Broj 12
Početna > Zanimljivosti > BEGONIJA

BEGONIJA

Begonija ima preko 1.000 vrsta i svake godine strani proizvođači cveća lansiraju nove varijetete izvanredno lepih boja cveta i listova. Ima divno lišće raznovrsnih boja - crvene, zelene, bele, srebrne, pa i šarene

Cvetovi formiraju bokore, ima ih zaista mnogo, a spektar boja u kojima se mogu naći je širok: roze, žuta, rubincrvena. Veoma dobro napreduje samo tamo gde ima dovoljno vlažnog vazduha i gde nije izložena jakom suncu. Nju je najbolje držati pored prozora, zato što joj je neophodno svetlo (ali ne direktan izvor), posebno zimi. Kad se dobro razvije, u povoljnim okolnostima, lišće joj je veliko, pa joj je potrebno i mnogo mesta. Zimi joj najbolje odgovara temperatura 16 do 18 stepeni Celzijusovih, što znači da treba uvek da bude na toplom mestu. Leti je treba redovno obilno zalivati i svakih 15 dana prehranjivati, a katkad i orositi mlakom vodom. Zimi je ne treba orošavati, već samo umereno zalivati, držati na suvom i svetlom mestu, ali ne na jakom suncu. 
 
  Dobra nega: Svake nedelje odstranite suve cvetove, da bi bilo mesta za pupoljke. Cvetaće duže ako je đubrite svake dve nedelje. Kad prestane da cveta, isprskajte je dva puta nedeljno i prekinite sa đubrenjem. Posle dva meseca, počeće ponovo da cveta.
  Presađuje se u martu ili aprilu, u laku plodnu zemlju, u koju se doda 15 odsto peska. Saksije u koje se presađuje ne treba da su velike. Razmnožava se reznicama od zrelih listova. Možete zdrav list jednostavno odrezati i zabosti u zemlju. Postoji drugi način, kad odrezanom listu odsečete vrh i neravnine sa strane. Zatim, po širini rasečete list na nekoliko delova (4-5), a svaki deo lista mora imati deo glavne lisne žile. Svaki deo stavite u zemlju, pazeći pri tom da ste u zemlju zaboli baš onaj deo koji je bio bliže peteljci lista. Držite na toplom i održavajte vlažnost, pa će izbiti mladi listići. Kad se mlade biljčice dobro užile i razviju, posade se u saksijice, u mešavinu zemlje.
  Begonija obično nakon dve godine izgubi na lepoti, tako da se preporučuje zamena s mladim biljkama.
 
  Cvetne lepotice
  Što se tiče cvetnih begonija, ima ih mnogo vrsta. Neke rastu iz gomolja, a neke imaju plitko mrežasto korenje. Svima je zajedničko da dobro uspevaju ako su u polusenci. Možete ih saditi u cvetne lonce, sandučiće ili u dvorištu. Sve rastu veoma brzo i zaista cvetaju tokom cele godine.
  Treba se paziti da se ne pretera s vlagom, jer su zbog nežnih sukulentnih stabljiki podložne gljivicama, zbog kojih mogu i da propadnu. Uvek petnaestak minuta posle zalivanja odlijte višak vode iz podloška. Tokom leta zalivati otprilike svakog trećeg, četvrtog dana, a tokom zime veoma retko.
 
  Kad se listovi osuše (otprilike sredina oktobra) izvadite gomolj i smestite ga u treset ili pesak, na mesto sigurno od mrazova.
  Ženske sitne cvetove, koji se javljaju ispod muških, velikih, potrebno je otkinuti dok su još mali kako se ne bi trošila hrana na seme.
  Ako se biljke izduže, slobodno ih malo skratite kako bi ponovo dobile lep grmolik rast.
  Najpoznatija vrsta koja ima gomolj je begonia tuberhybrid, koja ima velike, na ružu nalik cvetove, a može se naći u mnogo boja - beloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, beloj s obrubom, itd. Ona naraste u visinu od 30 do 50 centimetara.
  Postoji i viseća begonija, begonia pendula, koju je potrebno staviti u viseću vazu, jer ima pognute stabljike.
  Popularne begonije s korenom su begonia "glorie de lorriane", koju možemo tokom cele godine kupiti u cvećarama. Imaju cvetove raznih boja i one bolje uspevaju u kući. Treba da budu na svetlom mestu, bez direktnog sunca. Takođe se mora pripaziti na zalivanje.

  Begonija vodi poreklo iz Južne Amerike i Indije. Begoniju reks doneo je u Evropu 1859. godine Švajcarac Giestragt iz Meksika.
 
Autor: Suzana Stanarević