Broj 119
Početna > Lepi i zdravi > UBLAŽITE BOLOVE

Tegobe sa žučnom kesom

UBLAŽITE BOLOVE

Ako jedete namirnice bez naročitog ukusa ili retko jedete, žuč neće biti stimulisana, a to je možda jedan od uzroka nastajanja kamena i tegoba sa žučnom kesom

Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva se u žučnoj kesi. Uzimanje masne hrane stimuliše žučnu kesu da izbacuje žuč u dvanaestopalačno crevo, deo tankog creva, gde žuč pomaže razgradnju masti kako bi se lakše svarile. Ako jedete namirnice bez naročitog ukusa ili retko jedete, žuč neće biti stimulisan, a to je možda jedan od uzroka nastajanja kamena. Većina kamena iz žuči sastoji se od holesterola, žučnih pigmenata, žučnih soli i minerala kao što je kalcijum. Uzimanje pilula za kontracepciju i hormona tokom menopauze povećava rizik od kamena u žuči, kao i neki lekovi za snižavanje holesterola. Osobe koje su gojazne, pate od zatvora ili su preosetljive na hranu (jaja, svinjetinu, luk, piletinu ili mleko) češće dobijaju kamen u žuči. Problem može biti povezan i sa sklonošću ka drugim tegobama s varenjem: svaka druga osoba koja ima kamen u žuči proizvodi premalo želudačne kiseline, što može da izazove poremećaje varenja. Kamen u žuči može biti praćen i gasovima. Žučna kesa ponekad istisne kamen zajedno sa žuči, a ako je veliki i hrapav, može da se zaglavi u žučnom kanalu i izazove žučne kolike (bol u trbuhu ili leđima), mučninu, povraćanje ili temperaturu. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Žučna sluzokoža može da se upali zbog žučnog kamena ili infekcije koja se naziva holecistitis i obično zahteva lečenje antibioticima.
 
  Kako da se hranite

  Ograničite uzimanje hrane koja sadrži životinjske masti (punomasno mleko, sir, žumanca, puter, masno crveno meso, keks, kolači). Smanjite uzimanje životinjskih belančevina i dodatnog šećera. Jedite mnogo povrća, voća (naročito grejpfrut, grožđe i kruške) i drugih namirnica bogatih vitaminima C i E, kao i namirnica koje sadrže esencijalne masne kiseline (koštuničavo voće). Jedite smeđi pirinač i integralne žitarice. Neka obroci budu redovni, naročito doručak. Pijte gorke napitke, na primer tonik, kako biste podstakli varenje.
  Svakog dana popijte sok od pola limuna u čaši tople vode, oko pola sata pre doručka. Posle ručka i večere popijte po šolju kafe. Svakog dana se žustro krećite pola sata jer to može da spreči nastajanje žučnog kamena od holesterola.
 
  Lekovi iz kuhinje
  Da biste sprečili rizik od prevelike koncentracije žuči, pijte najmanje šest čaša vode dnevno. Da podstaknete protok žuči, što može da ispere manje kamenčiće, uzimajte svakoga dana po kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja i kašičicu limunovog soka.
 
  Lekoviti čajevi
  Pijte čaj od kamilice ili nane. Ako vam masni obroci izazivaju bolove, pripremite čaj od korena maslačka, petrovca, hajdučke trave, dimnjače, nane i pijte po jednu šolju tri puta dnevno.
 
  Dodaci ishrani
  Ako imate manjak želudačne kiseline, uzimajte svakog dana dodatak betain hlorida. Da bi se masti lakše emulgirale, pospite po jelu kašiku granula lecitina. Uzimajte 1000-2000 mg vitamina C dnevno.
 
  Podsticanje varenja
  Gorke namirnice - potočarka, cikorija i artičoka, kao i ruzmarin i šafran, mogu da doprinesu zdravlju žučne kese.
 
  Umirujuća toplota
  Ublažite bolove od žučnih kolika (napad žuči) držeći uz telo umotan termofor.