Broj 119
Početna > Poznati > ZAZA GABOR

Lakše je usrećiti tuđe muževe

ZAZA GABOR

Mađarska glumica Zaza Gabor najpoznatija je po skandalima, udajama, operacijama, govoru kroz nos i prepoznatljivom akcentu, ali i rečenicama poput: „Ja sam prava čuvarkuća. Kad god sam napustila nekog muškarca, zadržala sam i sačuvala njegovu kuću"

Iako se ne zna tačno njena godina rođenja, pretpostavlja se da je rođena između 1917. i 1919. godine pod imenom Sari Gabor. Godine 1936. pobedila je u takmičenju za mis Mađarske, ali je ubrzo diskvalifikovana jer je bila maloletna. Sledeće godine odlazi u švajcarsku školu, gde je otkriva poznati tenor Ričard Tauber i poziva je da učestvuje u njegovoj novoj opereti Raspevana mašta. Ovo je ujedno bilo i njeno prvo pojavljivanje na sceni. Prvi film snimila je 1952. godine Lovely to Look At, a zatim je dobila i ulogu u komediji Nismo u braku! Iako je ove uloge nisu proslavile, bar ne onako kako je ona želela, status zvezde, čini se, dobija ulogom u filmu Mulen ruž. Ipak, i posle ove role, dobijala je većinom epizodne uloge u filmovima: Lili, Čovek koji nije želeo da priča... Pojavljivala se i u specijalnim TV emisijama i igrama, a bila je i gost u nekoliko TV serija, često igrajući samu sebe. Godine 1989. ošamarila je policajca koji ju je zaustavio na Beverli Hilsu. Dospela je zbog toga i u zatvor, a celoj toj priči pridat je veliki publicitet. Čini se da je tada dosegla zvezde o kojima je dugo sanjala. Godine 1991. pojavila se u Golom pištolju, gde je igrala sebe i parodirala ceo incident sa policajcem.

Svi njeni brakovi i razvodi
Udavala se devet puta, razvodila osam, a jedan brak bio je poništen. Prvi put se udala 1937. godine za Burhana Asafa Belga, turskog intelektualca, sa kojim je bila četiri godine. Samo godinu dana posle razvoda udala se za Konrada Hiltona, vlasnika lanca hotela Hilton, s kojim je bila do 1947. godine. Već u aprilu 1948. godine udaje se za britanskog glumca Džordža Sandersa, i s njim je bila do 1954. godine. Sanders se kasnije oženio njenom sestrom Magdom. Posle osam godina samoće, 1962. godine se udaje za Herberta Hatnera, kasnijeg savetnika predsednika Regana i Džordža Buša, ali ni taj brak nije potrajao. Razvode se 1966. godine, kada se i udaje za novog, petog po redu, muža. Nažalost, i taj brak je trajao nešto više od godinu dana. Posle pet neuspelih brakova, odlučila je da se osami, pa javnost manje od deset godina nije imala pojma o njenim ljubavima, sve do 1975. godine kada se udaje za Džeka Rajana, jednog od dizajnera Barbike. I taj brak trajao je nešto više od godinu dana. Iste godine kada se razvela od šestog supruga, upoznaje i sedmog kome izgovara sudbonosno da u avgustu 1976. godine i ostaje u tom braku narednih sedam godina. Godine 1983. upoznaje grofa Felipea de Albu, s kojim takođe staje na ludi kamen. No, taj brak trajao je samo jedan dan, od 13. do 14. aprila i smatra se za jedan od najkraćih brakova u Holivudu. Konačno, u avgustu se zaklinje na večnu ljubav nemačkom princu Frederiku fon Anhaltu, s kojim je i danas u braku. Zazinom devetom suprugu lepo ponašanje nije jača strana, a imovinu, koja mu je dobrodošla u usponu na društvenoj lestvici, stekao je otvarajući saune. Budući da nemaju dece, s vremenom je usvojio četiri odrasla muškarca: jedan je lekar, drugi vlasnik studija za fitnes, treći ima striptiz klub, a četvrti je bogatstvo stekao lancem bordela. Naravno, to je nove sinove koštalo nekoliko miliona dolara koji su svom „ocu" dobro došli za oporavak kućnog budžeta. „Jasno je da mogu da me kupe. Za novac ću uraditi sve" - nekoliko puta rekao je poslednji muž Zaze Gabor.

Operacije i gubici
Zaza Gabor je teže povređena u saobraćajnoj nesreći 2002. godine. Zadobila je povrede glave, a leva strana tela praktično joj je ostala paralizovana. U kasnim osamdesetim godinama podvrgnuta je operaciji uklanjanja tromba u arteriji, a kada je 2005. godine doživela šlog, hitno je operisana u Los Anđelesu. Prema rečima njenog supruga, ona ništa nije osećala na levoj strani tela. Bila je u sudskom sporu sa svojom jedinom ćerkom Frančeskom Hilton, koju je dobila u braku sa Konradom, a koja je tvrdila da ju je majka prevarila za dva miliona dolara kako bi kupila novu kuću. Početkom ove godine izgubila je najmanje sedam miliona dolara zbog ulaganja kod bivšeg predsednika Udruženja američkih berzi Bernarda Mejdofa, optuženog da je proneverio oko 50 milijardi dolara. Advokat čuvene glumice mađarskog porekla izjavio je da je moguće da gubitak iznosi čak oko 10 miliona dolara, kao i da Zaza nije baš najbolje podnela vest o tom gubitku. Danas ova devedesetjednogodišnja glumica živi na Bel Eru, i dalje su joj dijamanti najbolji prijatelji, a glavna poštapalica darling (dragi). Iako su joj zbog bolesti paralizovane noge, uživa u najdužem braku do sada, sa čovekom koji je kupio svoju titulu, a najpoznatiji je po tvrdnji da je pre Zaze bio s En Nikol Smit i da je otac njene ćerke (a time i naslednik milionske ostavštine). DNK test dokazao je suprotno.