Broj 119
Početna > Zanimljivosti > SVET USPEŠNIH ŽENA

Kada ona zarađuje više od njega

SVET USPEŠNIH ŽENA

Od muškaraca se u prošlosti očekivalo da izdržavaju porodicu i da donose novac u kuću dok su se žene brinule o domaćinstvu i deci i nisu ništa zarađivale. Priča o tome da se muškarci boje uspešnih žena već je postala kliše. Ali, kako se oni osećaju kada žena zarađuje više od njih?

Muškarci su oduvek imali osećaj, a uglavnom je tako i bilo, da cela porodica zavisi od njih. Međutim, s vremenom se situacija menjala. Žene su prvo počele da rade slabije plaćene poslove pa su na taj način zarađivale, ali manje od muškaraca. Ženina zarada smatrala se kao dopuna kućnog budžeta. Međutim, danas sve više žena radi odgovorne, visokopozicionirane i dobro plaćene poslove. Sve češće su situacije kada žena u kuću donosi više novca nego njen partner. To može dovesti do manjih ili većih problema, neslaganja i nerazumevanja.

  RAZGOVOROM DO REŠENJA
  Retko će vam partner otvoreno reći da je zarada uzrok problema, a možda ni sam sebi ne želi to da prizna. U ovoj situaciji, svi njegovi tradicionalni osećaji vezani za novac i dominaciju nestaju. Muškarac se oseća kao da nije dovoljno dobar, dovoljno vredan kada on ne izdržava svoju porodicu i zavisi od žene. Tada ima osećaj da je podbacio kao muškarac u vezi, a sve to dovodi do sukoba i na drugim područjima. Za ovaj problem, kao ni za druge, nema jedinstvenog rešenja - svaka veza je drugačija i svaki muškarac i žena su drugačiji.
  Evo nekih osnovnih saveta kako se postaviti u situaciji kada zarađujete više od partnera:
  - Nemojte kriviti njega za ovu situaciju i nemojte stalno spominjati, čak ni u šali, da vi zarađujete više od njega.
  - Nemojte mu kupovati skupe poklone kako biste mu pokazali koliko vam je stalo do njega i nemojte njega odgovarati od kupovanja poklona vama. Ukoliko osećate potrebu da mu kažete da vam ne kupuje preskupe poklone koji su iznad njegove finansijske moći, to i uradite. Ipak, ukoliko on želi da vam češće kupuje poklone - dopustite mu.
  - Nemojte o tome razgovarati s prijateljima. Nema ništa gore od toga da on čuje kako ste vi to podelili s drugima. Možda mislite da neće saznati, ali takve stvari uvek isplivaju kad ih najmanje očekujete.
  - Slušajte ga kad vam govori o svom poslu. Nije važno ko zarađuje više ili ima dosadniji posao, jedno drugome uvek budite podrška.
  - Nemojte pokretati temu o tome da li vama ili njemu smeta što vi zarađujete više. Ali, ako on to spomene, pokušajte da mu objasnite da to nije bitno i da je najvažnije da vas dvoje imate ukupno više novca na raspolaganju.
  - Nemojte se nikad osećati krivom što zarađujete više od njega. To ne bi trebalo da bude bitno. Razmislite kako bi se on postavio prema vama da je situacija obrnuta.
  - Nemojte se takmičiti s partnerom. Možda ćete u jednom trenutku više zarađivati vi, a sledećeg on. Bitno je da ste tu jedno za drugo i da se radujete uspehu onog drugog.
  U nekim normalnim uslovima i sa idealnim partnerima ne bi trebalo da bude problem što žena više zarađuje, ali kako mi ne živimo u idealnom svetu, ponekad, koliko god vaš partner to ne želi, podsvesno oseća strah ili se oseća inferiornim jer vi zarađujete više. To ne znači da je on zavidan ili ljubomoran. Muškarce su oduvek učili da su oni ti koji moraju da se brinu za porodicu, pa im je potrebno vremena da prihvate ovakve promene. Jedno je govoriti da smo ravnopravni, a druga je stvar to i primeniti. Pokažite razumevanje, ali to ne znači da sebe degradirate ili da mu popuštate u drugim stvarima kako bi se on osećao bolje. Prvo mislite na sebe!