnih kuća u zemlji. Za manje od dve godine, dok još nije ni diplomirala na Parsonsu, dobija unapređenje i postaje jedno od prvih imena kuće. Na toj poziciji ostala je sve do Anine smrti. Godinu dana kasnije odlučuje da se osamostali i proba da stvori svoju modu:
   "Sve je počelo u mom malom stanu u Sedamdesetoj Aveniji kada sam ugledala natpis na kutiji cipela Maud Frizon/Paris. Tad sam pomislila Dona Karan/Njujork! Ja sam vaga i teško sama donosim odluke, ali to je bio znak sudbine!"
   Sreća je definitvno stajala na njenoj strani. Neki ljudi moraju da proliju dosta znoja i izgube poprilično živaca da bi ostvarili svoj san. Sa Donom je potpuno drugačija priča – prave odluke u pravo vreme, jaka podrška porodice ili luda sreća, uspeh je bio neminovan. Njene prve kreacije su odmah prihvaćene i rasprodate. Modni časopisi nisu štedeli komplimente: "fantastične", "izvanredne", "apsolutno savršene". Ti komentari su tek obrisi slave koja je nadolazila.
    Početak karijere obeležila je linija trikoa, kao uspomene iz detinjstva i još bučnija Esencijalna linija, koju je činilo sedam laganih komada odeće koje bi svaka žena morala da ima u svom plakaru.
   "Radila sam, bila sam majka. Da bih se lakše izborila sa ozbiljnijim problemima, odlučila sam da se barem rešim briga oko oblačenja. I tako sam osmislila komade odeće koje bih mogla bez razmišljanja da spakujem u kofer i hitno otputujem. Zato sam tu odeću i nazvala – sedam laganih komada za svih sedam dana u nedelji."
   Godine 1988. nastaje DKNY kolekcija, a sa njom i period nesanjanih uspeha kompanije. Kolekcija DKNY je bila mladalačka, moderna, obojena duhom života u velikom gradu, a po relativno pristupačnim cenama. Trebalo je da predstavlja most između visoke mode i grandž stila, a postala je stub-nosač kuće.
Zatim je proširen prvobitni asortman. Na tržištu su se pojavili parfemi, kozmetika, nakit, kolekcija za decu, za muškarce ... sve to sa potpisom Done Karan. Stres oko tih brojnih poslova kreatorka je podelila sa svojim drugim suprugom, čuvenim skulptorom, Stefanom Vejsom. Umetnički par je nizao uspeh za uspehom. Prodavnice se protežu od Njujorka do Nagasakija, a  pred čuvenim DNKY logom zaigra svako žensko srce.
Posle muževljeve smrti Dona se povukla sa pozicije izvršnog direktora kompanije. "Stefan je bio moj svet. Bio je moj ljubavnik, moja inspiracija, moj vodič, moj kreativni i poslovni partner, moje sve. Sve što smo stvarali, od porodice do posla, rodilo se upravo iz naše ljubavi."
Politiku kuće je prepustila Džonu Ajdolu, ali je i dalje ostala glavni dizajner.
"Prošlo je više od dvadeset godina kako je sve ovo počelo, ali neke stvari se nikad nisu promenile. Živimo brzo i stresno. Moda ne treba da bude teret, već da nam olakša život, učini ga lepšim, podnošljivijim. Niko ne traži još komplikacija. Zato je moja moda bazirana na jednostavnosti."

Autor: Dragana Barjakterević