Broj 119
Početna > Zanimljivosti > SIMBOL NOVOG POČETKA

Narcis

SIMBOL NOVOG POČETKA

Svima nam je poznat mit o Narcisu, lepom sinu boga Kefisa i nimfe Liriope, koji se, kada je ugledao svoj odraz na površini vode, zaljubio u sebe. Kako je na kraju uvenuo od ljubavi, vodene nimfe su umesto mladića pronašle struk neobičnog cveća - narcisa. Narcis je simbol samoljublja i neuzvraćene ljubavi, ali ovaj cvet, koji među prvima nikne iz snežnog pokrivača, simbolizuje i buđenje, rođenje i početak

Narcisi su od 16. veka omiljeno baštensko cveće, a prvi crtež narcisa načinjen je 1530. godine. Iako ih je tokom vekova bilo sve više, dobijanjem novih sorti bavili su se amateri. Tek krajem 18. veka stručnjaci preuzimanju selekciju narcisa u svoje ruke. Narcis se najviše gaji u Engleskoj, Holandiji, Danskoj i Nemačkoj. Englesko Kraljevsko udruženje za hortikulturu bavi se registrovanjem svih novih sorti narcisa i, prema publikaciji udruženja iz 1965. godine, opisano je više od 8000 sorti koje imaju značaja za sađenje u vrtovima, za rezani cvet, za gajenje u saksiji ili u druge svrhe. Narcis se gaji kao ukrasna biljka, nije poznat po lekovitosti, a ne pripada ni krmnom bilju jer je otrovan za stoku. Ne traži nikakvu posebnu brigu, a cveta do jula meseca. Početkom meseca januara potrebno je izneti posude i saksije s lukovicama na svetlost i držati ih na hladnom mestu dok se ne pojave cvetni pupoljci. Tek tada ih treba premestiti na toplo mesto. Lukovice se sade ili u jesen ili u kasnu zimu.

  Sađenje i nega
  Sade se na osunčano ili mesto u delimičnoj hladovini, a zemljište mora biti plodno, s dovoljno organske materije. Zemljište treba održavati vlažnim tokom sušnih jesenjih dana posle sađenja. Kada cvetovi propadnu, odsecite cvetne stabljike i dozvolite listovima da prirodno uvenu. Ova procedura je vrlo važna jer tako omogućujemo lukovici da skupi dovoljno hranljivih materija do sledeće godine. Tradicionalni narcis je zlatnožute, ali kruna može biti i druge boje. Sve vrste imaju centralnu krunu oblika trube, okruženu jednim ili više redova latica. Latice i kruna mogu biti bele, žute, oranž ili roze boje. Cvetovi, takođe, mogu biti jednostruki ili dvostruki, dajući jedan ili više cvetova po stabljici, visine od 20 do 50 cm.